Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Το αποκορύφωμα της λιτότητας

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Κώστα Λαπαβίτσα. Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013-2016 από την ΕΛΣΤΑΤ. Η εικόνα είναι καταλυτική για την «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση που «θα κρατήσει την κοινωνία όρθια»:

Δηλαδή:

 1. Ο βασικός μοχλός μνημονιακής «προσαρμογής» ήταν και παραμένει η συντριβή των δημοσίων δαπανών. Αυτή είναι η κύρια μορφή λιτότητας και όχι η αύξηση της φορολογίας για την οποία δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και οι μνημονιακοί, αλλά το κάνουν γιατί τώρα χτυπήθηκαν και οι ίδιοι. Η συντριβή των δημοσίων δαπανών συνεχίστηκε ασμένως από την κυβέρνηση Τσίπρα το 2016. Κυβέρνηση λιτότητας με παράσημο.
 2. Η λιτότητα πήρε βεβαίως και βαριά φορολογική μορφή το 2016 διότι ανέβηκε κατά πολύ το φορολογικό εισόδημα της κυβέρνησης σε σχέση με το 2014-15, φτάνοντας σχεδόν το 50% του ΑΕΠ. Κυβέρνηση λιτότητας με δεύτερο παράσημο.
 3. Μετά τη βίαιη αυτή επίθεση στη συνολική ζήτηση, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος του ρυθμού ανάπτυξης 0% το 2016 και όχι τα φληναφήματα περί «καθυστέρησης» στην αξιολόγηση που δήθεν προκαλούν αβεβαιότητα και δεν αφήνουν την οικονομία να εκτιναχθεί. Δεν υπάρχουν ελατήρια που εκτινάσσονται όταν ο δημόσιος τομέας υιοθετεί τέτοια λιτότητα.
 4. Το δημόσιο χρέος διογκώθηκε την ίδια περίοδο, ανεβαίνοντας ξανά στο 179% του ΑΕΠ. Αντί για διαγραφή, έχουμε χρέος που γίνεται βαρύτερο. Κυβέρνηση λιτότητας με τρίτο παράσημο.

Και πώς πέτυχε τον περιορισμό των δαπανών το 2016 η «αριστερή» μας κυβέρνηση; Ένας από τους τρόπους ήταν ο περιορισμός των δημοσίων επενδύσεων:

Πραγματική συντριβή, που φυσικά απεικονίζεται άμεσα στην κατάρρευση των υποδομών της χώρας, όσες κορδέλες κι αν κοπούν στους αυτοκινητόδρομους. Κυβέρνηση λιτότητας με τέταρτο παράσημο.

Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το γιγαντιαίο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016:

Τι να πει η κυβέρνηση Σαμαρά με το φτωχό της πλεόνασμα των 581 εκ. ευρώ; Η κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια πέτυχε πλεόνασμα 6937 εκατομμυρίων! Δηλαδή, όχι το ταπεινό 0,5% του ΑΕΠ που ζητούσε το Τρίτο (και ψυχικά δυσβάστακτο) Μνημόνιο, αλλά 3,9%. Πώς να μην ανέβει η επίσημη ανεργία στο 23,5% τον Ιανουάριο του 2017; Κυβέρνηση λιτότητας με όλα τα παράσημα.

Τη στιγμή που η ανεργία είναι σε δυσθεώρητα ύψη και η εκπαιδευμένη νεολαία μεταναστεύει κατά κύματα, μια κυβέρνηση που έκανε παντιέρα της την αντιμνημονιακή ρητορεία εφαρμόζει την πιο παράλογη λιτότητα. Και αναλίσκεται σε γελοίες διαμάχες με το ΔΝΤ για το αν το παρανοϊκό 3,9% που πέτυχε οφείλεται σε μόνιμα ή σε προσωρινά μέτρα. Δηλαδή, αν θα αποτελειώσει την οικονομία γρήγορα ή αργά.

Η Ελλάδα ακούμπησε τις ελπίδες της σε έναν εσμό κυνικών πολιτικών, που αποδείχθηκαν οι πιο σκληροί από όλους στην εφαρμογή της λιτότητας.  Ταυτόχρονα, παραμένουν επιεικώς αδιάβαστοι, αν κρίνει κανείς από το σημερινό άρθρο του πρωθυπουργού στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στο οποίο επαίρεται για την τεράστια «προσαρμογή» που έχει πετύχει, ενώ φαίνεται να πιστεύει ότι η οικονομία είναι έτοιμη για αναπτυξιακό άλμα. Για το δικό του καλό ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αλλάξει επειγόντως συμβούλους. Τα γραφόμενα στο άρθρο του είναι, από πολιτικής πλευράς, η συντηρητική εκδοχή των συνθημάτων περί «σκισίματος των μνημονίων» με τα οποία ήρθε στην κυβέρνηση. Όπως κι εκείνα ήταν κουβέντες άνευ περιεχομένου, έτσι είναι και τα τωρινά. Δεν πρόκειται να υπάρξει ταχύρρυθμη ανάπτυξη μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο.

Λίγους, όμως, ενδιαφέρει πια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία το μόνο που πραγματικά έχει καταφέρει είναι να καταρρακώσει την προοπτική ριζοσπαστικής αλλαγής στη χώρα, αλλά και την εντιμότητα της Αριστεράς, κατακτημένη με θυσίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να σχηματιστεί ο μετωπικός φορέας, ο οποίος θα δώσει στη χώρα προοπτική σε νέα κοινωνική και εθνική βάση. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα παραδέρνει στην παγίδα των δανειστών.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Κύριε Λαπαβίτσα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι “Αυτό που έχει σημασία είναι να σχηματιστεί ο μετωπικός φορέας, ο οποίος θα δώσει στη χώρα προοπτική σε νέα κοινωνική και εθνική βάση. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα παραδέρνει στην παγίδα των δανειστών.”
  Το δυστύχημα όμως είναι ότι η πραγματικότητα είναι άλλη.
  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έφτιαξε κόμμα, η Ραχήλ Μακρή έφτιαξε κόμμα, ο Μαριάς έφτιαξε κόμμα, ο Καραμπελιάς έφτιαξε κόμμα. Υπάρχουν ήδη το ΕΠΑΜ, η Λαϊκή Ενότητα η Ανταρσύα το κόμμα του Αλαβάνου.
  Ολοι οι παραπάνω και εσεις δημιουργείτε πολιτικούς φορείς επειδή λέτε ότιέχετε διαφορές ιδεολογικές. Όμως εκείνο που καταστρέφει σήμερα την Ελλάδα και την οδηγεί στον αφανισμό είναι η εφαρμογή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
  Η ζημιά από το 2010 μεχρι το 2015 η μετρήσιμη, ανέρχεται σε 720 δισεκ. ευρώ. Αναλυτικά έχει ως εξής:
  δανειστήκαμε 250 δισεκ.
  Η ζημία από τις καταθέσεις φθάνει τα 120 δισεκ.
  Η ζημία από τα NPLs φθάνει τα 64 δισεκ. ευρώ.
  Η ζημία από την απομόχλευση δανείων 68 δισεκ. ευρώ.
  Η ζημία από την επένδυση του κράτους στις τράπεζες 38,5 δισεκ. ευρώ.
  Η ζημία από PSI+ σε τράπεζες, ομολογιούχους και Ταμεία 47 δισεκ. ευρώ.
  Η ζημία από το εισόδημα και τις συντάξεις 16 δισεκ. ευρώ.
  Η ζημία από την μείωση της αξίας των ακινήτων 18 δισεκ. ευρώ.
  Η ζημία από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 61 δισεκ.
  Γενικό σύνολο 477 δισεκ. ευρώ.
  Δανειστήκαμε 250 δισεκ.
  Χάσαμε 477 δισεκ. και δανειστήκαμε 250 δισεκ. που σημαίνει ότι συνολικά έχουμε δραματικά επιβαρυνθεί 720 δισεκ.
  Αφήνω την ζημιά στην ψυχική υγεία του λαού που έχει πέσει σε κατάθλιψη διαρκείας , αφήνω την απώλεια των 500.000 νέων μας που έχουν φύγει από την χώρα κλπ κλπ….
  Μπροστά στον στόχο να σταματήσει αυτή η αιμορραγία, αυτή η καταστροφή της χώρας, ποιός άλλος στόχος μπορεί να είναι ποιο σημαντικός;
  Γιατί αγαπητοί μου όλοι σας, δεν ενώνετε τις δυνάμεις σας για να δώσετε όλοι μαζί με τον Λαό αυτόν τον αγώνα;
  Γιατί μας μοιράζεστε και μας χωρίζετε και μας αποδυναμώνετε;
  Γιατί δεν αποτάσσεστε το διαβολικό ΕΓΩ και δεν εγκολπώνεστε το σωτήριο ΕΜΕΙΣ;
  Η Ιστορία θα σας κρίνει πολύ αυστηρά για την σημερινή πολιτική στάση σας. Για την άρνησή σας να δώσετε από κοινού ως ηγεσία μαζί με τον Λαό αυτόν τον αγώνα που η σημερινή ιστορική συγκυρία απαιτεί.
  Εκκληση σας κάνω ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,659ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα