Κώστας Γεωργουσόπουλος για Λιγνάδη: «Η φτερού στην Επίδαυρο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Παναγιώτη Λιάκου
25 Φεβρουαρίου 2021

Ο Λιγνάδης, το 2008, είχε ανεβάσει την κωμωδία «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη στην ΕπίδαυροΟ κριτικός θεάτρου και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος είχε εξαπολύσει εναντίον της παράστασης και του Λιγνάδη προσωπικά, σφοδρή επίθεση από την στήλη του στην εφημερίδα Τα Νέα.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος αφιέρωσε στην παράσταση 3 άρθρα (18,19 και 21 Ιουλίου 2008). Σε αυτά, μεταξύ άλλων, άφηνε πολλές αιχμές για το ήθος του νυν κατηγορούμενου για υποθέσεις κακοποίησης και βιασμών ανηλίκων. Σε αυτή την παράσταση έπαιζε και ο Κώστας Μαρκουλάκης.

Ακολουθούν ενδεικτικά αποσπάσματα

«Ποια ήταν η ‘ζωντάνια’ που έφερε στην Επίδαυρο ο ορκοπάτης φιλόλογος; Έφερε τον θλιβερό συγγραφέα εαυτό του, ως θεατρικό λαμόγιο παραπλάνησε το κοινό και μάλιστα το ανίδεο, το παραπλανημένο ήδη από την Αννίτα Πάνια, το απαίδευτο, το έρμαιο στην τηλεοπτική σαλαμούρα ότι θα δει Αριστοφάνη και του πλασάρισε το δικό του ανέμπνευστο, σαχλό, της πλάκας σενάριο που μόνο στις σχολικές παραστάσεις των αριστοκρατικών κολεγίων στις χριστουγεννιάτικες γιορτές συναντάς, διανθισμένο με γκέι ιδιόλεκτα των παρόδων της Ομόνοιας και της Κουμουνδούρου

«Βάσει καθορισμένου σχεδίου, με ορατή και δεδηλωμένη στρατηγική πήρε το πλέον φιλολογικό και περισπούδαστο σατιρικό και πολιτικό κείμενο, αποθέωση της δημοκρατίας των ιδεών, τους “Βατράχους” του Αριστοφάνη, όπου το ιδεολογικό αίτημα είναι ποιος ο σκοπός του θεάτρου, ποιος ο σκοπός της πολιτικής κριτικής, ποιος οφείλει να είναι ο ρόλος και η λειτουργία του πνευματικού ηγέτη μέσα σε μια συγκεχυμένη κυρίως εποχή και το μετέτρεψε σε μια δημόσια και φαντασμαγορική διαπόμπευση, μια χυδαία παρενδυτική μασκαράτα, έναν αισθητικό αχταρμά, όπου η ποίηση έγινε στιχάκια του κάρου.»

«Το σκώμμα και η ιερή, λαϊκή βωμολοχία, καλιαρντά δημοσίων λουτρών, ο ΑΓΩΝ, η ύψιστη λειτουργία της ουσίας της Δημοκρατίας, η ισηγορία, ο διάλογος, η ζύμωση ιδεών μέσα από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων και την επίκληση αξιών έγινε ποδοσφαιρικό ντέρμπι με συμπεριφορές χούλιγκαν, συνθήματα των τριόδων, το έξοχο χορικό των Μυστών (ένα από τα λυρικά κατορθώματα του Αριστοφάνη που υποχρέωσε τους αρχαίους σχολιαστές να τον συγκρίνουν με τη Σαπφώ!) συνοδεύτηκε με παρωδία υμνολογίας που ευτέλιζε το ‘Αι γενεαί πάσαι’».

«Αγαπητοί αναγνώστες, το έγραψα και το Σάββατο, ο χαβαλές της Επιδαύρου, εξόδοις σου, δεν έχει να κάνει ούτε με τη θεατρική ιστορία, την παράδοση της αριστοφανικής ερμηνείας, με την αισθητική και τα ρέστα. Είναι μια ηθελημένη προβοκατόρικη υπονόμευση του όποιου δημόσιου ήθους και της πολιτικής του πολιτισμού. Σε μια εποχή εξαχρείωσης του δημόσιου βίου, απαξίωσης της πολιτικής και διάλυσης του κοινωνικού ιστού, θα περίμενε κανείς το θέατρο μέσω του μεγαλοφυούς Αριστοφάνη να αποτελεί εστία Αντίστασης. Δυστυχώς έγινε κερκόπορτα για να αλωθεί ό,τι απέμεινε, από την καφρίλα, τον χουλιγκανισμό και την ξετσιπωσιά».

Πηγή: www.newsbreak.gr

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Γεωργουσόπουλου στα “Νέα” (21/7/2008) εδώ

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπνοφόρα φυτά παραμονεύουν
    γυμνά παιδιά στίς αγορές τών ονείρων.

    Βοήθα με φίλε μου νά μή νυστάξω,
    βοήθα με φίλε μου νά μή βουλιάξω.

    Κ. Χ. Μύρης, ό Κώστας Γεωργουσόπουλος, βέβαια(γιά τούς πολύ νέους, η πληροφορία)

  2. ´ μοναξιά´

    ἀπό τούς ὑπέροχους στίχους στόν Ταξιδευτή τοῦ Κ. Χ. Μύρη

    Ποῦ πῆγε τό ´κρυμμένο τραύμα ´;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα