Λογοκρίνουν το “Φάκελο της Κύπρου”, πλήττουν την ιστορική αλήθεια: Γιατί δεν αντέδρασαν στις καταγγελίες Ομήρου;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ο πρώην Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου προέβη ανήμερα της 48ης μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, σε μια καταγγελία, για την οποία δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ούτε από την Ελληνική, ούτε και από την Κυπριακή Βουλή.

Ο κ. Ομήρου κατάγγειλε ότι δεν τηρείται το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσβαση στο υλικό του «φακέλου της Κύπρου και το οποίο συνυπόγραψε ο ίδιος και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης στις 26 Ιανουαρίου του 2016.

Εξήγησε πως μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης στην Ελλάδα, από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, δεν έγινε καμία άλλη δημοσιοποίηση υλικού, δεν εκδόθηκε κανένας τόμος.

  • Μέχρι το 2019 είχαν εκδοθεί οκτώ τόμοι με αυτούσιο υλικό από τα πρακτικά της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον φάκελο της Κύπρου». Υπολείπονται 20 τόμοι. Ωστόσο, με την καθυστέρηση που σημειώνεται, τρία χρόνια μετά,  ακόμη αναμένεται ο ένατος τόμος.

Υπάρχει, μια ακόμη διάσταση στο θέμα: Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει αναφέρει πως με βάση πληροφορίες, που έχει, η νέα έκδοση, ο ένατος τόμος, δεν θα περιλαμβάνει αυτούσια τα αυθεντικά πρακτικά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το υλικό θα «φιλτράρεται». Τούτο σημαίνει πως μπορεί να μην περιληφθούν αναφορές, με απόφαση διαχειριστών του εγχειρήματος. Τούτο, εάν γίνει, θα επηρεάσει προδήλως και το τελικό συμπέρασμα. Κι αυτό, εάν γίνει, θα είναι κατά παράβαση του «πρωτοκόλλου συνεργασίας», που υπέγραψαν τα δυο κοινοβούλια.

Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε αντίδραση στα όσα περιλαμβάνονται στην καταγγελία Ομήρου. Είτε διάψευση, είτε επιβεβαίωση ή έστω μια εξήγηση. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, δεν μπορεί κανείς να επικαλείται λόγους «εθνικής ασφάλειας» και να αφήνει στο σκοτάδι κάποιες πτυχές της προδοσίας.

Τα πλείστα ντοκουμέντα, από άλλες πηγές, που αναφέρονται την περίοδο εκείνη, της προδοσίας και της καταστροφής, της τραγωδίας, έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Έχει σημασία να πράξει το ίδιο και η Βουλή των Ελλήνων.

  • Γι αυτό και επιβάλλεται να μην γίνουν κινήσεις, που πλήττουν την ιστορική αλήθεια. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, διαιωνίζονται σκιές, που προκαλούν καχυποψίες.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ποιοι εξυπηρετούνται από την αλλοίωση των αυθεντικών πρακτικών. Εάν ισχύουν οι πληροφορίες, θα πρέπει να απαντηθεί το προφανές: Ποιο/ ποιούς θέλουν να συγκαλύψουν; Η σιωπή πέντε ημέρες μετά την καταγγελία, καθίσταται ένοχη.

Μετά την καταγγελία, θα αναμενόταν να αντιδράσει και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

FILE PHOTO: Κιβώτια που περιέχουν φακέλους με το υλικό με τις καταθέσεις 88 μαρτύρων στην Ολομέλεια της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι προφανές ότι, αν ανοίξει ο Φ.τ.Κ., η μπόχα θα πνίξει τον ελληνικό λαό. Έχουν γραφεί πολλά για “προεργασίες” και διάφορες “συνεννοήσεις”, που έλαβαν χώρα από το 1973 κυρίως στο Παρίσι, για την οργάνωση τής πλεκτάνης τής Κύπρου, με σκοπό την πτώση τής δικτατορίας κι επαναφορά τού παλιού κατεστημένου. Τίποτε απ’ αυτά δεν έχει διαψευσθεί, ίσως διότι οι αμέσως ενδιαφερόμενοι δεν ήθελαν να δώσουν συνέχεια στο θέμα. Ούτε και σήμερα οι νεότεροι πολιτικοί θέλουν να φανεί με τι τρόπο επανήλθε η “δημοκρατία” στην Ελλάδα, που χθες αναισχύντως γιόρτασαν τα 48 της χρόνια, παραβλέποντας το κατάντημα, στο οποίο έφερε την χώρα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα