Κρίσιμες εξελίξεις στο τρίγωνο Τουρκίας-Συρίας-Κούρδων

28/2/17 | 0 | 0 | 641 εμφανίσεις

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

Κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν ολόκληρη την περιοχή λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Ο τουρκικός στρατός έρχεται αντιμέτωπος με τις δυνάμεις της Συρίας και ανταλλάσσει πυρά με τους Κούρδους. Σε ρόλο πυροσβέστη η Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παραδίδουν βαρύ εξοπλισμό στους Κούρδους παρά τις ατέρμονες προειδοποιήσεις της Άγκυρας.

Το βράδυ της Κυριακής, όπως ενημέρωσε τους αναγνώστες της η «Κ», δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό συγκρούστηκαν με τον στρατό της Συρίας, στο νότιο κομμάτι του Αλ Μπαπ, στο Ταντίφ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 35 νεκρούς Σύρους στρατιώτες και για τέσσερις στρατιώτες έχουν τεθεί υπό ομηρία από τους αντάρτες. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα υποστηρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε ένα τεθωρακισμένο του στρατού της Συρίας.

Η «Κ» πληροφορείται ότι με το άκουσμα της είδησης της σύγκρουσης των τουρκικών και συριακών δυνάμεων στο Ταντίφ, η Μόσχα, παρασκηνιακά ανέλαβε ρόλο για να ελέγξει την μεγάλη ένταση. Αυτή την στιγμή, η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλλει στις δυο πλευρές μια συμφωνία που προβλέπει τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας στο Αλ Μπαπ και την αποδοχή της νέας de facto κατάστασης από την Δαμασκό.

Μπορεί η διαμεσολάβηση της Μόσχας να έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή ανακωχή, ωστόσο η Δαμασκός εμφανίζεται αποφασισμένη να περιορίσει την ακτίνα δράσης της Τουρκίας στην βόρεια Συρία. Έτσι χθες το βράδυ, οι δυνάμεις της Συρίας προωθήθηκαν σε Τζαμπ Αλ Χαμ, Τζαμπ Αλ Σουλτάν, Ζουρούρα, Τζαμπ Αλ Καφί και Μουσχαϊρίφαχ. Με αυτό τον τρόπο, η περιοχή που ελέγχεται από την Τουρκία πλέον έχει αποκοπεί από τον διάδρομο που οδηγεί στην Ράκκα. Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες δήλωνε ότι ένας από τους επόμενους στόχους της είναι η απελευθέρωση αυτής της πόλης.

Επίσης, η «Κ» πληροφορείται ότι στην περιοχή Σουκκαρίγια, παρά τις διαμεσολαβήσεις της Μόσχας, οι δυνάμεις της Δαμασκού έβαλαν κατά των δυνάμεων των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η νέα επιτυχία της Δαμασκού είναι αξιοσημείωτη καθώς παρέχει στους Κούρδους την δυνατότητα να τροφοδοτούν το δυτικότερο καντόνι του Άφριν μέσω των εδαφών που πλέον ελέγχονται από τον στρατό της Συρίας. Οι ανεξάρτητοι αναλυτές τονίζουν ότι αυτή η εξέλιξη ενισχύει την θέση των Κούρδων στον πολεμικό χάρτη της Συρίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Άγκυρας, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παραδίδουν μέσω του Ιράκ, βαρύ οπλισμό αλλά και σύγχρονα άρματα μάχης στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, τα οποία η Τουρκία υποψιάζεται ότι στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν κατά των μονάδων του τουρκικού στρατού.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/9/20 | (0 σχόλια)
    euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας