Κόσοβο ξανά

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

George Friedman

Υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ ένοπλων Σέρβων διαδηλωτών και αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο λόγος είναι ότι πριν από λίγο καιρό το Κοσσυφοπέδιο έδωσε εντολή στους οδηγούς να παραδώσουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου. Στις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι που ζούσαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο άρχισαν να υψώνουν οδοφράγματα. Οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου τους αντιμετώπισαν και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου απέκλεισε τα συνοριακά σημεία ελέγχου. Ακολούθησε μποτιλιάρισμα, και μια μικρή ανταλλαγή πυροβολισμών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χειροβομβίδας κρότου-λάμψης. Οι πυροβολισμοί έχουν σταματήσει, αλλά οι απειλές έχουν αυξηθεί.

Μπορεί ένας πυροβολισμός για τις πινακίδες κυκλοφορίας να φαίνεται υπερβολικός, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια. Είναι μια σχετικά μικρή περιοχή με πολλές εθνικότητες και τα πολιτικά σύνορα δεν ταιριάζουν με τα εθνοτικά σύνορα. Στη δεκαετία του 1990, υπήρξε ένας βάναυσος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ αυτών των εθνοτικών ομάδων. Για παράδειγμα, οι Σέρβοι είναι χριστιανοί και οι Βόσνιοι είναι μουσουλμάνοι. Σέρβοι και Βόσνιοι ζουν κοντά ο ένας στον άλλο. Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε περιελάμβανε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου ορισμένοι υπολογίζουν ότι πέθαναν 100.000 Βόσνιοι – αριθμός που οι Σέρβοι αρνήθηκαν. Ωστόσο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ήταν λουτρό αίματος.

Οι μάχες απειλήθηκε να επεκταθούν στο Κοσσυφοπέδιο, νότια της Σερβίας. Οι Κοσοβάροι είναι Αλβανοί και Μουσουλμάνοι που ζουν σε μια περιοχή που διεκδικεί η Σερβία. Όταν οι σερβικές δυνάμεις άρχισαν να εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που γνώριζαν τη σφαγή στη Βοσνία, ανησυχούσαν ότι θα γινόταν άλλο ένα λουτρό αίματος στο Κοσσυφοπέδιο. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, κυρίως βρετανικά και αμερικανικά, πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές για να αναγκάσουν τους Σέρβους να φύγουν. Ο βομβαρδισμός επεκτάθηκε στη Σερβία και περιελάμβανε χτυπήματα κατά της πρωτεύουσας, Βελιγραδίου. Αυτά τα χτυπήματα προκάλεσαν σημαντικές απώλειες σε Σέρβους πολίτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός με τους Σέρβους. Ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε, εν μέρει από θυμό εξαιτίας των βομβαρδισμών του Βελιγραδίου και εν μέρει επειδή φοβόταν ότι θα αντιμετώπιζε κατηγορίες στη Χάγη – κάτι που τελικά έγινε. Μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τη συνθηκολόγηση της Σερβίας, οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν.

Οι ΗΠΑ προσέγγισαν τους Ρώσους, οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με τους Σέρβους. Οι Ρώσοι τους έπεισαν να αποδεχτούν την κατάπαυση του πυρός. Σε αντάλλαγμα, οι Ρώσοι περίμεναν να αντιμετωπίζονται ως ίσοι κατακτητές της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, επιβάλλοντας την κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές ισότιμα με το ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί αρνούνται ότι συμφώνησαν σε αυτό με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι λένε ότι δεν είχαν κανένα λόγο να διαπραγματευτούν με το ΝΑΤΟ εκτός από αυτό. Ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στο αεροδρόμιο του Κοσσυφοπεδίου για να υπηρετήσουν ως ειρηνευτικές δυνάμεις. Περικυκλώθηκαν από στρατεύματα του ΝΑΤΟ και αναγκάστηκαν να φύγουν. Αυτό το γεγονός είχε μεγάλη επιρροή στην άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν και στη δυσπιστία του για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον έπεισε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να συντρίψουν τη Ρωσία και ανήλθε στην προεδρία με την υπόσχεση να μην επιτρέψει τη μεταχείριση της Ρωσίας με περιφρόνηση στο μέλλον.

Έτσι, Κοσοβάροι και Σέρβοι τσακώνονται για πινακίδες και για οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θα φαινόταν ασήμαντο σε άλλους δεν είναι ασήμαντο εδώ. Στα Βαλκάνια, οι αναμνήσεις είναι μακροχρόνιες και δεν συγχωρούν. Τα Βαλκάνια επηρεάζουν τα πάντα γύρω τους. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε στη Βοσνία. Αλλά για την εποχή μας, η ολοκλήρωση του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο δημιούργησε μια βαθιά ρωσική δυσπιστία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τώρα υπάρχει ένας πόλεμος με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν πάει καλά για τη Ρωσία μέχρι στιγμής. Όταν διεξάγετε έναν πόλεμο, το να αναγκάζετε τον εχθρό να αποσπάσει την προσοχή του είναι κρίσιμο, ιδιαίτερα όταν υπάρχει –στην καλύτερη περίπτωση για τη Ρωσία– ένα αδιέξοδο. Αναζήτησαν άλλους τρόπους για να αποσπάσουν την προσοχή των Ουκρανών, αλλά είναι οι Αμερικανοί των οποίων η προσοχή πρέπει να αποσπαστεί.

Η Σερβία είναι κοντά στη Ρωσία, όπως ήταν εδώ και πολύ καιρό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια βαθιά ιστορία στην περιοχή. Μια άλλη σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν θα άλλαζε από μόνη της την πορεία του ουκρανικού πολέμου, αλλά μπορεί, με χαμηλό κόστος, να αναγκάσει τους Αμερικανούς να αποδυναμώσουν την εστίασή τους εάν επρόκειτο να εκτρέψουν δυνάμεις για να προστατεύσουν το Κοσσυφοπέδιο, ένα είδος υποχρέωσης που επιστρέφει στη δεκαετία του 1990. Εν πάση περιπτώσει, η Ρωσία έχει πολλά να χάσει και η Σερβία είναι πάντα έτοιμη να μπερδευτεί με το Κοσσυφοπέδιο.

Ξεκινήσαμε με μια μικρή αψιμαχία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για θέματα πολύ ασήμαντα για να γίνουν πιστευτά. Σκεφτείτε ότι η αιτία της συμπλοκής δεν είχε να κάνει με ασήμαντα θέματα, αλλά με την προσπάθεια να αναπαραχθεί ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου. Αν οι Ρώσοι ήθελαν μια εκτροπή χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου, είχαν τρόπους να το κάνουν με τη Σερβία. Φυσικά, υπήρξαν συγκρούσεις πριν από αυτό, αλλά πάντα υπάρχουν συγκρούσεις. Το ερώτημα δεν είναι πώς ξεκινούν αλλά σε τι οδηγούν. Επομένως, η παρακολούθηση των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου ίσως αξίζει τον κόπο.

Τζορτζ Φρίντμαν
https://geopoliticalfutures.com/author/gfriedman/
Ο George Friedman είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος γεωπολιτικός και στρατηγιστής διεθνών υποθέσεων και ο ιδρυτής και πρόεδρος της Geopolitical Futures.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα