Κύπρος: Νικητής ο ΔΗΣΥ, άνοδος για την ακροδεξιά  

1/6/21 | 0 | 0 | 84 εμφανίσεις

Πρώτο κόμμα στις εκλογές για την ανάδειξη της κυπριακής βουλής τερματίζει το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ παρά την κόπωση και τα σκάνδαλα. Τέταρτο κόμμα το ακροδεξιό ΕΛΑΜ.

Εκλογικό κέντρο στη Λευκωσία

Παρά την πτώση των ποσοστών του και την απώλεια μίας έδρας στη νέα Βουλή, το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κύπρου. Το 27,77% που έλαβε ήταν αρκετό για να του εξασφαλίσει την πρωτιά, παρά την απώλεια ενός ποσοστού της ταξης του 3% από τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Η άνετη πρωτιά του ΔΗΣΥ αποτελεί εκλογική υπέρβαση, αφού το κυβερνών κόμμα επικράτησε παρά την οκτάχρονη φθορά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, που σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και την αποτελμάτωση στο Κυπριακό.

Χαμένη η αντιπολίτευση  

Κυπριακή βουλή Το κτήριο της κυπριακής βουλής στη Λευκωσία

Χαμένοι των χθεσινών βουλευτικών εκλογών είναι τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κόμμα της αριστεράς ΑΚΕΛ και το κεντροδεξιό Δημοκρατικό κόμμα (ΔΗΚΟ), αφού είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ έλαβε ποσοστό 22,3%, ποσοστό χαμηλότερο κατά δέκα μονάδες από τις εκλογές του 2011 και τρεις από τις εκλογές του 2016. Η νέα ήττα του κόμματος της Αριστεράς θα οδηγήσει σε εκλογικό συνέδριο, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Άντρου Κυπριανού, ο οποίος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Το ΔΗΚΟ με το 11,29% που έλαβε δεν απώλεσε μόνο δύναμη της τάξης του 3% αλλά απώλεσε και τον ρυθμιστικό του ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι απώλειες του ΔΗΚΟ σχετίζονται με την είσοδο στην βουλή της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), ένα κεντροδεξιό κόμμα που δημιουργήθηκε από αποσχισθέντα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος.

Διπλασίασε ποσοστά η κυπριακή Χρυσή Αυγή  

Κυπριακή βουλήΜε 4 βουλευτές το ακροδεξιό ΕΛΑΜ

Στους νικητές της χθεσινής εκλογικής μάχης περιλαμβάνεται και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, το οποίο αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα διπλασιάζοντας της έδρες του στην Βουλή. Το αδελφό κόμμα της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» έλαβε ποσοστό 6,78%. και θα εκπροσωπείται στην κυπριακή βουλή με 4 βουλευτές.

Το ΕΛΑΜ κατάφερε να ξεπεράσει στο νήμα το κίνημα σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το οποίο έλαβε ποσοστό 6,72%. Το μικρότερο κόμμα στην νέα επτακομματική βουλή της Κύπρου θα είναι το κίνημα οικολόγων, το οποίο δεν κατάφερε τελικά να φτάσει τα ποσοστά που του έδιναν όλες οι δημοσκοπήσεις και να αποτελέσει έναν ισχυρό πολιτικό πόλο.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/6/21 | (1 σχόλια)
    Η τραγική εμπειρία του Συριζα, και της εφαρμοσμένης Αριστεράς, μας έκανε να δούμε με ανακούφιση την έλευση Μητσοτάκη, παρότι ιδεολογικά αποκλίνουμε. Ο Συριζα παραμένει σημαντική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό και η παρουσία του απειλεί να δυναμιτίσει και την πολιτειακή ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο