Λιβύη: Υπεγράφη -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- Μόνιμη Συμφωνία Εκεχειρίας από όλες τις εμπόλεμες πλευρές – «Παγώνουν» αμυντικές συμφωνίες με ξένες δυνάμεις – Αντιδράσεις από τον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια Συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Μετά από διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, με επικεφαλής την απεσταλμένη Στεφανί Ουίλιαμς, η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή «5 + 5» κατέληξε σε αυτό που ο Οργανισμός χαρακτήρισε «σημαντικό σημείο καμπής προς την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».

«Παγώνουν» αμυντικές συμφωνίες με ξένες δυνάμεις

Το πιο σημαντικό άρθρο στη συμφωνία είναι το 2, που υπαγορεύει τα εξής: Όλοι οι ξένοι μαχητές πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε διάστημα 90 ημερών. Επιπλέον, αναφέρει πως «παγώνουν» όλες οι συμφωνίες που αφορούν σε στρατιωτικές συνεργασίες ή συνεργασίες ασφαλείας με ξένες δυνάμεις, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Της συμφωνίας, που συνήφθη στη Γενεύη μετά από συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών εκπροσώπων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, θα ακολουθήσουν πολιτικές συζητήσεις στην Τυνησία τον επόμενο μήνα.

Αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε σήμερα τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».

https://europost.gr/livyi-ypegrafi-ypo-tin-aigida-oie-monimi-symfonia-ekecheirias-oles/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα