Κώστας Χρυσόγονος: Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κώστας Χρυσόγονος

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Από τη μελέτη της εξέλιξης των πολιτικών δημοσκοπήσεων την τελευταία διετία προκύπτει ένα παράδοξο, με την πρώτη ματιά τουλάχιστον, φαινόμενο. Ενώ το κυβερνόν κόμμα υφίσταται σημαντική φθορά από την άσκηση της εξουσίας (π.χ. στην τακτική εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της γνωστής εταιρίας MRB από 40% τον Ιούνιο του 2020 η Ν.Δ. έπεσε στο 29,3% τον φετινό Ιούνιο), η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να επωφεληθεί και παραμένει στάσιμη περίπου στα ίδια επίπεδα (στην ίδια έρευνα, από 20,9% τον Ιούνιο του 2020 έχει ανεβεί μάλλον ανεπαίσθητα στο 22,1% τον Ιούνιο του 2022). Τούτο οφείλεται σε κάποιον βαθμό στην απογοήτευση που αισθάνονται ακόμη και σήμερα οι πολίτες από τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2015-19, αλλά έχει και βαθύτερα αίτια.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διόγκωση των ποσοστών του στις βουλευτικές εκλογές από το 2012 και μετά, δεν έπαψε να είναι ένα μικρό κόμμα από οργανωτική άποψη και έχει μια χαλαρή μόνο σχέση με τους ψηφοφόρους του. Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του προσήλθαν μετά βίας 130.000 πολίτες, έναντι 270.00 στην εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως νέου Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ στις δημοτικές εκλογές και στον συνδικαλισμό οι προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ παρατάξεις καταγράφουν μονοψήφιες, ως επί το πλείστον, επιδόσεις. Ακόμη και στις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 το ποσοστό του κόμματος του Πρωθυπουργού τότε Αλέξη Τσίπρα, ήταν μόλις 23,7%, το οποίο στις εθνικές εκλογές δύο μήνες αργότερα διογκώθηκε σε 31,5%, κυρίως λόγω του φόβου για δεξιά παλινόρθωση, τον οποίο προκαλούσε η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. Τελικά βέβαια η δεξιά παλινόρθωση δεν αποφεύχθηκε αφού η Ν.Δ έφθασε στο 39,8% στις βουλευτικές εκλογές.

Εδώ ακριβώς όμως εντοπίζεται το δομικό και διαρκές πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε στα κρίσιμα χρόνια της εκλογικής μετάλλαξής του από σχήμα διαμαρτυρίας, όπως ήταν έως και το 2010-2011, σε κόμμα εξουσίας να μεταλλαχθεί πολιτικά, οργανωτικά και κοινωνικά σε μια μοντέρνα εκδοχή σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου. Έτσι η εκλογική «οροφή» του, ύστερα και από όσα συνέβησαν από το 2015 και μετά (δηλ. τη διάσπασή του, και την έμπρακτη διάψευση των ελπίδων που είχε καλλιεργήσει), βρίσκεται πια περίπου στα επίπεδα των ευρωεκλογών του 2019. Με άλλες λέξεις, φαινομενικά μόνο είναι το «αντίπαλον δέος» της Νέας Δημοκρατίας, αφού στην πραγματικότητα δεν διαθέτει τις πολιτικές προϋποθέσεις ώστε να αμφισβητήσει την εκλογική της πρωτοκαθεδρία. Όταν γίνει αυτό αντιληπτό από τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων, η επάνοδός του σε μονοψήφια ποσοστά θα καταστεί αναπότρεπτη.

Τις προϋποθέσεις αυτές τις διαθέτει αντίθετα το ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΚΙΝ.ΑΛ., αφού είναι ιστορικά αποδεδειγμένη η πολιτική του πρόσβαση στον εκλογικά κρίσιμο μεσαίο χώρο και γι’ αυτό επικράτησε με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε έξι εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου της μεταπολίτευσης, το 1981, 1985, 1993, 1996, 2000 και 2009 (συγκριτικά μπορεί να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. έφτασε στην αυτοδυναμία μόνο πέντε φορές, το 1974, 1977, 2004, 2007 και 2019, και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α καμία). Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του τον Δεκέμβριο του 2021 το ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΚΙΝ.ΑΛ. δρομολογεί την επιστροφή του σε ρόλο αυθεντικού διεκδικητή της εξουσίας (και όχι κατά φαντασία, όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), μέσα από τη διατύπωση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος για διόρθωση πορείας της χώρας συνολικά, προς μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού με ευρωπαϊκό πρόσημο και συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη. Η δημοσκοπική του άνοδος, που καταγράφεται το τελευταίο οκτάμηνο, είναι μόνο το προοίμιο της νέας πορείας του. Στο τέλος της πορείας αυτής, ανεξάρτητα από το αν χρειαστούν μία, δύο ή και τρεις ακόμα εθνικές βουλευτικές εκλογές για την ολοκλήρωσή της, βρίσκεται η επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ στον ρόλο του προοδευτικού/λαϊκού κύριου πόλου του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στη συντήρηση και τον ελιτισμό της Ν.Δ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα