Κυρώσεις δεν είδαμε από τους εταίρους της Ε.Ε. στην Τουρκία, αλλά είναι ικανοποιημένη η Αθήνα

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Απόλυτα ικανοποιημένος επέστρεψε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στον ταραξία γείτονα της περιοχής μας, την Τουρκία.

Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος στη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου έστειλε σαφές μήνυμα για την επόμενη ημέρα. Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης παρότι διαπίστωσε νευρικότητα στη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Άλλωστε, η σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το αν το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών θα φτάσει στην Τουρκία είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, αλλά σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι είναι σαφέστατη η απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

Συμπερασματικά, στη κυβέρνηση θεωρούν ότι από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Παράλληλα στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και με τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την άντληση των αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη των περιοχών που αναμένεται να πληγούν στον τομέα της απασχόλησης από την αναπόφευκτη αλλαγή του καινούργιου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης όπως πρωτίστως η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Πελοπόννησος.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

“Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός, όπως είπε, έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, τονίζοντας ότι “έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.

Κληθείς να πει τι θα πράξει η χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της ένταση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι “θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή fora όπως τον ΟΗΕ”. Σημείωσε δε ότι “η συμφωνία αυτή δεν έχει την στήριξη και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου” και τόνισε ότι “η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.

“Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά τους”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. “Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που είναι απαραίτητος”, ξεκαθάρισε.

Κληθείς να περιγράψει τη στάση και τις παρεμβάσεις των άλλων Ευρωπαίων ηγετών είπε ότι “ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο”.

Αποκάλυψε δε ότι “ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό”, κάνοντας αναφορά και στο ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι “στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus οperandi” με την Τουρκία, τονίζοντας ότι και η ίδια η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. “Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση”, διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε δε ότι “η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και κανέναν συμψηφισμό”, τόνισε.

Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα της Συνόδου, σημείωσε ότι “θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά αφορά την άλλη μεριά”.

Τέλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι “μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση” και επιβεβαίωσε ότι μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε απόλυτα την Ελλάδα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν σημείωσε πως αυτό δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. “Οι δίαυλοι πάντως όπως είπε είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή”, κατέληξε.

Πηγή: Κυρώσεις δεν είδαμε από τους εταίρους της Ε.Ε. στην Τουρκία, αλλά είναι ικανοποιημένη η Αθήνα https://hellasjournal.com/2019/12/kyroseis-den-eidame-apo-tin-e-e-stin-toyrkia-alla-einai-ikanopoiimeni-i-athina/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απίστευτος ξεπεσμός χώρας, να μην μπορεί να βγάλει έναν σοβαρό πολιτικό, παρά να την κυβερνούν αυτά τα παρτσακλά, κληρονομικώ δικαιώματι.

    Ο Κούλης θα συνεχίσει, λέει, να διαμαρτύρεται στα διεθνή fora όπως τον ΟΗΕ, μονάχα που δεν ξέρει, ως όφειλε, ότι Ο ΟΗΕ «νίπτει τας χείρας του»: Δεν καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

    “ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό”, αλλά στην Σύνοδο Κορυφής τον άδειασε τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και … για το βέτο σε Αλβανία και Σκόπια, σαν πιστό σκυλάκι τής Μέρκελ, δηλώνοντας ότι εμείς … θα στηρίξομε την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών. Εντελώς βλάκας, ή εντελώς πουλημένος;

    “μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση” => αφού άρχισε να το παίζει και … Scarlett Johansson, φαίνεται ότι έχομε να δούμε ακόμη πολλά…

    Δυστυχώς, τα ανθρωπάρια αυτά είναι επικίνδυνα και πρέπει να βρεθεί τρόπος ν’ απαλλαγούμε απ’ αυτά. Δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα δεν ευνοεί την ανάδειξη ικανών ανθρώπων, διότι τα πάντα περνούν μέσα από τις συμμορίες που λέγονται κόμματα. Αυτά κομμάτιασαν την χώρα και τον λαό και αυτά θα μάς θάψουν στο τέλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα