«Λίγες γραμμές για να καταλάβουμε γιατί σκαλώνει το Brexit»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Ως γνωστόν ο στόχος της χθεσινής ενασχόλησης της συνόδου κορυφής με το Brexit ήταν πρωτίστως για τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο η δημιουργία μέσων ενημέρωσης και πολιτικών συνθηκών, «το κλίμα» δηλαδή προκειμένου να υπάρξει  συμφωνία διαζυγίου αργότερα. Αυτό όμως δεν συνέβη, διότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος μεταξύ των δυο διαπραγματευτικών ομάδων. Αυτό πιθανόν να πάρει «αρκετές εβδομάδες, αρκετούς μήνες», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου προεδρεύει στην ΕΕ. Αλλά και ο Michel Barnier, κοινός διαπραγματευτής των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., το είχε πει ήδη την Τρίτη στο Λουξεμβούργο: «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος (…). Θα τον πάρουμε αυτόν τον χρόνο ήρεμα, υπομονετικά, για να βρούμε αυτήν την σφαιρική συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες». Αυτά αναφέρονται στις 18-10-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση του ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Jean-Baptiste Chastand, cile Ducourtieux και Jean-Pierre Stroobants στον Le Monde.fr και AFP. Άρα υπάρχει ακόμη ελπίς για ένα συναινετικό διαζύγιο με την Μεγάλη Βρετανία

Μέσα σε λίγες γραμμές ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί σκαλώνει το Brexit;

Παρά την παραπάνω είδηση, η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι ορατή από τους ευρωπαίους και βρετανούς διαπραγματευτές.

Να γιατί δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις και τι θα σημαίνει αυτό το καταστροφικό σενάριο.

Λιγότερο από 6 μήνες έχουν απομείνει από την επίσημη ημερομηνία του συμφωνημένου Brexit – που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019ο κίνδυνος εξόδου χωρίς προηγούμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Βρετανών αυξάνεται. Ένα τέτοιο διαζύγιο είναι «πιο πιθανό από ποτέ», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk. Την Τετάρτη, η Theresa May μίλησε στις Βρυξέλλες μπροστά στους 27 και στη συνέχεια οι τελευταίοι αποφάσισαν να επιμηκυνθεί η μεταβατική περίοδος και να παραταθούν για λίγο ακόμα οι διαπραγματεύσεις, και να επανέλθουν επί του θέματος όταν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, ίσως τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας απόσυρσης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση  – το 80 με 85%έχει ήδη συμφωνηθεί»,  δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Thomas Liabot στις 17-10-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche.

Ακολουθούν τα σημεία που έχουν ήδη συμφωνηθεί

@ Τα δικαιώματα των εκπατρισμένων και από τις δύο πλευρές της Μάγχης μετά το Brexit, δηλαδή και των κοινοτικών πολιτών και των Βρετανών.

@ Το οικονομικό κόστος του διαζυγίου.

@ Μια μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της, αλλά δεν θα συμμετέχει πλέον στη λήψη αποφάσεων.

Γιατί εξακολουθεί να σκαλώνει το Brexit ;

@ Η τύχη των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει άλυτη. Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν να μην επαναφέρουν εκεί πραγματικά σύνορα, αλλά αυτή η δέσμευση έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.

@ Ο ακριβής ρόλος που θα έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ, σε περίπτωση διαφωνίας σχετικά με την ερμηνεία της Συνθήκης απόσυρσης, δεν έχει επίσης επιλυθεί.

Γιατί αυτό είναι σοβαρό

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει συνέπειες για τα οικονομικά, τους τελωνειακούς δασμούς, τα σύνορα ή ακόμα και τις μεταφορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεαστεί ιδιαίτερα. Η κυβέρνησή του δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά τεχνικών σημειώσεων που αναλύουν τους κινδύνους ενός τέτοιου σεναρίου.

Αναφέρει ειδικότερα τον πιθανό τερματισμό της ισχύος των βρετανικών αδειών οδήγησης στην ΕΕ ή την επιστροφή των τελών κινητής περιαγωγής. Η τράπεζα RBS ανέφερε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη θα είναι «μηδενική ή αρνητική», αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Και όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το ειδησεογραφικό κανάλι France24 τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες να δοθεί περισσότερος χρόνος στην μεταβατική περίοδο του συμφωνημένου διαζυγίου, ώστε να διευθετηθούν εκατέρωθεν οι εκκρεμότητες που παραμένουν σήμερα ανοιχτές. Και αφού γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τότε να συγκληθεί νέα Σύνοδος κορυφής για το Brexit.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα