Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε 25 εταιρείες και ιδιώτες για να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μεταξύ αυτών είναι δύο εταιρείες με έδρα την Τουρκία που εξάγουν μικροηλεκτρονικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό. Αυτές οι εταιρείες είναι η Turkik Union και η Azu International.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC-στην τουρκική, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι 22 εταιρείες και άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις βρίσκονται εκτός Ρωσίας και υποστηρίζουν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο υπουργός είπε ότι τρία από αυτά έχουν έδρα στη Ρωσία και εισάγουν ηλεκτρονικά προϊόντα ζωτικής σημασίας για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν διάφορες κυρώσεις στη Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις αποσκοπούν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό και στην αποδυνάμωση της άμυνας της Ρωσίας.
Ωστόσο, ο εξοπλισμός συνεχίζει να φτάνει στη Ρωσία μέσω διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως σημαντικά στρατιωτικά προϊόντα από τις δυτικές χώρες.
Οι εταιρείες Turkik Union και Azu International
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Turkik Union και η Azu International με έδρα την Τουρκία είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το υπουργείο αναφέρει ότι οι εταιρείες αυτές εξάγουν στη Ρωσία μικροηλεκτρονικά προϊόντα απαραίτητα για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Μόσχας στην Ουκρανία.
Επιπλέον, μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι που φέρεται να προμηθεύει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη Μόσχα, ένας Σλοβάκος πολίτης που έπαιξε ρόλο σε συμφωνίες όπλων και μια ελβετική θυγατρική με τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας θα τιμωρηθούν.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις κατά του Ιράν και της Λευκορωσίας, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
Κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά δύο τουρκικών εταιρειών αμυντικών προϊόντων