Κυπριακό: Με όρους συνδέει η τουρκική πλευρά την επάνοδό της στις συνομιλίες

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Στη μετά το τουρκικό δημοψήφισμα περίοδο οι όποιες εξελίξεις

Όλοι παραπέμπουν στη μετά το δημοψήφισμα περίοδο για εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Νέα Υόρκη εκτιμούν πως δεν πρέπει να αναμένονται κινήσεις από τουρκικής πλευράς πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετείται στις 16 Απριλίου.

Ωστόσο, κανένας στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ δεν μπορούν να αναφέρουν με βεβαιότητα ότι το καθεστώς Ερντογάν θα αλλάξει στάση και θα προβεί σε κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.

Η εκτίμηση για τη μετά το δημοψήφισμα περίοδο που διατυπώνεται από διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνιστά εν πολλοίς  ένα άλλοθι για τη διατήρηση της προοπτικής ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα μετά τον Απρίλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά συνδέει την επάνοδό της στις συνομιλίες καθώς και την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την αποδοχή από μέρους των Ελληνοκυπρίων τουρκικών αξιώσεων, όπως την απαίτηση που προβάλλει με τις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ ( να ισχύσουν για Τούρκους υπηκόους που θα βρίσκονται στην Κύπρο).

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως η στάση που τηρεί σήμερα η Τουρκία, η αποχώρηση δηλαδή από τις συνομιλίες και η εμμονή της στη διασφάλιση κάποιων απαιτήσεων της (Ασφάλεια, βέτο, εκ περιτροπής, τέσσερις ελευθερίες), βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε τρίτους, που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία  τους για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα