Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: Γερμανικές επανορθώσεις: Η Πολωνία προχωρά και η Ελλάδα αδρανεί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Βαρσοβία:

Στις 3 Οκτωβρίου 2022 ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau υπέγραψε ρηματική διακοίνωση που στάλθηκε στην γερμανική κυβέρνηση  με την οποία ζήτησε να καταβάλει η Γερμανία επανορθώσεις ύψους 1.3 τρις εκατομμυρίων δολαρίων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην Πολωνία από την επίθεση  της Γερμανίας εναντίον της χώρας του και την επακολουθήσασα Κατοχή της Πολωνίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 3 Ιανουαρίου 2023 το Βερολίνο απάντησε ότι το θέμα έχει κλείσει. Η γερμανική απάντηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βαρσοβίας. Ειδικότερα, ο Πολωνός ΥΦΥΠΕΞ  Arkadiusz Mularczyk δήλωσε τα εξής: «Πρέπει ν’ αναφερθώ σ’ αυτό κατά τρόπο πολύ αρνητικό και κριτικό. Αν η θέση της Γερμανίας στην εμπεριστατωμένη πολωνική ρηματική διακοίνωση είναι στην πραγματικότητα μια τοποθέτηση ότι “κατά τη γνώμη της γερμανικής κυβέρνησης το θέμα έχει κλείσει”, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει νομικό επιχείρημα  σ’ αυτή την απάντηση. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι πρόκειται για μια απάντηση που δεν σέβεται το πολωνικό κράτος και τους Πολωνούς. Οι απώλειες της Πολωνίας ήταν αδιανόητες. Τα όσα αναφέρονται στις συνεντεύξεις Τύπου για τις σπουδαίες πολωνο-γερμανικές σχέσεις ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας. Η Γερμανία δεν έχει φιλική πολιτική  προς την Πολωνία. Θέλει να οικοδομήσει μια σφαίρα επιρροής εδώ σ’ εμάς  και κοιτάζει αφ’ υψηλού τη χώρα μας. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε με συνέπεια τις ενέργειές μας στο θέμα των επανορθώσεων. Έχουμε πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα  οι Γερμανοί, υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και της δικής τους κοινής γνώμης —γιατί θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης μέσα στη Γερμανία— θ’ αναγκαστούν ν’ αλλάξουν στάση».

Προηγουμένως ο Πολωνός ΥΦΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι σχετικές επιστολές είχαν σταλεί σε 57 κράτη ζητώντας τη σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης για το θέμα αυτό κι ότι είχε ζητηθεί η εμπλοκή του ΟΗΕ.

Αυτά ως προς τη δραστηριοποίηση των Πολωνών.

Η Αθήνα;

Η Γερμανία έχει δώσει την ίδια απάντηση που έδωσε στους Πολωνούς στις πολλές σχετικές ρηματικές διακοινώσεις της Αθήνας προς το Βερολίνο. Η θέση της Αθήνας ήταν ότι “θεωρούμε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό κι ότι θα συνεχίσουμε να το θέτουμε”.

Το συνολικό ποσόν που διεκδικεί η Ελλάδα από τους Γερμανούς για τις καταστροφές και το Κατοχικό δάνειο κυμαίνεται μεταξύ 289δις και 482δις ευρώ. Στα αιτήματα της χώρας μας συμπεριλαμβάνεται η επιστροφή των 8.500 αρχαιολογικών θησαυρών και σύγχρονων έργων τέχνης που οι Γερμανοί έκλεψαν φεύγοντας από την Ελλάδα και που σήμερα στολίζουν μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές. Η Ελλάδα έχει παραδώσει από το 1946 αναλυτικό πίνακα στη Γερμανία με τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα έργα τέχνης.

Επισημαίνεται ότι η Γερμανία επιστρέφει αυτόν τον καιρό στο Καμερούν αρχαιολογικά αντικείμενα που είχε κλέψει (περίπου 9.700) ενώ ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Νιγηρία τα χάλκινα αγάλματα του Μπενίν.

Μέχρι και η Τουρκία απαίτησε το 1966 αποζημίωση 80 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Δυτική Γερμανία για 2.000 τούρκικες οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λόγω της γερμανικής Κατοχής! Παραμένει άγνωστο αν ικανοποιήθηκε το αίτημά της.

Μπροστά σ’ αυτήν τη γερμανική άρνηση τι μπορεί να πράξει η Ελλάδα;

  1. Μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της με την Πολωνία ώστε ν’ ασκηθεί από κοινού πίεση προς το Βερολίνο προκειμένου το τελευταίο να δεχτεί το άνοιγμα χωριστών διαπραγματεύσεων με Αθήνα και Βαρσοβία. Η Πολωνία είναι σοβαρό κράτος, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κι έχουμε ιστορικές σχέσεις φιλίας από τον Μεσαίωνα ενώ, επιπλέον, επιθυμεί και τη συνεργασία της χώρας μας πάνω στο θέμα αυτό. Μπορεί, επίσης, οι επανορθώσεις να τεθούν και στα πλαίσια της ΕΕ. Πάντως, είναι σκόπιμο να ξεκινήσουν συντονισμένες συζητήσεις με την Πολωνία για το κοινό συμφέρον.
  2. Πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών άμεσα. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος από τη στιγμή που η Γερμανία φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει τις παλιές εκκρεμότητες αποζημιώνοντας ή επιστρέφοντας κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς κι έργα τέχνης.
  3. Η Ελλαδα πρέπει να αναλάβει μια δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης της γερμανικής κοινής γνώμης που αγνοεί σε μεγάλο βαθμό, ίσως και παντελώς, αυτή την υποχρέωση της χώρας της. Είναι σκόπιμο επίσης να θέσει το θέμα επισήμως στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και να ενημερωθούν σχετικά κι άλλα κράτη.
  4. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, το Βερολίνο εξακολουθήσει να κωφεύει αρνούμενο ακόμη και να ξεκινήσει συζητήσεις, τότε θα πρέπει να παρθούν μέτρα κατά της Γερμανίας ξεκινώντας με κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στο ελληνικό έδαφος και όπου αλλού αυτό προβλέπεται.

Στην αρχή θα γίνει αναμπουμπούλα, ίσως ακολουθήσουν κι εκβιασμοί, στο τέλος όμως, αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, θα επικρατήσει ψυχραιμία κι είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι ποθητές διαπραγματεύσεις.

Διαφαίνεται εξάλλου ότι σε ανάλογα μέτρα προσανατολίζεται να καταφύγει και η Πολωνία.

  1. Και, ποτέ να μην ξεχνάμε ότι ως προς τις αποφάσεις για κυρώσεις κι άλλα σοβαρά γενικότερα διεθνή θέματα διαθέτουμε την πολύτιμη ψήφο μας που οφείλουμε κάθε φορά να την ρίχνουμε με πολλή περίσκεψη και οπωσδήποτε με αντίδωρο.

Αν η Ελλάδα κινηθεί με αποφασιστικότητα ως προς τις γερμανικές επανορθώσεις, κάτι μπορεί να κερδίσει. Και, πάντως, δεν επιτρέπεται να αδρανεί. Οφείλει να δράσει άμεσα γιατί αυτό απαιτεί ο σεβασμός προς τη μνήμη των 600.000 νεκρών μας και η εύλογη μετά από 80 χρόνια απαίτηση του ελληνικού λαού για δικαίωση του.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Πρέσβης επί τιμή

Αίγιο, 07.01.2023

iskra.gr

spot_img

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ειναι σημαντικο η αναγνωριση της ευθυνης ,αδικιας απο νομικους,δημοσιογραφους μαθηματικους αναλυτες οπως ο κ Σαββιδης,Βαξεβανης…..ΜΕ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗ …Ειναι θετικο το ότι συμφωνούν ειδικοί των δυο μεγαλύτερων κομμάτων στη ανάρτηση αδικιών. π. χ.(στα σχόλια είναι το 2ο κόμμα)….Νέα Δημοκρατία ..Ο υφυπουργός Παιδείας, Καθηγητής Δικαίου,κ. Αγγελος Συρίγος αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση..δηλωσε..« θα αποτελέσει γέφυρα για την επιστροφή και θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τη διαφάνεια και την αξιοκρατία… ».
    ..Διαφανεια …ΑΛΛΑ Ας ευχηθούμε για ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗ απο νομικους,νομικες εταιριες(για εθνικους,φιλανθρωπικους λογους) ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ επιβάλεται νομικα να διαβιβασει ο κ. Πρύτανης του ΑΠΘ το ακόλουθο ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ νομικό ερώτημα σε αρμοδία υπηρεσία(Πρυτανικο συμβουλιο,Νομικη υπηρεσια ΑΠΘ,Συγκλητο) όπως προβλέπει ο Ν 2690/1999 άρθρο 4 για ΝΠΔΔ οπως τα Πανεπιστημια..Επειδη καταλληλες ερωτησεις,κοινοποησεις συχνα προκαλουν πολυπλευρες βελτιωσεις και σε εθνικα,οκονομικα θεματα.Σε ποιο άλλο ελληνικο πανεπιστήμιο(το Πειραιως με μεταπτυχιακο σε ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; ) υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ αν υποβληθεί το ακόλουθο αναπάντητο νομικό ερώτημα προς ΑΠΘ για εννομο συμφερον του σχετικα με την επιστροφη του κατοχικου δανειου ..
    Σε συζητησεις με Γερμανια για την Ουκρανια η Πολωνια θετει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων .Ισως και η Ελλαδα να θεσει το θεμα πολεμικων αποζημιωσεων; «.Ο καγκελάριος Σολτς, που έχει χάσει προ πολλού την πρωτοκαθεδρία των διπλωματικών κινήσεων από τον Εμ. Μακρόν, βρέθηκε υπό ασφυκτικές πιέσεις μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Καθοριστική υπήρξε η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον τραπεζίτη Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έριξε διαπραγματευτικά στο τραπέζι και το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων ύψους 685 δις που αξιώνει από το Βερολίνο η χώρα του. Επίσης φέρεται να έξυσε -κατά τρόπο ενοχικό για τον συνομιλητή του- και τις μνήμες του διαμελισμού της Πολωνίας το 1939 σε συμφωνία της ναζιστικής Γερμανίας με την τότε Σοβιετική Ένωση του Στάλιν.».
    Δεδομένου οτι στη πράξη οικονομικά είχαμε χρεοκοπήσει και για να επιβιωσουμε ζητησαμε δανικα απο ΕΕ και Γερμανια που μας τα δωσαν υπο ορους .Επειδή η δίκαιη οικονομική δυνατότητα ειναι σημαντικη για πολλα θεματα εως και τις ανθρωπινες σχεσεις..Για να βοηθήσουμε με μια ΝΟΜΙΚΗ EΡΩΤΗΣΗ (και ΑΛΛΕΣ στα σχολια συνοδευτικου) προς το ΑΠΘ την Κυβέρνηση να δώσει με τον καταλληλο τροπο(οπως προτεινει και ο αντιπροεδρος Αδωνις Γεωργιαδηςστην κ. Μέρκελ μία δικαιολογία να μας βοηθησει
    Μέρκελ: Ολη η Ευρώπη έχει υποχρέωση να στηρίξει την Ελλάδα .Γερμανος πολιτικος μιλαει θετικα και για τις αποζημειωσεις
    Δεδομενου οτι ΔΕΝ υπαρχει απαντηση στο ακολουθο αιτημα μου Ας ευχηθούμε ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗ απο νομικες εταιριες(για διαφημιστικους ,φιλανθρωπικους λογους) ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ επιβάλεται να διαβιβασει ο κ. Πρύτανης το ακόλουθο νομικό ερώτημα σε αρμοδία υπηρεσία(Πρυτανικο συμβουλιο,Νομικη υπηρεσια ΑΠΘ,Συγκλητο) όπως προβλέπει ο Ν 2690/1999 άρθρο 4 για ΝΠΔΔ οπως τα Πανεπιστημια
    AΠΟ Ματθαίο Πέκκα
    Πρώην Επιστημονικού Συνεργάτη του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ
    Δ/νση ………..
    ΠΡΟΣ Την Πρυτανεία του ΑΠΘ
    Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,
    Παρακαλώ όπως εξετάσετε δια των αρμοδίων υπηρεσιών του ΑΠΘ εάν το ΑΠΘ έχει έννομο συμφέρον να ενεργήσει νομικά κατά της Τράπεζας της Ελλαδος διότι αμέλησε να διεκδικήσει την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου της προς την Γερμανία δεδομένου ότι η Τράπεζας της Ελλάδος με κυβερνητικές αποφάσεις έχει δεσμεύσει τα αποθεματικά του ΑΠθ κατά καιρους .
    Ο Συνταγματολόγος Καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος στη συνοδευτική μαγνητοσκόπιση δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει νομικό δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου της προς την Γερμανία.. https://youtu.be/iBcxX1LyXJ0
    Η Νομικός Κυρία Αλεξάνδρα Γωγούση με διδακτορικό με θέμα τις Γερμανικές αποζημειώσεις προτείνει στη συνοδευτική μαγνητοσκόπιση νομική ενέργεια πολιτών κατά αυτών που έχουν νομική υποχρέωση να διεκδικήσουν την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου ώστε να έχει το Κράτος μία δικαιολογία να κινηθεί νομικά..
    Με εκτίμηση,
    Ματθαίος Πέκκας
    ..https://www.facebook.com/groups/2289482084640627/posts/3361352004120291/?__cft__%5B0%5D=AZWPaK2pb8qCmXk0IyjFU8CJZtJV5Mmmt_0__mIP2mYuQjMYWrHQww53zU7O0G6Y4O3mEjOxnQ8OschD-FPIQ0C1y2c5rnvUjwtJ3No9yzcKPwJtp-xePlKEzJfaXt1Ha3Pp5MbijkzIP3p7e6DEzZpl&__tn__=%2CO%2CP-R

  2. Ο λόγος που η Γερμανία δεν έχει ακόμη συνάψει ειρήνη με κανένα κράτος που κατέλαβε είναι ακριβώς για να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων και πολεμικών επανορθώσεων, οι οποίες προϋποθέτουν και διαπραγματεύσεις.

    Το ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσφύγει δικαστικώς, εδώ κι 78 χρόνια, κατά τής Γερμανίας, για την έντοκο είσπραξη τού αναγκαστικού κατοχικού δανείου, το οποίο ούτε αμφισβητείται (εκτός από τούς Γερμανούς), ούτε διαπραγματεύσεις χρειάζεται, αφού υπάρχουν τα έγγραφα μς “βούλες” και υπογραφές. Η (πρώην) Γιουγκοσλαβία, καθώς και η Πολωνία έχουν διευθετήσει το ζήτημα αυτό από την δεκαετία τού ’50 η πρώτη και την επομένη η δεύτερη. Επίσης, με την Ιταλία έχομε διευθετήσει το μέρος τού εν λόγω χρέους, που τής αναλογούσε, από την δεκαετία τού ’60.

  3. @Επισκέπτης,

    ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία δεν έχει συνάψει ειρήνη με κανένα κράτος είναι επειδή δεν της ζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Θα ήταν εξάλλου παράδοξο ένας πόλεμος να μην τελειώνει επειδή το ηττηθέν μέρος αρνείται να υπογράψει συνθήκη ειρήνης.

    • Η συμφωνία 2+4 περιελάμβανε ειρήνη, αν δεν απατώμαι, αλλά αυτή αφορούσε μόνον τότε στα έξι κράτη. Ο πόλεμος τελειώνει de facto και χωρίς την υπογραφή ειρήνης. Βλέπε Ελλάδα-Αλβανία.

  4. Το γεγονός ότι είναι οι Πολωνοί εκεινοι οι οποίοι ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων είναι εντελώς εκπληκτικό.
    Προφανώς θεωρούν ότι έχουν μια πλεονεκτική θέση με τους νικητές του Β ΠΠ να είναι αυτή την στιγμή χωρισμένοι και ίσως με κάποια τρίτη μεγάλη δύναμη στο πλευρό τους να επιδιώξουν να πετύχουν τρεις στόχους χωρίς αντίστοιχο τίμημα. Δεν γνωρίζω φυσικά ποιά θα μπορούσε να είναι αυτή η μεγάλη δύναμη, να υπενθυμήσω ωστόσο ότι ούτε οι Γάλλοι με τον Μέγα Ναπολέοντα, ούτε οι Βρεταννοί με τους Τσάμπερλαιν και Τσώρτσηλ δεν μπόρεσαν τελικά να εγγυηθούν την εδαφική των ελευθερία και πολύ λιγότερο φυσικά την ανεξαρτησία των.

  5. Η συμφωνία περιελάμβανε ειρήνη με τον όρο να μην οφείλωνται αποζημιώσεις. De facto δεν τελιώνει κανένας πόλεμος και το παράδειγμα το οποίο αναφέρεις λειτουργεί μάλλον ενάντια στην επιχειρηματολογία σου.

    • Για την Γερμανία ήλθες στα λόγια μου δια τής πλαγίας. Πώς το παράδειγμα τής Αλβανίας λειτουργεί ενάντια στην επιχειρηματολογία μου;

  6. Φοβούμε ότι το ζήτημα των τσάμηδων έχει έναν ρόλο στο σημείο ότι κανένα ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι σήμερα δεν έχει επικυρωσει την λήξη του εμπολέμου.

    • Ακριβώς, λόγω “Τσάμηδων” η Ελλάς δεν έχει άρει το εμπόλεμο με την Αλβανία. Εν τούτοις, έχουν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβειών και άλλες πολλές σχέσεις, παρά το ότι οι Αλβανοί εξανδραποδίζουν τον Ελληνισμό τής Β. Ηπείρου. Συνεπώς, ο πόλεμος έχει τελειώσει de facto. Πού ακριβώς διαφωνείς;

  7. Δεν έχω έρθει στα λόγια σου, όπως το εννοείς εσύ. Η αναγνώριση του σημερινού status quo (δηλαδή κυρίως των συνόρων) περνάει μέσα από την μή καταβολή αποζημιώσεων. Το ζήτημα αυτό το ειχα περγράψει ε παλαιότερη συζήτησή μας. Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας δεν είχε ποτέ την νομιμοποίηση να εκφράζει το γερμανικό Έθνος αφού κάλυπτε μόνο ένα μικρό του γεωγραφικό τμήμα. Αυτό δεν άλλαξε με την προσχώρηση της DDR (είναι κίσιμο ότι δεν έγινε επανένωση αλλά ποσχώρηση). Με την συμφωνία 2+4 συνδέθηκε άμεσα η αναγνώριση των συνόρων με την μή καταβολή αποζημιώσεων. Αυτό δηλαδή το οποίο ίσως να μην συνειδητοποιείς είναι, ότι οποιοσδήποτε μιλάει σήμερα για αποζημιώσεις αυτομάτως απειλεί, είτε άθελα, είτε εσκεμμένα, απευθείας την ειρήνη στην Ευρώπη και όχι μόνο την ύπαρξη της Ε.Ε.

  8. Η Πολωνία, δηλαδή, απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη πρωτίστως, ή την ύπαρξη τής (γερμανικής) ΕΕ;

    Τι πάει να πει “η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας δεν είχε ποτέ την νομιμοποίηση να εκφράζει το γερμανικό Έθνος αφού κάλυπτε μόνο ένα μικρό του γεωγραφικό τμήμα”; Βρε είναι η σημερινή Γερμανία συνέχεια τού Γ’ Ράιχ, ναι ή όχι; Καταβάλλεις φιλότιμες προσπάθειες για να απαλλάξεις την πατρίδα σου από τα οφειλόμενα, αλλά μάλλον αμπελοφιλοσοφείς, παρά επιχειρηματολογείς. Όταν θ’ αρχίσουν όλοι να ζητούν αποζημιώσεις (οι τελευταίοι θα είμαστε εμείς, δυστυχώς), τότε θα δούμε πόσο μετράνε αυτές οι θεωρητικολογίες. Η Γερμανία, με την βοήθεια των ΗΠΑ, όπως έχω ξαναγράψει, την έχει βγάλει μέχρι τώρα καθαρή, αλλά αυτά τα χρέη δεν έχουν λήξη.

  9. Τόση ώρα προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι το ερώτημα εαν η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας είναι η συνέχεια του γερμανικού ράιχ εξαρτάται από το ζήτημα των αποζημιώσεων σε άμεσο συνδιασμό με τις αλλαγές συνόρων οι οποίες δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο.
    Ας ζητήσουν όλοι όσες αποζημιώσεις θέλουν, η απάντηση θα είναι η ίδια με εκείνη την οποία πήρε η Πολωνία.
    Για τον γερμανικό λαό το ζήτημα έχει μόνο ένα υποθετικό ενδιαφέρον:
    ανακινώντας το ζήτημα των αποζημιώσεων, να ανακινηθεί και το εδαφικό. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι η ανακίνηση του ζητήματος των αποζημιώσεων αντιβαίνει στα γερμανικά συμφέροντα. Για την χώρα μας θεωρώ πάντως, ότι η καταβολή ενός τεράστου χρηματικού ποσού θα είχε τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα από ό,τι έχει και ο ορυκτός πλούτος για πολλές χώρες οι οποίες τον διαθέτουν αλλά δεν ξέρουν να τον διαχειρίζονται.

    • Και για να προστατεύσεις την χώρας μας, φρονείς πως καλύτερα είναι να μην πληρώσει η Γερμανία!! Ίσως και να μην βγάλει υδρογονάνθρακες…. Ωραίος είσαι, ρε Λούμπεν, παίζει να σε βάλουν πρέσβη τής Γερμανίας στην Αθήνα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα