Κουβέιτ: Κράτος ανοχής και πολιτικής σύνεσης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Θεόδωρου Θεοδώρου*

Η απόφαση του Κουβέιτ να αντιδράσει με μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων πραγματικά αποτέλεσε έκπληξη για τον κόσμο και βεβαίως για τους γάλλους, επειδή το Κουβέιτ, μεταξύ των κρατών του Κόλπου, αποτελεί το κράτος της σύνεσης και συντηρητικής διαχείρισης δύσκολων θεμάτων

Η δυναστεία Al Sabah, που διοικεί τη χώρα, διαγράφει διαδρομή που ξεπερνά τα 350 χρόνια. Το Κουβέιτ είναι μία χώρα του Κόλπου με σύνταγμα και εκλεγμένο Κοινοβούλιο. Το πολιτικό σύστημα διαμορφώνεται από τον Εμίρη, την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν και υπουργοί μέλη του Κοινοβουλίου, το Κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη και φυσικά τον τύπο. Ο λαός συσπειρώνεται γύρω από την ηγεσία του, ανεξαρτήτως θρησκείας, 70% σουνίτες, 30% σιίτες.

Όπως συμβαίνει σε κάθε πολυπολιτισμική κοινωνία έτσι και στο Κουβέιτ διακρίνονται πολλές τάσεις. Η οικονομική ευρωστία του κράτους επιτρέπει στην ηγεσία να μη φορολογεί τους κατοίκους και να ρυθμίζει κοινωνικά και οικονομικά θέματα με σχετική άνεση.

Όταν διαπιστώθηκε η ενεργειακή ευρωστία της χώρας, δημιουργήθηκε Επενδυτική Αρχή αξιοποίησης των οικονομικών πλεονασμάτων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του πετρελαίου προκειμένου να εξασφαλίζονται οι μελλοντικές γενεές. Στις περιόδους κρίσης, εισβολή των Ιρακινών στη χώρα, η διαχείριση του πλούτου επέτρεψε στον δοκιμαζόμενο λαό να κατανοήσει τη μέριμνα του κράτους.

Η εισβολή και κατοχή των Ιρακινών επέφερε στη χώρα όλα τα δεινά, αγνοούμενους, θύματα ακροτήτων, βίας και θηριωδίας, καταστροφή της οικονομίας, των πετρελαιοπηγών, του περιβάλλοντος. Το Κουβέιτ δεν ξεχνά και τιμά ιδιαιτέρως την επιχειρησιακή και πολιτική συμπαράσταση των κρατών, που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η σχέση της χώρας μας με το Κουβέιτ είναι πολιτικά πολύ καλή, αλλά οι ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου παραμένουν σπάνιες. Σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, από πλευράς μας επισκεφθήκαμε το Κουβέιτ το 2005. Με μεγάλη καθυστέρηση, παρά τις υπηρεσιακές εισηγήσεις, νεώτερη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ το 2020.

 Τρόφιμα, μάρμαρα, τεχνολογία ανελκυστήρων, οικοδομικά υλικά, αλουμίνια, κατασκευές, νέες τεχνολογίες, πετροχημικά, επενδυτικές πρωτοβουλίες, συμμετοχές σε διυλιστήρια πράσινης τεχνολογίας, ευκαιρίες συμπράξεων στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας αποτελούν μερικές από τις δράσεις Ελλάδος και Κουβέιτ. Σε αντίθεση με την ισχυρή παρουσία πολλών χωρών της ΕΕ η Ελλάδα επιλέγει συντηρητικότατη διαχείριση της σχέσης με το Κουβέιτ. Συγκρατείται τόσο η απουσία υψηλής πολιτικής παρουσίας από το βιβλίο συλλυπητηρίων της Κουβετιανής Πρεσβείας στην Αθήνα, όσο και από την τελετή συλλυπητηρίων στο Κουβέιτ για τον θάνατο του Εμίρη. Η κινητικότητα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, δεν διαφεύγει της προσοχής των κρατών της περιοχής και συνεπώς και του Κουβέιτ.

Η διαφωνία του Κουβέιτ με την απόφαση του Προέδρου Μακρόν να αναδείξει τα σκίτσα στα δημόσια κτήρια επιβεβαιώνει την προσήλωση του Κουβέιτ στην καταδίκη κάθε πράξης που ίσως αποσταθεροποιεί, κυρίως θρησκευτικά, τις χώρες του Κόλπου. Η καλή γνώση της περιοχής και της ρευστότητάς της συνθέτουν το σημείο εκκίνησης των ενεργειών του Κράτους του Κουβέιτ.

Χώρα χαμηλού προφίλ, δεν διαφημίζει τον δημιουργικό της ρόλο στη διεθνή πολιτική και τις διεθνείς επενδύσεις. Από τη γεωγραφία τοποθετημένο στην κορυφή του Κόλπου, εκεί που συναντιούνται Ιράκ και Ιράν, κόσμοι διαφορετικοί αλλά κοντινοί, το Κουβέιτ με “βλέμμα πουλιού” (bird  eye view), μπορεί να εποπτεύει, να καταγράφει και να αξιολογεί με αξιοπρόσεκτη ηρεμία και μεθοδικότητα τους συσχετισμούς και τις διαφοροποιήσεις της ευρύτατης περιοχής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Με δεδομένη την πολιτική ωριμότητα και την καλή γνώση συσχετισμών και αντιπαλοτήτων των Ιράν, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας καθώς και των προσδοκιών των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτατη περιοχή, το Κουβέιτ επιλέγει να συμμετέχει στον εμπορικό πόλεμο με τη Γαλλία, για τήρηση εσωτερικών ισορροπιών, ενόψει εκλογών, αλλά και για να  εμβολίσει πολιτικά την προσπάθεια  της Τουρκίας/Αδελφοί Μουσουλμάνοι να μονοπωλήσουν την ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου. Το Κουβέιτ εκτιμά πολύ προσεκτικά τα πολιτικά περιθώρια, που έχει στις διμερείς του σχέσεις και επιλέγει τη στιγμή που του επιτρέπει να διαφοροποιηθεί, ακόμη και σε σημαντικά θέματα, όπως έπραξε και πριν από λίγα χρόνια όταν την τελευταία στιγμή κατέληξε σε επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους EUROFIGHTER αντί του RAFALΕ.

Ο Αραβικός Κόσμος και κυρίως οι χώρες του Κόλπου αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν προκειμένου να προωθήσουν τη θέση τους και τα πολιτικά τους συμφέροντα στη διεθνή πραγματικότητα, προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις της εποχής. Η συνεργασία και αμοιβαία πολιτική συνέπεια δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης πολλαπλών σχέσεων στην οικονομία, τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και κυρίως στην εκπαίδευση την υγεία και τη διατροφική αλυσίδα.  Η οικονομική τους ισχύς έρχεται να καλύψει ελλείμματα αμυντικής δυνατότητας και στρατιωτική ορμής ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν να εκσυγχρονίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους με παραγγελίες προς τους περισσότερους κατασκευαστές με μία λογική ισορροπημένων προμηθειών. Το πλαίσιο που δημιουργείται έχει αυστηρούς κανόνες και πολλές απαιτήσεις. Όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αμοιβαίου οφέλους με το κράτος του Κουβέιτ συνεκτιμούν τα υπέρ και τα κατά αυτής της προσπάθειας. Οι χώρες της ΕΕ  προβάλλουν προς όφελός τους τα πλεονεκτήματα και την ασφάλεια που παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο σε πρώτο επίπεδο από  την εθνική νομοθεσία και σε δεύτερο επίπεδο από την Ευρωπαϊκή προκειμένου να καταλήξουν σε συμφέρουσες συνεργασίες και συμφωνίες που συνοδεύονται από σημαντικά συμβόλαια.

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα, με τρία σημαντικά λιμάνια, διεθνή αεροδρόμια, αναπτυγμένο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σημαντική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, μεταποιητική βιομηχανία, ξεχωριστά πανεπιστήμια, χώρους πολιτισμού και τουρισμού (θαλάσσιου, λιμναίου και ορεινού, που συγκινεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του Κόλπου, χειμώνα και καλοκαίρι) αξίζει μεθοδικά και προσεκτικά να καταστεί σημαντικός εταίρος του Κουβέιτ και των χωρών του Κόλπου. Οι δυσκολίες, που έχουν απογοητεύσει επιχειρηματίες, δεν μπορούν να παραβλέπονται, αλλά οι αγορές παραμένουν ανοιχτές και αναζητούν προμηθευτές.

Ελλάδα και Κουβέιτ αυτή την εποχή των μεγάλων προκλήσεων έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το πλαίσιο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής τους συνεργασίας προβάλλοντας το μεταρρυθμισμένο νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο που προσφέρουν μετά τις πρόσφατες ουσιαστικές αλλαγές που έχουν θεσμοθετήσει.

*Ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στο Κουβέιτ.

Πηγή: Εφημερίδα “Μακεδονία”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα