Κύπρος: Συνάντηση Λουτ με Αναστασιάδη και Τατάρ

12/1/21 | 0 | 0 | 99 εμφανίσεις

Νέες επαφές με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο έχει σήμερα η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, «κλειδώνοντας» τις συγκλίσεις των πλευρών.

    
Republik Zypern Nikosia | Lefkosa im Norden mit Moschee

Νέες επαφές με τους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο έχει σήμερα η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο την συζήτηση όλων των διαδικαστικών για την πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές, η κ. Λουτ θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» τις συγκλίσεις των πλευρών ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ακόμα και σήμερα, τον καθορισμό ημερομηνίας για την πραγματοποίηση της διάσκεψης. Σημειώνεται ότι τόσο η Ε/κ πλευρά όσο και η Τ/κ πλευρά θεωρούν βέβαιη την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης, καθορίζοντας την διεξαγωγή της εντός Φεβρουαρίου στην Ελβετία. Η Τζέιν Χολ Λούτ βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκο Ανάστασιάδη, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ηγέτη των τ/κ Ερσίν Τατάρ.

Αποφασισμένα τα Ηνωμένα Έθνη 

Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση της Λουτ με τους δύο ηγέτες, Σεπτέμβριος 2019Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση της Λουτ με τους δύο ηγέτες, Σεπτέμβριος 2019

Η πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος, καθώς στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμενων, θα καθοριστούν τα βήματα προς μια τελική διαπραγμάτευση για συνολική επίλυση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ανεπίσημα προσχέδια του Αντόνιο Γκουτέρες για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, προκύπτει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν πιο ουσιώδες αποτέλεσμα στην πενταμερή καθώς δεν είναι πρόθυμα να επανεκκινήσουν την διαδικασία για το Κυπριακό για χάριν της συζήτησης και μόνο. Χαρακτηριστικά  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφερόμενος στην σχεδιαζόμενη άτυπη συνάντηση σημειώνει πως σκοπός είναι να καθοριστεί εάν «υπάρχει κοινό έδαφος για μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας