Κυπριακό: Ραντεβού στη Νέα Υόρκη

1/6/17 | 0 | 0 | 393 εμφανίσεις
Κυπριακό: Ραντεβού στη Νέα Υόρκη
 Στη Νέα Υόρκη προσκλήθηκαν οι δύο ηγέτες σε μια ύστατη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να πετύχουν επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη. Ο ΓΓ ΟΗΕ μίλησε τηλεφωνικώς με τους δύο ηγέτες με τους οποίους συμφώνησε να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Η πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες ήταν για τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, αλλά λόγω των προγραμματισμένων επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον, τελικά συμφωνήθηκε όπως η τριμερής πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 7 μμ (2 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου).

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν ευθύς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην Άγκυρα και τη συνάντηση που είχε με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και για τον οποίο γίνεται λόγος ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον νυν ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απομακρύνεται από τη θέση του.

Φαίνεται πως τουρκική πλευρά και Άιντα βρήκαν μια φόρμουλα ευελπιστώντας ότι κατά την τριμερή θα καταφέρουν να μπλοκάρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να δεχθεί να πάει σε Διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς όρους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις δηλώσεις του στην Τουρκία ο κ. Άιντα είχε αναφερθεί στην ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς να πάει σε Διάσκεψη χωρίς όρους.

Πάντως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει προς τον κ. Άιντα πως δεν τίθεται θέμα μιας Διάσκεψης άνευ όρων. Πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να πάει στη συνάντηση με Γκουτέρες και Ακιντζί προτάσσοντας τη θέση του η Διάσκεψη πρέπει να αρχίσει από το θέμα της Ασφάλειας και μετά να προχωρήσει στο εδαφικό και ακολούθως στις εσωτερικές πτυχές. Αναμένεται επίσης ότι θα επαναλάβει την ετοιμότητά του να πάει στη Γενεύη και να παραμείνει εκεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Η Λευκωσία, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είχαν προηγηθεί από τον κ. Άιντα, δεν αποκλείει προσπάθειες από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ με τις οποίες θα επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΠτΔ διευκολύνοντας τον Μ. Ακιντζί.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
www.philenews.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας