Λιβύη: Υπ’ ατμόν ο προσωρινός πρωθυπουργός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με εκτροχιασμό απειλείται η πολιτική διαδικασία για την ειρήνευση στη Λιβύη, καθώς έρευνα του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τις διάχυτες καταγγελίες ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά εξελέγη με δωροδοκία εκλεκτόρων.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο 61χρονος Ντμπεϊμπά προσέφερε ποσά μεταξύ 150.000 και 200.000 δολαρίων σε τουλάχιστον τρεις εκλέκτορες. Η εκλογή έγινε τον περασμένο μήνα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου συνήλθε, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, το 75μελές Φόρουμ Διαλόγου, αποτελούμενο από εκπροσώπους πολιτικών παρατάξεων, της κοινωνίας των πολιτών και φυλών, για να εκλέξει προσωρινό πρωθυπουργό και προεδρικό συμβούλιο. Οι μεταβατικές αρχές καλούνται να οδηγήσουν τη Λιβύη σε γενικές εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση που επικαλείται το AFP και προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στις 15 Μαρτίου, αναφέρεται ότι ξέσπασε έντονος καβγάς στο λόμπι του ξενοδοχείου «Τέσσερις Εποχές», όπου συνεδρίαζε το Φόρουμ, καθώς ένας εκλέκτορας εξοργίστηκε όταν έμαθε ότι είχαν προσφερθεί 500.000 δολάρια σε συνάδελφό του, ενώ ο ίδιος είχε πάρει «μόνο» 200.000. Πριν από την ψηφοφορία, θεωρούνταν βέβαιο ότι θα επικρατήσει το αντίπαλο ψηφοδέλτιο, το οποίο στελέχωναν δύο ισχυρά πολιτικά πρόσωπα: ο Φατί Μπασάγκα από τη Δυτική Λιβύη, πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαράζ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του Κοινοβουλίου στην Ανατολική Λιβύη και σύμμαχος του στρατάρχη Χαφτάρ. Η εξαγορά εκλεκτόρων, κατά τα φαινόμενα, οδήγησε στην «έκπληξη», χαρίζοντας τη νίκη στο αουτσάιντερ με ψήφους 39 έναντι 34.

Στο πλευρό του Ντμπεϊμπά, ανέλαβε επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα Μοχάμεντ Γιουνές Μενφί, ο οποίος απελάθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου. Μετά την εκλογή του, ο Ντμπεϊμπά διαβεβαίωσε την Αγκυρα ότι θα τηρήσει το εν λόγω μνημόνιο. Η ανάδειξή του ως μεταβατικού πρωθυπουργού πρέπει να επικυρωθεί από το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο προβλέπεται να συνέλθει για τον σκοπό αυτό στη Σύρτη, στις 8 Μαρτίου. Οι αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες φέρνουν σε δυσχερή θέση τον ΟΗΕ και τις ισχυρές χώρες που στηρίζουν την πολιτική διαδικασία.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα