Κυρ. Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

11/7/20 | 2 | 12 | 629 εμφανίσεις

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τη σχετική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της», αναφέρει ακόμη ο πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Οπως ανήγγειλε νωρίτερα σε διάγγελμά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες από σήμερα, στις 24 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την απόφασή του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος, πάντως χαρακτήρισε την κίνησή του άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», προσθέτοντας πως θα ερμηνεύσει κάθε κριτική ως επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς του κτιρίου. «Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», σημείωσε.

Αντίδραση κατεγράφη, μεταξύ άλλων, και από την αμερικανική πλευρά, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει την «απογοήτευσή του».

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Banned_Member says:

  Να κάνω μια χαζή ερώτηση;

  Δεν πρέπει αντίστοιχα να κλείσουμε κι εμείς το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή;

  Θα συμβεί κάτι;

  Σε δικό μας έδαφος δεν είναι;

  • 1.1
   Banned_Member says:

   Spoke too soon.

   “Ούτως ή άλλως, ως προξενείο, είναι τουρκικό έδαφος. Πηγή: Protagon.gr”

   https://www.protagon.gr/apopseis/i-parakrousi-tou-erntogan-44342084456

  • 1.2
   Επισκέπτης says:

   Ναι, θα συμβεί. Βάσει τού κανόνος τής διπλωματικής αμοιβαιότητος, αν κλείσομε το προξενείο Κομοτηνής, οι Τούρκοι θα κλείσουν το ελληνικό προξενείο τής Σμύρνης. Τίποτε άλλο.

   • 1.2.1
    Banned_Member says:

    Δεν είναι Τουρκικό έδαφος, όπως λέει ο Γιαννακίδης για το Προξενείο στη Θεσσαλονίκη;

    • 1.2.1.1
     Επισκέπτης says:

     Είναι, αλλά μπορείς να το κλείσεις.

     • Banned_Member says:

      Δε θα ζητήσω πηγή, διότι μάλλον γνωρίζεις το θέμα.

      Για να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση απ’ την πλευρά μας. :\

     • Επισκέπτης says:

      Και το κατάστρωμα βρετανικού πλοίου στο λιμάνι τού Πειραιά είναι βρετανικό έδαφος, αλλά μπορεί η κυβέρνηση, αν έχει λόγους, να διατάξει τον απόπλου του, βάσει πάντα των κανόνων τού Διεθνούς Δικαίου.

      Το Προξενείο Κομοτηνής έπρεπε να κλείσει, όχι για την Αγία Σοφία, διότι αυτός δεν είναι λόγος, αλλά διότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και ανακατεύεται πολύ (πάντα με την ανοχή τού ελληνικού κράτους) στα τής μειονότητας στην Θράκη.

      Αυτό που θα έκοβε κυριολεκτικώς τα πόδια των Τούρκων θα ήταν το κλείσιμο τής Εγνατίας Οδού, που θα ανάγκαζε τής τουρκικές νταλίκες, για να πάνε στην Ιταλία, να πάνε οδικώς, μέσω Βουλγαρίας και Κροατίας στην Β. Ιταλία και μετά, αν έχουν προορισμό την Ν. Ιταλία, να διασχίσουν όλη την ιταλική χερσόνησο. Μέτρα καθυστέρηση στην παράδοση εμπορευμάτων, αύξηση κόστους στα μεταφορικά, άρα και στα εμπορεύματα κλπ. Και γι αυτό πρέπει να βρούμε μία αιτία, π.χ. δήθεν επισκευές τής Οδού στους Κήπους, διότι η Αγ. Σοφία είναι κτίσμα τουρκικό και, κακά τα ψέμματα, δεν μπορούμε εμείς να απαγορεύσομε στους Τούρκους να την κάνουν ό,τι θέλουν. Επίσης, μπορούμε και πρέπει να μην λειτουργήσομε το τζαμί στον Βοτανικό και να κλείσουν όλα τα παράνομα τζαμιά. Ειδικά αυτό το τελευταίο πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως.
      Άκουσα πολλές ανοησίες χθες, όπως π.χ. να κλείσομε τα τζαμιά στην Θράκη! Να κλείσομε τζαμιά Ελλήνων πολιτών; Πώς θα γίνει αυτό;

     • Επισκέπτης says:

      Ξαναδιαβάζοντας τον διάλογο, νομίζω ότι κατάλαβα τι σε μπερδεύει σχετικά με το κλείσιμο ενός προξενείου. Σε μπερδεύουν οι λέξεις “ξένο έδαφος”, οι οποίες δεν νοούνται κυριολεκτικώς. Το κτήριο τού προξενείου, όπως και το οικόπεδό του δεν είναι ξένα, ελληνικά είναι (κυριολεκτικώς). Απλώς, οι αρχές που στεγάζονται σ’ αυτό έχουν ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΉ ΑΣΥΛΙΑ. Αυτή είναι η σωστή έκφραση. Αν σε κυνηγά η αστυνομία και χωθείς στο π.χ. στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να μπει μέσα να σε συλλάβει. Πρέπει να ζητήσει ο εισαγγελέας από τον Τούρκο πρόξενο την έκδοσή σου.

      Τέλος, να διευκρινίσω ότι αυτό που έγραψα για τα πλοία, ισχύει μόνο για τα πολεμικά. Αυτών το κατάστρωμα είναι ξένο έδαφος κι εδώ νοείται στην κυριολεξία.

     • Ελένη Π. says:

      πρός Ἐπισκέπτη στό 1.2.1.1
      ¨Και γι αυτό πρέπει να βρούμε μία αιτία, π.χ. δήθεν επισκευές τής Οδού στους Κήπους, διότι η Αγ. Σοφία είναι κτίσμα τουρκικό και, κακά τα ψέμματα, δεν μπορούμε εμείς να απαγορεύσομε στους Τούρκους να την κάνουν ό,τι θέλουν.´´
      Ποιό κτίσμα τουρκικό; Μιλᾶτε γιά τήν Ἁγία Σοφία πού ἔκτισε ὁ Ἰουστινιανός; Ἄν τήν κατέχουν οἱ Τοῦρκοι, αὐτό δέν σημαίνει πώς διαγράφεται ὅλη ἡ προηγούμενη ἱστορική πραγματικότητα. Τίποτα δέν διαγράφεται, τίποτα δέν ἔχει ἀλλάξει, ὅλη ἡ ἱστορία τοῦ Βυζαντίου εἶναι ἐκεῖ, μέ ὅλους τούς αὐτοκράτορές του, πραγματικά ἱστορικά πρόσωπα, ὅπως τά ἔχουμε μάθει ἀπό τήν ἱστορία στό σχολεῖο, μέ ὅλους τούς προστάτες του καί ὅλους τούς ἁγίους του καί τήν Παναγία βέβαια, γιατί Χριστιανισμός δέν νοεῖται χωρίς Παναγία.

     • Επισκέπτης says:

      Αν αύριο οι Τούρκοι κατεδαφίσουν την Αγία Σοφία, μπορεί να τούς ενάγει κανείς για βλάβη ξένης ιδιοκτησίας;

     • Ελένη Π. says:

      Τό θέμα τῆς Ἁγίας Σοφίας δέν εἶναι θέμα ἰδιοκτησίας, εἶναι ζήτημα Χριστιανικό. Ἄλλο θέμα ἡ Κωνσταντινούπολη, ἄλλο θέμα ἡ Ἁγία Σοφία. Μπορεῖ ὁ Πατριάρχης νά ζητήσει νά λειτουργεῖ ἡ ἐκκλησία τῆς Ἁγίας Σοφίας ὡς Ὀρθόδοξος Χριστιανικός Ναός, ἔχει τίς πλάτες τῆς Ἑλλάδος;

     • Επισκέπτης says:

      Αν δεν παρακολουθείς τον διάλογο, καλό θα ήταν να μην πετιέσαι ξεκάρφωτα. Εγώ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς μίλησα. Ο Πατριάρχης μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει. Το θέμα είναι αν το αίτημά του ικανοποιηθεί. Όχι, δεν έχει τις πλάτες τής Ελλάδας. Εδώ δεν έχομε πλάτες να στηρίξομε τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα και η Α.Σ. μάς μάρανε.

      Δεν θα επανέλθω.

     • Ελένη Π. says:

      Εἶναι γνωστό:
      «ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ».
      Ἡ κάθε θρησκεία εἶναι σωστό νά σέβεται τά τῆς ἄλλης.
      Καί οἱ ἄλλοι περιμένουν νά δοῦν τίς δικές μας πλάτες.

 2. 2
  Σ.Α.Ν. says:

  ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ .
  ΝΑ ΕΥΧΕΣΘΕ-ΕΥΧΟΜΕΘΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ -ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ-ΟΤΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ θα ενωθεί ΚΑΙ ΘΑ ”ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ” ΜΑΝΕΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΜΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΛΑ ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ,ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ.
  ΜΑΣ ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ Ο ”ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ” Κ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  23/7/21 | (0 σχόλια)
  Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο