Κώστας Κωστής στο iefimerida: To τέλος του Δυτικού Κόσμου και οι οπαδοί της «δημοκρατορίας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
Ο Κώστας Κωστής στο iefimerida για τις Αμερικανικές Εκλογές 2020 / Φωτογραφία: creative/iefimerida
Κατερίνα Ι. Ανέστη
Η καθολική αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές 2020, υπογραμμίζει την αδυναμία μας να κατανοήσουμε τις διεργασίες που πραγματοποιούνται στις κοινωνίες μας με βάση τα εργαλεία που έχουμε σήμερα, με ότι και αν κάτι τέτοιο συνεπάγεται, σημειώνει ο Κώστας Κωστής.

Μια σειρά σύντομων, ψύχραιμων άρθρων, ως ένα καρδιογράφημα όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ και των κραδασμών που στέλνουν σε όλο τον πλανήτη παρουσιάζει το iefimerida.gr, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και με το εκλογικό αποτέλεσμα εξαιρετικά αμφίρροπο. Ο Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ γράφει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις Η.Π.Α., ανεξαρτήτως του τελικού νικητή, οριστικοποιεί τη στροφή του Δυτικού κόσμου προς το τέλος του, όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε.

Ο Κώστας Κωστής


«Το αποτέλεσμα των εκλογών, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. για την επόμενη τετραετία, υποδεικνύει ότι η κοινωνική βαρύτητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας έχει περιοριστεί και ότι η διαδικασία της από-παγκοσμιοποίησης συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της και στον τομέα της πολιτικής.

Μια διχασμένη χώρα όπως είναι οι Η.Π.Α., με, θεωρητικά, κραταιούς δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνήθηκαν ήδη εδώ και μία τετραετία από έναν πολέμιό των θεσμών αυτών (ή στην καλύτερη περίπτωση από κάποιον που τους αμφισβητούσε), ο οποίος και στην περίπτωση που δεν εκλεγεί, επιβραβεύεται ακόμη και από ψηφοφόρους που τους θεωρούσαμε, εξ ορισμού, εχθρικούς προς το πρόσωπό του (γυναίκες, λατινοαμερικάνοι και αφροαμερικάνοι).

Δεν θα αργήσουν να βρουν μιμητές οι πρακτικές του Τραμπ
Επιβραβεύεται, δηλαδή, μία πολιτική ηθική που θεωρεί ότι τα πάντα είναι επιτρεπτά στο όνομα της κατάκτησης της πολιτικής εξουσίας. Πρόκειται, επομένως, για μία ευρεία κοινωνική αποδοχή πρακτικών και πολιτικών που δεν θα αργήσουν να βρουν και άλλους μιμητές παγκοσμίως ή, εναλλακτικά, να ενισχύσουν την επιρροή των οπαδών της «δημοκρατορίας» σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που είναι πρόσφορο για τη διάδοσή τους.

Εχω την εντύπωση λοιπόν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις Η.Π.Α., και επιμένω ανεξαρτήτως του τελικού νικητή, οριστικοποιεί τη στροφή του Δυτικού κόσμου προς το τέλος του, όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε.»
Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κανένας δεν είναι μελλοντολόγος -ούτε και ο κάπως ειδικός καθηγητής κ. Κωστής -ίσως ένας καθηγητής κοινωνιολογίας θα είχε να μας παρουσιάσει και άλλους ”κομβικούς” σταθμούς στην πολιτική Ιστορία των κρατών του Δυτικού κόσμου-ο οποίος και χωρίζεται σε Βορειοαμερικανικός και σε Ευρωπαικός και δεν θα καταρρεύσει σε μια εβδομάδα ,όπως ο Σοβιετικός κομμουνιστικός κόσμος και γιατί έχει θεσμούς και Αρχές αιωνόβιους και γιατί ένας Τράμπ ούτε την Άνοιξη και ούτε την Βαρυχειμωνιά μπορεί να φέρει.
    Απλώς θα αποτελέσει ,-αν τελικά χάσει τις περίεργες αυτές εκλογές στις ΗΠΑ-, παράδειγμα προς αποφυγήν ,όταν μάλιστα κανένας ηγέτης της Δύσεως δεν θέλει να τον μιμηθεί.
    Εξ άλλου πολύ δύσκολα θα βρεθεί ένας νέος ζάπλουτος επιχειρηματίας σαν τον Τράμπ ”να τζιράρει” στην πολιτική ενός κράτους.
    Μέχρι στιγμής πάντως αιφνιδίασε τον ”κατεστημένο” Δυτικό κόσμο και ”φρέναρε” την πορεία της προγραμματισμένης και θεσμοθετημένης εδώ και χρόνια παγκοσμιοποίησης κεφαλαίων και εμπορίου και ομογενοποίησης των λαών ,που στο νέο μίγμα δεν θα έχουν προιστορία ,μόρφωση και ξεχωριστό πολιτισμό και ”επί του εδάφους” ούτε επικράτεια και σύνορα.
    Αν κερδίσει τελικώς, ίσως δούμε ένα Τραμπ-Ιανό ,που στο τέλος της δεύτερης 4ετίας θα έχει ξυπνήσει από τον λήθαργο του τον Δυτικό κόσμο, ο οποίος με τα προηγούμενα ”κατεστημένα” του ξέχασε την Ιστορία και τον πολιτισμό του 20 αιώνων και που απειλείται μετά το 2001 εξ Ανατολών -με ότι υπάρχει εκεί-.
    Μήπως καθ’υπερβολήν” πήραμε από φόβο” σαν κάτι περισσότερο από τους Χίτλερ και Στάλιν τον κ.Τραμπ, που ως Πρόεδρος ελέγχεται στην μακροβιώτερη Δημοκρατία του κόσμου από τρείς θεσμούς -μοναδικά κατοχυρωμένους και ανεξάρτητους-(Γερουσία, Βουλή και Δικαιοσύνη) ,οι οποίοι μπορούν να τον στείλουν και στο σπίτι του ,όπως και άλλους προκατόχους του;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα