Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα ενόψει της νέας φάσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα για συναντήσεις.
Πριν ταξιδεύσει για την Τουρκία θα συναντηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα με τον προερχόμενο από την Άγκυρα Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, σερ Άλαν Ντάνκαν. Ο τελευταίος θα γίνει δεκτός από τον Νίκο Κοτζιά. Οι συζητήσεις τους, όπως αυτή που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, αφορούν και τη Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου.
Από τουρκικής πλευράς, πάντως, αφήνεται να εννοηθεί πως ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη συμμετάσχει στη Διάσκεψη. Η απόφαση για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία θα δείξει και τις προθέσεις της Άγκυρας. Πλην του Ερντογάν κανείς άλλος δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για αποφάσεις στο Κυπριακό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ενδιαφέρον έχει η ατζέντα της σημερινής συνάντησης. Θα συζητηθούν εδαφικό, εγγυήσεις, εφαρμογή της λύσης, οικονομική πτυχή και «οργάνωση της δουλειάς» στη Γενεύη.
Το τελευταίο θέμα ενδέχεται να αφορά και τη σύνθεση της Διάσκεψης. Κι αυτό παρόλο που η τουρκική πλευρά θεωρεί πως έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα διά της Συμφωνίας του Δείπνου και την ανακοίνωση που εκδόθηκε (πενταμερής διάσκεψη). Η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων θα γίνει υπό το φως και των δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ομάδας κρατών και Διεθνών Οργανισμών, για την εγγύηση της εφαρμογής της συμφωνίας και όσον αφορά τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες σκέψεις από κυπριακής πλευράς γίνονται για ένα σκηνικό διευρυμένων εγγυήσεων (όπως το περιγράφει ο ΠτΔ), που θα περιλαμβάνει πολλά μέρη (χώρες και οργανισμοί).
Ετοιμάζονται για σχέδιο Β
Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στη Γενεύη και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η «μητέρα Τουρκία» θα έχουν κάτι να πουν σίγουρα υπάρχει σχέδιο Β, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί ανάλογα με το επίπεδο εκπροσώπησης των άλλων χωρών. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μετά τις συναντήσεις στην Άγκυρα με τους Ερντογάν και Γιλντιρίμ, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι έχει αποκομίσει θετικές εντυπώσεις, είδε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία και στο Κυπριακό και στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους όσον αφορά στις επενδύσεις και τα εσωτερικά ζητήματα.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο ψευδοπρωθυπουργός είπε πως θα κάνουν βήματα για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο αυτή η συνεργασία, κάνοντας αναφορά στο έργο μεταφοράς νερού, το σχέδιο που αφορά τη μεταφορά ηλεκτρισμού το οποίο αξιολόγησε –όπως είπε– με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. «Προηγουμένως ήρθε η γραμμή τηλεπικοινωνιών, ήρθε το νερό, σειρά έχει το ηλεκτρικό, αυτό συζητήσαμε.»
Αναφερόμενος στη Γενεύη είπε ότι στην αρχή θα συζητήσουν οι δύο πλευρές και μετά θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών. «Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Η Βρετανία ίσως να συμμετάσχει ως εγγυήτρια δύναμη σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών. Και η Τουρκία στο τέλος θα ανακοινώσει ανάλογα το επίπεδο συμμετοχής της. Εάν χρειαστεί ο υπουργός Εξωτερικών, εάν χρειαστεί ο Πρωθυπουργός και, βεβαίως, εάν χρειαστεί ο Πρόεδρος. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζω, θα το αξιολογήσει η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Πρόεδρος». Εμείς ως «ΤΔΒΚ» –όπως ανέφερε το ψευδοκράτος–, είπε ο κ. Οζγκιουργκιούν, θα είμαστε εκεί και ως κόμματα και ως «κυβέρνηση».
Το Κυπριακό για την Τουρκία, είπε, είναι και εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής. «Επίσης στις ισορροπίες της ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος είναι μία βάση». Η ε/κ πλευρά μέχρι και σήμερα προσπαθεί να ενώσει το νησί με την Ελλάδα, ισχυρίστηκε ο «πρωθυπουργός», υποστηρίζοντας πως «οι Ε/κ δεν έχουν ντέρτι να γίνουν ανεξάρτητο, ξεχωριστό κράτος, ούτε λένε κάτι τέτοιο».
Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν στο ψευδοκράτος, όπως και ο ελληνικός στρατός στην ε/κ πλευρά. Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, λέει πάντοτε να φύγει ο τουρκικός στρατός. «Όταν όμως ρωτούμε “να φύγει και ο βρετανικός στρατός;”, δεν παίρνουμε απάντηση. Με το να φύγει μόνο ο τουρκικός στρατός δεν λύνεται το πρόβλημα. (Αντίθετα) Θα μεγαλώσει περισσότερο» υποστήριξε. Διερωτήθηκε δε γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός όταν η Βρετανία δεν έχει πρόθεση να εκκενώσει τις βάσεις της. Σήμερα, όπως ισχυρίστηκε, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει 20.000 στρατιώτες στο νησί. «Γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός μόνο, όταν απέναντί του έχει μια τέτοια στρατιωτική δύναμη;». Ο τ/κ «λαός», πρόσθεσε, και η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους έχουν θέσει ένα πράγμα ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν όσον αφορά την ενεργό και έμπρακτη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και δη την παρουσία του στρατού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν μπορούμε να το περιλάβουμε ως θέμα παζαρέματος, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν να το αγγίξει, ούτε ένα εκατοστό. Και εδώ υπάρχει πλήρης σύμπλευση απόψεων με την Τουρκία».
Κατά τον κ. Οζγκιουργκιούν «φαίνεται σαν θαύμα να είναι το 2017 η χρονιά της λύσης. Σε αυτό το στάδιο, βλέποντας τη στάση των δύο πλευρών, η μια πλευρά λέει ότι αν δεν φύγει ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εάν δεν γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Όσοι ήρθαν από την Τουρκία, τους λένε έποικους, εάν δεν γυρίσουν πίσω, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εάν δεν δοθεί η Μόρφου, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εάν δεν δοθεί η Καρπασία, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Όταν δούμε αυτές όλες τις δηλώσεις, λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς ούτε τη Μόρφου δίνουμε, ούτε την Καρπασία. Ποιου το έδαφος το δίνουμε σε ποιον; Στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες ήρωες (σ.σ. άτομα που πέθαναν το 1974 και πριν)».
Αποχρωματισμός κόκκινων γραμμών
Ο ψευδοπρωθυπουργός, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ως «καλός μαθητής» μετά τις επαφές του στην Άγκυρα, έσπευσε να μεταφέρει τα μηνύματα του καθεστώτος Ερντογάν. Πριν να μεταβούν στη Γενεύη για να συζητήσουν για την επίτευξη συμφωνίας, κάνουν λόγο για σχέδιο Β. Αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι να τεθούν εκ προοιμίου εκβιαστικά διλήμματα. Να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το διαπραγματευτικό τραπέζι το σχέδιο Β. Την ίδια ώρα δείχνουν προθέσεις και διαθέσεις. Στην αντίπερα όχθη, η ε/κ πλευρά (που αμφιβάλλω εάν έχει σχέδιο Α), πριν προσέλθει στη Γενεύη, αποχρωματίζει τις κόκκινες γραμμές της, όπως για παράδειγμα στο θέμα της Ασφάλειας.
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος