Κράμον: Δεν υπάρχει Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ χωρίς συμφωνία με τη Σερβία

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

Στην έκθεσή της για το 2021, η οποία ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, η Κράμον τόνισε την πρόοδο στο κράτος δικαίου, τη διαφθορά, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και φυσικά την προοπτική της χώρας στην ΕΕ. [Shutterstock/ ffikretow]

Χωρίς συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, καμία από τις δύο χώρες δεν θα εισέλθει ποτέ στην ΕΕ, δήλωσε η εισηγήτρια της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Βιόλα φον Κράμον.

Στην έκθεσή της για το 2021, η οποία ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, η Κράμον τόνισε την πρόοδο στο κράτος δικαίου, τη διαφθορά, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και φυσικά την προοπτική της χώρας στην ΕΕ.

Όσον αφορά όμως το θέμα της Σερβίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου, ήταν ωμή.

«Βασικό στοιχείο της πορείας ένταξης του Κοσσυφοπεδίου είναι ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία της ΕΕ. Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ έχει την πλήρη υποστήριξή μας και υπάρχει μια μοναδική διατλαντική ενότητα. Ωστόσο, χωρίς μια νομικά δεσμευτική συμφωνία εξομάλυνσης, η ένταξη στην ΕΕ δεν θα πραγματοποιηθεί», έγραψε στο Twitter.

Ο διάλογος υπό την ηγεσία της ΕΕ συνεχίζεται από το 2011, αλλά δεν έχει ακόμη αποφέρει απτά αποτελέσματα και οι ηγέτες των δύο χωρών δεν έχουν καν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η Κράμον ασχολήθηκε με το θέμα της συνεχιζόμενης αποτυχίας της ΕΕ να χορηγήσει την απελευθέρωση της βίζας, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις πριν από αρκετά χρόνια.

«Οι πολίτες του #Κοσόβου γνωρίζουν καλά ότι η @Europarl_EN και εγώ προσωπικά έχουμε επανειλημμένα επαναλάβει την ανάγκη για άμεση χορήγηση της #απελευθέρωσης των θεωρήσεων, η οποία έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, παρά το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «Όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου αξίζουν να ζουν σε μια χώρα που απολαμβάνει τον πλήρη διεθνή σεβασμό και τη σαφή προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα τέλη Ιουνίου, η οποία άφησε το Κοσσυφοπέδιο απογοητευμένο, η Κράμον δήλωσε στο Twitter ότι το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας καθυστερεί, συγκεκριμένα, από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Επανειλημμένα αιτήματα για σχόλια από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών από το Exit αγνοήθηκαν.

exit.al

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα