Κόκκινα δάνεια και πτωχευτικός κώδικας – Ύβρις και αθλιότητα

24/10/20 | 0 | 0 | 125 εμφανίσεις

Εν μέσω της επιθετικής επέλασης του τουρκικού νεοοθωμανισμού, αλλά και του δευτέρου κύματος της πανδημίας που απειλεί να συντρίψει την παρασιτική ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση τον νόμο περί πτωχεύσεως των φυσικών προσώπων. Με τις διατάξεις του ισοπεδώνεται κάθε στοιχειώδης προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας.

Δέκα χρόνια πλήρους αδράνειας του πολιτικού προσωπικού εξουσίας για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των κόκκινων δανείων, που προέκυψε από τη χρεωκοπία της χώρας το 2010, ολοκληρώνονται σήμερα με το σχέδιο υφαρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Το τοκογλυφικό τραπεζικό σύστημα και τα παρασιτικά ξένα και ντόπια funds, που ήδη έχουν λάβει θέσεις μετά το νόμο του 2018, μπορούν να αγοράζουν τα δάνεια των πωλητών αντί πινακίου φακής.

Η πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά θα έχει μόνο πρόσκαιρα επικοινωνιακά αποτελέσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα κόμματα εξουσίας, από το 2010 έως σήμερα, φέρουν τεράστια ευθύνη για την μετατροπή του προβλήματος αυτού σε γάγγραινα για την κοινωνία και την οικονομία.

Μια εκ των σοβαρών αρνητικών συνεπειών της δημοσιονομικής κρίσης του 2010 και της εισαγωγής της χώρας μας στον μνημονιακό “Λεβιάθαν”, ήταν τα κόκκινα δάνεια. Η “άνοιξη” της πιστωτικής ευφορίας (μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ), με πρωταγωνιστές το τοκογλυφικό τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη επενδυτικής παιδείας των Ελλήνων, οδήγησε σε μεγάλη υπερχρέωσή τους. Έτσι εισήλθαμε στον “βαρύ χειμώνα”, μετά την ουσιαστική πτώχευση της χώρας το 2010, οπότε και μειώθηκε βιαίως η αγοραστική δύναμη της πλειονότητας των Ελλήνων με την εξτρεμιστική οικονομική πολιτική της υποτίμησης των πάντων.

Εκείνη την περίοδο της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης των τοξικών ομολόγων του 2008, αντίστοιχες καταστάσεις αντιμετώπισαν και άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ έως την Ισλανδία και τον ευρωπαϊκό Νότο. Καμία, όμως, από αυτές δεν επέτρεψε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων να μετατραπεί σε οικονομική και κοινωνική “γάγγραινα”, η οποία δέκα χρόνια μετά την είσοδο στον μνημονιακό “ζουρλομανδύα” αποτελεί εν εξελίξει εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.

Κόκκινα δάνεια και πολιτικές

Οι ΗΠΑ το 2008 με αστραπιαίες διαδικασίες κρατικοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες, τη Citi Bank. Αφού την εκκαθάρισαν από τα τοξικά ομόλογα και τα δάνειά της, στη συνέχεια, ως γνήσια καπιταλιστική χώρα, την παρέδωσαν στους ιδιώτες, με σημαντικό όφελος, όμως, για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Από την άλλη, η Ισλανδία, η οποία πτώχευσε το 2010, εφάρμοσε μια ορθολογική, κοινωνική και δίκαιη λύση με σπουδαία αποτελέσματα. Αυτήν του κουρέματος όλων των ληφθέντων έως τότε δανείων από τους πολίτες (κόκκινων και πράσινων), σε ποσοστό 30% ως 70%. Το κούρεμα έγινε με βάση την πτώση των τιμών των ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα, σε συνδυασμό με την ατομική αγοραστική δύναμη των δανειοληπτών. Αυτό είχε ως συνέπεια την παροχή οξυγόνου στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία, η οποία κατάφερε να βγει από την κρίση και την χρεοκοπία.

Τέλος, η Κύπρος νομοθέτησε την λεγόμενη “ρήτρα προτεραιότητας” του δανειολήπτη έναντι των funds, στα οποία οι τράπεζες σκόπευαν να πωλήσουν τα δάνεια. Παρείχε έτσι τη δυνατότητα σε κάθε δανειολήπτη να προσφέρει ένα ευρώ παραπάνω από την τιμή με την οποία θα μεταβιβάζονταν στα funds και να αναλάβει ο ίδιος την αποπληρωμή του δανείου.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε στη χώρα μας. Αντίθετα, διαπράχθηκαν διαρκή οικονομικά εγκλήματα:

 • Πρώτον, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με χρήματα των φορολογούμενων, που συσσωρεύθηκαν ως δημόσιο χρέος, χωρίς κανένα, μάλιστα, αποτέλεσμα, αφού τα χρήματα αυτά έχουν “κάνει φτερά”. Οι δε τράπεζες συνεχίζουν να παραμένουν έως σήμερα προβληματικές.
 • Δεύτερον, με την συντελούμενη μαζική πώληση των κόκκινων δανείων “αντί πινακίου φακής” σε ξένα και ντόπια funds και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και της πρώτης κατοικίας.

Παρενέργειες σε εθνικά θέματα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχαίροντας αρχικά ότι ακολουθεί τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιαστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, προέβαινε σε υποκριτικές εκκλήσεις. Να κάνουν όλοι αίτηση στην λεγόμενη πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που λόγω των περιορισμών, που θέτει αυτός ο νόμος, δεν μπορούσε να ενταχθεί ούτε το 5% των κόκκινων δανειοληπτών, που πραγματικά δικαιούνταν προστασίας. Παράλληλα, προετοίμαζε τον παρόντα νόμο για πτωχεύσεις των φυσικών προσώπων, ο οποίος θα αποτελέσει την ταφόπλακα για κατάργηση, κάθε είδους προστατευτικού πλαισίου στο κρίσιμο αυτό θέμα. Έτσι, θα οδηγήσει σε περισσότερους και επιθετικότερους πλειστηριασμούς.

Αυτή η εξέλιξη, όμως, δεν θα έχει μόνο οικονομικές και σοβαρές κοινωνικές παρενέργειες, αλλά θα αγγίξει και τον εθνικό πυρήνα. Μία τέτοια σοβαρή κοινωνική αναταραχή αποτελεί ανεπίτρεπτη συνέπεια λόγω των μείζονων ανοιχτών εθνικών θεμάτων και τη μέγιστη σημερινή απειλή του τουρκικού επεκτατισμού κατά της Ελλάδας. Δε χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να διαπιστώσει τις καταστρεπτικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη για την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι το εξής: η μη εφαρμογή λύσεων στην Ελλάδα, που με επιτυχία ακολούθησαν άλλες χώρες, χωρίς, μάλιστα, να αποτελούν κάτι επαναστατικό για τη διεθνή νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία (ΗΠΑ, Ισλανδία, Κύπρος), οφείλεται στη στρατηγική επιδίωξη των δανειστών. Στόχος τους είναι ο πλήρης αφελληνισμός της εγχώριας παραγωγικής βάσης και η υφαρπαγή των “φιλέτων” της ελληνικής γης και περιουσίας. Για να το επιτύχουν συνεργάστηκαν με το ανίκανο και εξαρτημένο πολιτικό προσωπικό εξουσίας της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και των ντόπιων παρασιτικών “κορακιών”, που διαχρονικά έχουν σκυλεύσει τον εθνικό πλούτο.

Εύθραστη ελληνική οικονομία

για την συνέχεια https://slpress.gr/oikonomia/kokkina-daneia-kai-ptocheytikos-kodikas-yvris-kai-athliotita/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  23/11/20 | (5 σχόλια)
  (της Κατερίνας Χατζηνικολάου, ιατρού) Ξημερώνει του Αγίου Δημητρίου. Είμαι για έκτη ημέρα θετική στον κορωνοϊό. Ανεβάζω ξαφνικά πυρετό, ενώ τα αρχικά μου συμπτώματα είχαν υποχωρήσει. Πηγαίνω κατευθείαν στο ΑΧΕΠΑ. Ξέρω καλά ότι συχνά τέτοιες μέρες (5η έως 7η) εμφανίζονται ...

Ροή Ειδήσεων

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα σε ποινές ισόβιας κάθειρξης 337 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, στο τέλος της κύριας δίκης σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το 2016 σε βάρος του τούρκου ...

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Το αποτέλεσμα ...

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας. Η Εύα Κοταμανίδου γεννήθηκε το 1936 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος ...

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Τρώγοντας στην κυπριακή εξοχή δεν κάνεις απλά ένα γεύμα, αλλά ζεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Πιο κάτω θα βρείτε τους 5 καλύτερους χώρους για να το διαπιστώσετε. Riverland Bio Farm Αν γουστάρεις να δώσεις μια βαθιά βουτιά στο όλο concept του ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας