Λευκός Οίκος: “Εξαιρετική απειλή η Τουρκία για την ασφάλεια των ΗΠΑ”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σκληρή ανακοίνωση της Ουάσιγκτον κατά των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει την Τουρκία ως “ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”.

Σε επίσημη αναφορά του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο για την συνέχιση της κατάστασης έκτακτης εθνικής ανάγκης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν αυτή την στιγμή στη Συρία, ο Τζο Μπάιντεν επισημαίνει ότι “οι ενέργειες της Τουρκίας -με την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων της Συρίας υπονομεύουν την εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού κράτους, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αμάχων όπως επίσης και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

Λευκός Οίκος: "Εξαιρετική απειλή η Τουρκία για την ασφάλεια των ΗΠΑ"

Τουρκική αντίδραση

Από την πλευρά της η Τουρκία καταδίκασε το αμερικανικό προεδρικό διάταγμα και εγκαλεί τις ΗΠΑ, απαιτώντας να “τερματίσουν τις σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK”.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: 

“Καταδικάζουμε το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται από τις ΗΠΑ με τον τίτλο Εθνική Έκτακτη Ανάγκη στο πλαίσιο της Συρίας από τον Οκτώβριο του 2019, που επαναλήφθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022, που περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες για τη χώρα μας.

Οι ισχυρισμοί  στο διάταγμα είναι αβάσιμοι σχετικά με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, που πραγματοποίησε η χώρα μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προστασία της ασφάλειας των συνόρων και την εξάλειψη των αυτονομιστικών τρομοκρατικών απειλών που προέρχονται από τη Συρία.

Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, την οποία πραγματοποιήσαμε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρείχε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Εξασφάλισε την απομάκρυνση των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και DEASΗ από τη ζώνη της επιχείρησης. Συνέβαλε στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις  σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να εκπληρώσουν τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης της 17ης Οκτωβρίου 2019”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα