Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ υπόσχεται ότι οι δυνάμεις του θα είναι σύντομα στην Τρίπολη

25/7/19 | 0 | 0 | 300 εμφανίσεις

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, προέβλεψε χθες Τετάρτη την άμεσα επικείμενη “νίκη” των δυνάμεών του, που διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση τους τελευταίους τρεις μήνες για να κυριεύσουν την Τρίπολη.
“Το λάβαρο της νίκης θα υψωθεί σύντομα στην πρωτεύουσά μας”, “το ραντεβού μας με τη νίκη είναι κοντά” για να επιτευχθεί “ο σκοπός για τον οποίο θυσιάστηκαν τόσες ζωές”, είπε ο Χάφταρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαντάθ, το οποίο πρόσκειται στον στρατάρχη.

“Ο εχθρός”, συνέχισε, χαρακτηρίζεται από “βαρβαρότητα” και ασκεί “τυραννία” που “δεν έχουν σύγκριση”, αλλά, συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους άνδρες του, “καταφέρατε να τον τσακίσετε και θα μπορέσετε σύντομα να τον εξολοθρεύσετε έπειτα από τόση αναμονή”.

Φορώντας λευκή στρατιωτική στολή με δεκάδες παράσημα στο στήθος, ο στρατάρχης Χάφταρ απευθύνθηκε στις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) για να τις εμψυχώσει να συνεχίσουν την “πορεία τους προς την Τρίπολη” προτρέποντάς τις να μην στοχοθετούν κατοίκους αλλά να είναι “ανελέητες” έναντι όσων παίρνουν τα όπλα για να εμποδίσουν την είσοδο των στρατευμάτων του στην Τρίπολη.
Τη Δευτέρα, παραστρατιωτικοί που ορκίζονται πίστη στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη, ανακοίνωσαν ότι απώθησαν μια “μεγάλη επίθεση” των δυνάμεων του Χάφταρ νότια της πρωτεύουσας, κάνοντας λόγο για πολύνεκρες μάχες.
Από τη δική του πλευρά, ο ΛΕΣ του Χάφταρ υποστήριξε ότι “προέλασε” στα μέτωπα.
Ο Χάφταρ, τον οποίο οι αντίπαλοί του κατηγορούν πως έχει σκοπό να επιβάλλει στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη, ελέγχει ήδη το ανατολικό και μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας και επιδιώκει πλέον να επεκτείνει την κυριαρχία του στο δυτικό τμήμα της επικράτειας, ιδίως στην Τρίπολη.
Στη μάχη για την πρωτεύουσα της Λιβύης έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.093 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.752, ενώ 100.000 έχουν εκτοπιστεί από την 4η Απριλίου, κατά τον πιο πρόσφατο διαθέσιμο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας