Κυπριακό, Ιράν και Δύση και η ανάταξη των πόλεων.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ.
Οι λόγοι για να βλέπετε “Anixnefseis web tv” είναι πολλοί αλλά θα σας αναφέρω τρείς, χωρίς να δίνω μικρότερη σημασία σε ερεθίσματα από άλλες.
1.- Ο Υποστράτηγος ε.α., Οικονομολόγος και Συγγραφέας Γιώργος Χατηθεοφάνους είχε χθες, στην εκπομπή του “Πολιτισμένοι Διάλογοι”, προσκεκλημένο τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννη Βαληνάκη, με καταγωγή από τη Χάλκη. Αναφέρω την καταγωγή διότι πέραν των ακαδημαϊκών του γνώσεων ο κ. Βαληνάκης γνωρίζει πολύ καλά μια δύσκολη, λόγω των προκλήσεων της Τουρκία, περιοχή.
Ο συνδυασμός ακαδημαϊκής γνώσης και άσκησης πολιτικής είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και ο λόγος αυτού που την βίωσε έχει ιδιαίτερη αξία.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη αλλά θα σταθώ σε δύο σημεία της:
Ο κ. Βαληνάκης ανέλυσε με ορθολογικά επιχειρήματα το μάταιον της προσφυγής στη Χάγη. Θεώρησε, όπως και εμείς, λανθασμένη την διπλωματική τακτική της κυβέρνησης. τόνισε πως ήρθε η ώρα της διπλωματίας, όπως τις παλιές εποχές. (Συνεπώς η υποβάθμιση της διπλωματικής υπηρεσίας μόνον καλό δεν θα κάνει). Κυρίως, όμως επισήμανε πως η Τουρκία μπλοφάρει με το κυπριακό και πως δεν την συμφέρει η πρόταση των δύο κρατών. Την ρίχνει στο τραπέζι για να πάρει την χαλαρή συνομοσπονδία που όλοι επιδιώκουν.
Δικό μου σχόλιο. Αυτήν την πρόταση των δύο κρατών έπρεπε να την θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Και επειδή κανείς δεν την θέλει να έκανε πίσω και να πετύχαινε την δικές της θέσεις. Μια ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και με την αρχή της αναλογικότητας. Το πολιτικό σύστημα στερείται ιδεών ή είναι αιχμάλωτο δεσμεύσεων και παραλείψεών του;
Την Κυριακή η εκπομπή “Τομές στην Επικαιρότητα” είχε ως θέμα το Ιράν. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή που έθιξε αρκετές πλευρές μιας χώρας που την έχουν οδηγήσει στην απομόνωση και από την οποία οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και “επεξεργασμένες” στα δυτικά εργαστήρια.
Την εκπομπή αξίζει να την δείτε, όσοι, μάλιστα, εξ υμών, ασκείτε κάποιας μορφής αρμοδιότητα που έχει σχέση με το θέμα.
Θα σταθώ, μόνο, στην παρέμβαση του Δρ Πυρηνικής Φυσικής και πρώην Επιθεωρητή του Διεθνούς Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας Παντελή Οικονόμου όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν πρέπει να επανενταχθεί στη δυτική στρατηγική.
Ο κ. Οικονόμου είχε μια, όχι και τόσο διαδεδομένη, τοποθέτηση η οποία αξίζει να προσεχθεί. Η έννοια της Δύσης αλλάζει. Ο άγαρμπος τρόπος του Τράμπ αποκάλυψε μια αμερικανορωσική συνεννόηση για αντιμετώπιση της Κίνας. Η Ευρώπη θα αποτελέσει δυτική απόληξη αυτού που ονομάζουμε Ευρασία. Θα περιέλθει περισσότερο στην επιρροή της Ρωσίας (ας το ονομάσουμε πιο εύσχημα, θα συνεργαστεί περισσότερο με τη Ρωσία) απο ό,τι σήμερα. Και το Ιράν, όπως και η Τουρκία θα ενταχθούν σ αυτήν την σφαίρα επιρροής.
Αυτό το σενάριο που ανατρέπει τα πάντα στην περιοχή το έχουν υπόψη στο υπουργείο εξωτερικών και στην κυβέρνηση;
Την Παρασκευή, ο Σπύρος Κάνουρας είχε μια εξαιρετική εκπομπή για την ανάταξη των πόλεων με έμφαση στη Θεσσαλονίκη. Με νέες, πρωτότυπες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες και τοποθετήσεις από γνώστες του αντικειμένου. Δυστυχώς, δεν βρήκε την ανταπόκριση που άξιζε.
Υπάρχει μια αδράνεια της ελληνικής κοινωνίας σε ερεθίσματα πρωτοποριακά που δεν άπτονται των καθημερινών της ενασχολήσεων αν και το πως θα δομηθούν και θα οργανωθούν οι πόλεις είναι η ζωή μας. Η καθημερινή μας ζωή.
Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες πόλεις αλλά η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων δεν σέβεται την πόλη. Και δεν εκτιμά τις προσπάθειες που γίνονται για την αναμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό της και την ένταξή της σε διεθνή δίκτυα. Δεν στηρίζει τοπικές προσπάθειες. Ελκύεται από τον αθηναϊκό επαρχιωτισμό και βραχυκυκλώνεται στον παρακμιακό βούρκο.
Από τον χώρο της διαδικτυακής τηλεόρασης Anixnefseis web tv θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση που σιγά σιγά διαμορφώνουμε. Και θα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Χωρίς προσβολές αλλά με σαφήνεια.
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ “Anixnefseis web tv”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα