Κυρία Πρόεδρε εσάς προσβάλλει η επίθεση κατά του Πρύτανη

1/11/20 | 2 | 0 | 300 εμφανίσεις
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε, χθες, μια δήλωση για όσα συνέβησαν στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών λέγοντας ότι προσβλήθηκε η ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικός πολίτης.
Κυρία Πρόεδρε με όλον τον σεβασμό, η επίθεση προσβάλλει, κυρίως, το κράτος που εκπροσωπείτε, ως επικεφαλής του. Μην μεταθέτετε τις ευθύνες. Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει, ακόμη και, τους υψηλά ιστάμενους λειτουργούς του.
Για την ακαδημαϊκή κοινότητα θα μιλήσουμε άλλη φορά.
Όταν ίσχυε το άσυλο (τώρα λένε ότι καταργήθηκε αλλά δεν το έχω καταλάβει) κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη παρέμβασης της αστυνομίας ακόμη και όταν συντελείτο έγκλημα. Οι κυβερνήσεις- που παντού έχουν την ευθύνη προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών- είχαν νομοθετήσει έναν νόμο που μετέθετε την ευθύνη της πρόσκλησης της αστυνομίας στις πρυτανικές αρχές.
Οι πρυτανικές αρχές φοβισμένες από όσα συνέβαιναν-και συμβαίνουν- στο Πανεπιστήμιο, απέφευγαν να αναλάβουν την ευθύνη. Πολλές φορές, μάλιστα, όταν αναλάμβαναν σχετική πρωτοβουλία έμεναν ακάλυπτες, πολιτικά, από τις κυβερνήσεις.
Αυτό το πράγμα όπως σας το περιγράφω ήταν- και είναι- το ελληνικό κράτος.
Όλα αυτά, βεβαίως, συνέβαιναν κάτω από το ιδεολόγημα της δημοκρατίας, του μη αυταρχισμού, της ελευθερίας και άλλων ωραίων τινών.
Ακόμη και βιασμοί συντελούντο στους χώρους των Πανεπιστημίων και όλοι φοβούνταν να καλέσουν την αρμόδια αρχή για να συλλάβει τους δράστες στο όνομα μιας επίπλαστης αντίληψης περί ασύλου.
Ασύλου γιατί; Από τι κινδυνεύει η ακαδημαϊκή ελευθερία; Αν κινδυνεύει από κάτι είναι οι παρεμβάσεις αναρχοαυτόνομων ομάδων και ορισμένων τάσεων της αριστεράς που δεν επιτρέπουν ακόμη και την έρευνα αν δεν τους είναι αρεστή ή αν πάρουν εντολή από κέντρα καθοδήγησης.
Φασιστικές ομάδες στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν.
Αν, δηλαδή, κινδυνεύει από κάτι η ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια είναι από αυτούς που επικαλούνται το άσυλο για να την περιορίσουν. Μιλούν, μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για “τους χώρους τους”. Από που και ως πού χώροι τους τα πανεπιστήμια;
Και αυτόν τον ανορθολογισμό, η συντεταγμένη πολιτεία τον οποίο εκπροσωπεί, εν προκειμένω, η κ. Πρόεδρος στο ανώτατο επίπεδο, δεν θέλει να τον διορθώσει.
Οι ιδεολογικοί εκφραστές αυτής της πολιτείας θα δώσουν ρεσιτάλ τις επόμενες ημέρες μεταθέτοντας τις ευθύνες αλλού.
Όπως κάνει και η κ. Πρόεδρος.
Effi Karakosti, Stathis Doris και 4 ακόμη

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Grantaire says:

  Απόλυτα σωστό το σχόλιο. Πέραν της προφανούς ακαταλληλότητος της κυρίας Σακελαροπούλου, υπάρχει και το θέμα της ελλείψεως οιασδήποτε αρμοδιότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986. Μιά αναθεώρηση που άρεσε βέβαια και στους μετέπειτα πρωθυπουργούς γι αυτό και διατήρησαν τις επίμαχες διατάξεις. Στην παρούσα φάση πέραν των πολλών άλλων που πρέπει να γίνουν στη χώρα, επείγει και το θέμα της διαφορετικής πολιτειακής οργανώσεως με την εξισορόπηση των εξουσιών προέδρου- πρωθυπουργού και την δραστική μείωση του ρόλου των πολιτικών κομμάτων. Ένα τέτοιο σύστημα είναι το γαλλικό, ονομαζόμενο και ημιπροεδρικό. Αυτό το σύστημα εισήχθη στην Ελλάδα με το Σύνταγμα του 1973(συντάκτης ο αείμνηστος πρόεδρος του ΣτΕ Χαρίλαος Μητρέλιας), λόγω όμως της ανατροπής Παπαδοπούλου μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, δέν ίσχυσε παρά μόνο λίγους μήνες. Το σίγουρο είναι ότι εάν θέλουμε να έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να έχει και αρμοδιότητες και συναίσθηση ευθύνης και όχι να αποτελεί ένα ευνουχισμένο πρόσωπο που θα απευθύνει μόνο στο λαό εκθέσεις ιδεών και φθηνές κοινοτυπίες.

 2. 2
  Banned_Member says:

  Απολύτως εύστοχο το σχόλιό σας, κ. Σαββίδη.

  Θα έλεγα ότι μαζί με την ύπαρξη του ΚΚΕ, πρόκειται για το τελευταίο προπύργιο του κολλήματος στις αρχές του 19ου αιώνα, του ανορθολογσμού, της άρνησης ενηλικιοποίησης της ελληναρίας και του χαβαλέ, γενικώς.

  Ουσιαστικά χρειάζεται χρόνος. Όπως (ευτυχώς) έχουν εξαφανισθεί τα κορναρίσματα στους δρόμους (τουλάχιστον εδώ χάμω στην Αθήνα), κάποια στιγμή θα καταλάβουν και αυτά τα ζώα, τι πραγματικά σημαίνει Πανεπιστήμιο. Όσοι από μας επισκευθήκαμε αντίστοιχα ιδρύματα της Δυτικής Ευρώπης για μεταπτυχιακές σπουδές, νιώσαμε στο πετσί μας σε τι είδους σοβιετική μπανανία ζούμε εδώ στο Γιουνανιστάν.

  Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει αποτύχει οικτρά στο συγκεκριμένο θέμα (κι ας την ψήφισα). Όσο για την κ. Σακελλαροπούλου, δε θα είναι κάτι παραπάνω από θηλυκός Πάκης. Άχρωμη, άοσμη, αναγκαίο κακό δεδομένου του πολιτειακού συστήματος της χώρας.

  Κλαίει από τα γέλια η Τουρκία κάθε φορά που γίνονται δηλώσεις από την Ελληνική Προεδρία, για την παραβατικότητά της.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  4/12/20 | (0 σχόλια)
  της Sylvie Kauffmann (*) Η τελευταία επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2019. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο αντιπρόεδρος Πενς τα έψελνε στους ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να αποσυρθούν, όπως και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας