Λέτε;

29/1/21 | 2 | 0 | 506 εμφανίσεις
Βγήκα χθες έξω και αγόρασα το βιβλίο του Πάγκαλου για τα Ίμια, τους S-300 και τον Οτσαλάν και του Βενιζέλου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Διάβασα του Πάγκαλου το οποίο είναι μικρό (100 σελίδες με μεγάλα γράμματα και φωτογραφίες). Άλλωστε σαν αύριο το βράδυ, πριν 25 χρόνια άρχισε να εκτυλίσσεται η τελευταία φάση της υπόθεσης των Ιμίων.
Περίμενα κάτι περισσότερα από τον Πάγκαλο και το βιβλίο του.
Από την υπόθεση Οτσαλάν δεν έμαθα τίποτε καινούριο, ίσως, επειδή έχω φίλο τον Καλεντερίδη.
Από τα Ίμια στο μόνο που στάθηκα και δεν ξέρω αν είναι καινούριο ή εγώ δεν το είχα ακούσει είναι πως ο Χόλμπρουκ είπε στον Πάγκαλο πως δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού παρακολουθούσαν Ελλάδα και Τουρκία και άλλαζαν τον ηλεκτρονικό τους ορίζοντα. Έτσι, δεν επρόκειτο να σκοτωθεί κανείς σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης διότι οι πύραυλοι θα έπεφταν στη θάλασσα. Με απλά λόγια παρενέβαλαν ηλεκτρονικά παράσιτα. Όταν αυτό συνέβη στα Ίμια, μήπως κατά μείζονα λόγο θα συμβεί και σε κλιμάκωση στις ημέρες μας; Γιατί συγκεντρώθηκαν τόσα πλοία στην περιοχή όταν κορυφώθηκε η κρίση με το Oruc Reis;
Το εντυπωσιακό βρίσκεται στην αφήγηση για τους S-300.
Κατ’ αρχάς, ο Πάγκαλος λέει πως τους S-300 δεν τους αγόρασε η Κύπρος αλλά η Ελλάδα. Κάτι που δεν είναι γνωστό.
Στη συνέχεια αναφέρει πως ρώτησε τον Κληρίδη τι θα τους κάνει τους S-300 αφού, όπως αναλύει ο Πάγκαλος, δεν χωρούσαν στην Κύπρο για να λειτουργήσουν με στοιχειώδη ασφάλεια. (Απαιτούνται μεγάλες πεδιάδες ώστε να μετακινούνται μετά από κάθε βολή).
Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως ο Κληρίδης του είπε δεν τους θέλαμε εμείς αλλά ο δικός σας ο Αρσένης (υπουργός άμυνας τότε) μας πίεσε να τους πάρουμε απειλώντας μας διαφορετικά με ακύρωση του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.
Όπως σημειώνει στο βιβλίο του ο Πάγκαλος, τους S-300 τους προμηθεύτηκε η Ελλάδα από την Ουκρανία.
Και εδώ βρίσκεται το αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος.
Στην οποία Ουκρανία βγαίνει και η καλύτερη βότκα στον κόσμο η οποία σερβίρεται στα κλάμπ της Νέας Υόρκης.
Ποιος ήλεγχε το κύκλωμα παραγωγής της βότκας; Ο Βικέντιος Αρσένης κατά την εξιστόρηση του Πάγκαλου. Ποια η σχέση S-300, βότκας και Βικέντιου Αρσένη;
Εσείς τι καταλαβαίνετε από όλα αυτά;
Το βιβλίο του Βενιζέλου δεν το διάβασα ακόμη. Όταν το τελειώσω θα το σχολιάσω.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Εγώ ήξερα ότι ο Ο Πάγκαλος είναι αμπεολοκαλλιεργητής. Δεν ήξερα ότι καταναλώνει και βότκα.

 2. 2
  Κων/νος Α. Καραγιαννίδης says:

  Θα αρκεστώ μόνο στον σχολιασμό της θεωρίας του αμερικανικού ηλ. πολέμου, που αναπαρήχθη αρκετά και από τον ίδιο τον Πάγκαλο και από δημοσιογραφικούς κύκλους.

  Ο ηλ. πόλεμος δεν έχει “μαγικές” δυνατότητες, αλλά συγκεκριμένες και πεπερασμένες, εντός συγκεκριμένου πλαισίου. Δεν έχει νόημα να επεκταθώ και να το αναλύσω, θα παραθέσω απλώς κάποια στοιχειώδη αντεπιχειρήματα στον ισχυρισμό Παγκάλου.

  α) Οι τορπίλες των υποβρυχίων καθοδηγούνται ενσυρμάτως. Είναι αδύνατη η παρεμβολή στο κλειστό αυτό κύκλωμα.

  β) Η προσβολή του τουρκικού στόλου από αέρος θα γινόταν με ελληνικά Α7 Corsair και βόμβες ελευθέρας πτώσεως (iron bombs). Πάλι αναφερόμαστε σε τεχνική επί της οποίας οι ηλ. παρεμβολές έχουν μηδαμινή επίδραση.
  Περισσότερα επ’ αυτού στην συνέντευξη ιπταμένου – τότε – της 345Μ, που δόθηκε το 2016.
  http://defenceline.gr/index.php/history/item/2410-imia

  γ) Αντί για την άκριτη αναπαραγωγή ενός ευφυολογήματος του Χόλμπρουκ (αν το είπε εκεόινος και δεν πρόκειται για αποκύημα της φαντασίας του Παγκάλου…), δεν όφειλε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος να το διασταυρώσει με ΈΛληνες επιτελείς; Εκτός αν εθίστηκε από το βράδυ των Ιμίων να ακούει μόνο αμερικανικές φωνές…

  Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι παιδαριώδης και δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμού. Ίσως να έβρισκε εφαρμογή σε κάποια χολυγουντιανή ταινία! Ήταν εξαιρετικώς βολικός, όμως, για τον Πάγκαλο και τους συν αυτώ, ώστε να καλύψουν την ανεπάρκειά τους, γι’ αυτό και βρήκε θέση στον δημόσιο διάλογο.

  Το ζήτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να αποδεχθούμε ως ακριβείς και τις υπόλοιπες πληροφορίες που παραθέτει ο Πάγκαλος, όταν η αξιοπιστία του πλήττεται από την αναπαραγωγή της αστήρικτης αυτής θεωρίας περί ηλ. πολέμου.

  ΥΓ:
  Ένα εξαιρετικό πόνημα για τα μέσα και τις δυνατότητες του ηλ. πολέμου είναι το “Συστήματα Ραντάρ & Ηλεκτρονικού Πολέμου” του Γεωργίου Σάγου (πρώην αξιωματικού του ΠΝ), από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου. Καλό θα ήταν να το διάβαζε και ο Πάγκαλος, πριν εκστομίσει τις δικαιολογίες του…

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Στη χθεσινή εκπομπή "Γνώση και Εμπειρία" της διαδικτυακής τηλεόρασης "Ανιχνεύσεις web tv" την οποία συντονίζει ο Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς και τ. Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου Ηλίας Λεοντάρης, ο Θεόδωρος Καρυώτης αφού ανέλυσε έννοιες της ΑΟΖ ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας