Κοτζιάς: Τριμερής Συνθήκη Ειρήνης Συνεργασίας και Ασφάλειας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA έδωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς. Ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόταση του, για τριμερή συνθήκη, Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας για Ειρήνη, Συνεργασία και Ασφάλεια.

Κληθείς να απαντήσει για τις επιδιώξεις Αθήνας, σις εντατικές συζητήσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό στο Κυπριακό, ο κ.Κοτζιάς ανέφερε ότι “Θέλουμε μια λύση για το Κυπριακό ζήτημα. Ποιό όμως είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό. Χρειαζόμαστε μια λύση που θα διασφαλίζει για τους Τουρκοκύπριους τη μέγιστη ασφάλεια, αλλά θα παρέχει και στους Ελληνοκύπριους τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Η Κύπρος πρέπει να αποτελεί ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Επομένως, ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να φύγει. Η Τουρκία δεν θα επιτρέπεται να έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης. Και το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων θα πρέπει να καταργηθεί”.

Αναφορικά με την εγγύηση των δικαιωμάτων και των δυο κοινοτήτων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι “Επεξεργαζόμαστε μία συνθήκη για μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Και οι δύο εθνοτικές ομάδες θα έχουν ίσα δικαιώματα.

Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικό τους ομόσπονδο κρατίδιο ή καντόνι ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε. Εκεί θα είναι μόνοι τους και θα μπορούν να διαχειρίζονται τη δική τους ασφάλεια, καθώς θα έχουν τη δική τους αστυνομία. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία θα αποτελείται κατά 50 τοις εκατό από Τουρκοκύπριους και κατά 50 τοις εκατό από Ελληνοκύπριους. Πέρα από την ομοσπονδιακή αστυνομία θα υπάρχει μια διεθνής αστυνομική δύναμη που θα παρεμβαίνει σε περίπτωση που οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν επαρκούν”.

Για την ευελιξία, την απομάκρυνση απο την αρχική ελληνική θέση και την μη αποχώρηση της Τουρκίας απο την Κύπρο ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε, “Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει καταργήσουμε τις αιτίες του. Σε διαφορετική περίπτωση, για ποιό πράγμα συζητάμε; Το πρόβλημα είναι η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Η Τουρκία, ελπίζω, θα καταλάβει ότι είναι επίσης προς το συμφέρον της να επιλυθεί το Κυπριακό.

Διότι, μέχρι στιγμής, η Τουρκία συνδυάζει την επιθυμία να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους με τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της στην περιοχή. Θέλουμε όμως να λύσουμε το Κυπριακό και όχι να ασχοληθούμε με τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης”.

Η ασφάλεια των τ/κ και η Συνθήκη 

“Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πλήρη πολιτική ισότητα. Σε όλα τα σημαντικά ζητήματα θα διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας. Και το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από τέσσερις δικαστές από κάθε εθνοτική ομάδα. Πρόκειται για μια ισότητα πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στα συνήθη ομοσπονδιακά κράτη”, ανέφερε ο Ν.Κοτζιάς.

Αναφορικά με την εμπλοκή του στις συνομιλίες, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι “Θέλουμε να επιτύχουμε την οριστική λύση του Κυπριακού και όχι να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η κατοχή της Κύπρου. Δεν θέλουμε εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θέλουμε, επίσης, να είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Το δικαίωμα επέμβασης μίας τρίτης χώρας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό έκανα μια πρόταση: σύναψη μιας συνθήκης Ειρήνης, Συνεργασίας και Ασφάλειας.

Οι τρεις χώρες, η Τουρκία, η Κύπρος και η Ελλάδα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού απειλές όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα”.

Κληθείς εξάλλου να απαντήσει εάν η Τουρκία επιμείνει στα δικαιώματά της ως εγγυήτριας δύναμης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε “Αν επιτρέψουμε το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων, θα έχουμε διαπράξει ανοησία. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Ρωσία να έρθει και να πει: “Θέλω να έχω δικαίωμα επέμβασης στα κράτη της Βαλτικής για να προστατέψω το ρωσόφωνο πληθυσμό”.

Τότε θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Επιπλέον, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κυρίαρχη Κύπρος. Διαφορετικά, η Τουρκία θα μπορούσε, μέσω του καθεστώτος των εγγυήσεων, να έχει επίσης λόγο στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

www.sigmalive.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μηπως δεν ειναι δυνατο επιχειρημα-ισως και ατυχες διπλωματικα- , για να πεισθει η διεθνης κοινη γνωμη-εδω η γερμανικη- η μελλοντικη σταση της Ρωσιας για παρεμβαση της σε κρατη με ρωσοφωνους πληθυσμους, αφηστε που στα 45 χρονια της Σοβιετοκρατιας ολοι οι λαοι των υποταγμενων κρατων μαθαιναν και γνωριζουν οι παληοι τα ρωσικα. Το βλεπουμε ακομη και στους δικους μας Ποντιους, που μας ηλθαν απο κρατη της πρωην Σοβιετικης Ενωσης,μετα το 1990 και συνεχιζουν να τα μιλουν. Εν τελει, δεν επενεβησαν-χωρις λογο- Τουρκια και Ρωσια σε Κυπρο και Ουκρανια. Ενα ειναι το δυναστο μας επιχειρημα, -που πρεπει ομως να υιοθετηθει και απο τα υπολοιπα 26 κρατη της Ευρωπαικης Ενωσεως-. ”Σε κανενα κρατος της Ενωσεως μας δεν δεχομαστε στρατιωτικες δυναμεις αλλων κρατων , ουτε κρατη ,που θα εγγυηθουν την ανεξαρτησια τους, την οποιαν εξασφαλιζουμε ολοι ,επι ποινη αποβολης των παρανομουντων μελων μας. Τελεια και παυλα”. Γιαυτο επρεπε να αγωνιζεται ο σημερινος και καθε δικος μας υπουργος εξωτερικων, με συνεχεις επισκεψεις στα κρατη μελη της Ευρωπαικης Ενωσεως, για να πεισθουν να συνυπογραψουν και αυτα ,με τον κ. Γιουνγερ-ως εκπροσωπο τους- την σχετικη Συμφωνια για την ασφαλεια του Ομοσπονδου Κυπριακου κρατους, για την οποιαν ανησυχει ,η, θελει να ανησυχει η Τουρκια, που -το βεβαιον ειναι- οτι ποτε δεν θα ”σηκωσει” το ποδι της απο την Κυπρο ειρηνικα και αν το ”σηκωσει” θα κερδισει αλλου διπλασια. Ας ειμαστε ρεαλιστες. Αλλοιως ομιλουμε εις ωτα μη ακουοντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα