Κυπριακό από άλλο πλανήτη: Συζητούν για τη διάλυση της Κύπρου αγνοώντας τα …Ίμια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής ’Aμυνας Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησε ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Κυπριακό ως να βρίσκεται «κλεισμένο» σε γυάλα. Δεν επηρεάζεται από τα όσα διαδραματίζονται στο ευρύτερο πολιτικό γίγνεσθαι. Είναι πρόβλημα που θα το επιλύσουν, και σε κατ’ ιδίαν μάλιστα συνάντηση, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Δεν έχει καμία σημασία εάν η Τουρκία αμφισβητεί νησιά της Ελλάδος, εάν τα μαχητικά της κάνουν «κέντημα» καθημερινά στο Αιγαίο, εάν αξιωματούχοι της βρίζουν Ελλαδίτες υπουργούς και εκτοξεύουν απειλές για πολέμους. Η Κύπρος είναι άλλο κεφάλαιο.

Άλλωστε, εδώ στην Κύπρο, το πρόβλημα, όπως το περιέγραψε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να κάνει η Άγκυρα τη ρητορική της, πράξη. Περιμένουμε πράξεις από την Τουρκία! Την ώρα που η συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδος (όχι της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Βραζιλίας) φθάνει στα όρια της σύγκρουσης. Δεν έχει καμία σημασία εάν η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση, για να προχωρήσει η διαδικασία, την αποδοχή της αξίωσής της για εφαρμογή στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. για Τούρκους πολίτες. Θα επιμένει η Τουρκία, θα απορρίπτει η Λευκωσία.

Μετά τη Γενεύη υπάρχει πληθώρα δηλώσεων ότι «θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για το επόμενο βήμα», πως «δεν πρέπει να αναμένεται οτιδήποτε πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία» (μάλλον ούτε και μετά) και πως «δεύτερη αποτυχία θα στοιχίσει». Μετά, όχι όμως ξαφνικά, υπήρξε αλλαγή πλεύσης. Οι ηγέτες των κοινοτήτων αποφάσισαν να καλέσουν τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν νέα διάσκεψη σε συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Και η Κυπριακή Δημοκρατία; Αυτό τελείωσε από την πρώτη Γενεύη και όποιος ρωτά «δεν θέλει λύση».

Της πρώτης Γενεύης προηγήθηκε μια περίοδος προσπαθειών ανάδειξης παραπλανητικών εικόνων και επιδερμικών δεδομένων, που απόπνεε τη μιζέρια που εκφράζουν οι οπαδοί της όποιας λύσης. Αυτή τη φορά, μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης Τετάρτης, ακόμη και το συντονιστικό της όποιας λύσης αντιμετώπισε τη νέα εξέλιξη μουδιασμένα και χωρίς τον γνωστό υπερβολικό ενθουσιασμό της «τρελής χαράς».

Το Κυπριακό ταλαιπωρείται από μύθους, που ουσιαστικά σκοπίμως απομονώνουν το πρόβλημα από τις σωστές του διαστάσεις. Οι εικόνες της Γενεύης, με σκηνοθέτη τον κ. Άιντα, στόχευαν στη δημιουργία ενός «μομέντουμ λύσης». Δεν πέτυχε το εγχείρημα. Δεν έφταιξε ο Τσαβούσογλου που πρότασσε τις τέσσερις ελευθερίες και τη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων. Ούτε ο Άιντα που παρέσυρε τον νέο Γενικό Γραμματέα και είχε ετοιμάσει «σημαδεμένη» ανακοίνωση στη συνάντηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Έφταιξε ο Νίκος Κοτζιάς επειδή τους χάλασε το πάρτι της προσυνεννόησης. Μπορεί και τώρα να θέλουν να φορτώσουν στην Αθήνα μια νέα αποτυχία, γι’ αυτό και, για δεύτερη φορά, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε εκ των υστέρων. Η Τουρκία, πάντως, ήταν ενήμερη εκ των προτέρων από το κ. Ναμί.

Το μετέωρο βήμα της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της. Εγκλωβισμένο σε κοντόφθαλμες τακτικές και παγιδευμένο σε φοβικά σύνδρομα, το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί εάν η ημερήσια διάταξη ασφυκτιά από τακτικισμούς περιορισμένης εμβέλειας και από προσωπικές ατζέντες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρώτο χαιρέτισε τη νέα διάσκεψη το ΑΚΕΛ, ο άλλος εταίρος στο Κυπριακό, ο ΔΗΣΥ την επόμενη ημέρα. Άντε, με το καλό, να τα βρουν και στο ΓεΣΥ…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα