Κυπριακό: Ραντεβού στη Νέα Υόρκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Κυπριακό: Ραντεβού στη Νέα Υόρκη
 Στη Νέα Υόρκη προσκλήθηκαν οι δύο ηγέτες σε μια ύστατη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να πετύχουν επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη. Ο ΓΓ ΟΗΕ μίλησε τηλεφωνικώς με τους δύο ηγέτες με τους οποίους συμφώνησε να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Η πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες ήταν για τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, αλλά λόγω των προγραμματισμένων επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον, τελικά συμφωνήθηκε όπως η τριμερής πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 7 μμ (2 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου).

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν ευθύς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην Άγκυρα και τη συνάντηση που είχε με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και για τον οποίο γίνεται λόγος ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον νυν ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απομακρύνεται από τη θέση του.

Φαίνεται πως τουρκική πλευρά και Άιντα βρήκαν μια φόρμουλα ευελπιστώντας ότι κατά την τριμερή θα καταφέρουν να μπλοκάρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να δεχθεί να πάει σε Διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς όρους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις δηλώσεις του στην Τουρκία ο κ. Άιντα είχε αναφερθεί στην ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς να πάει σε Διάσκεψη χωρίς όρους.

Πάντως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει προς τον κ. Άιντα πως δεν τίθεται θέμα μιας Διάσκεψης άνευ όρων. Πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να πάει στη συνάντηση με Γκουτέρες και Ακιντζί προτάσσοντας τη θέση του η Διάσκεψη πρέπει να αρχίσει από το θέμα της Ασφάλειας και μετά να προχωρήσει στο εδαφικό και ακολούθως στις εσωτερικές πτυχές. Αναμένεται επίσης ότι θα επαναλάβει την ετοιμότητά του να πάει στη Γενεύη και να παραμείνει εκεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Η Λευκωσία, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είχαν προηγηθεί από τον κ. Άιντα, δεν αποκλείει προσπάθειες από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ με τις οποίες θα επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΠτΔ διευκολύνοντας τον Μ. Ακιντζί.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
www.philenews.com
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα