Ο Νίκος Κοτζιάς© ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή του δήλωση του πρώτου περί πιθανών υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του, «σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις και, μάλιστα, χωρίς αναφορά σε κόκκινες γραμμές, εκτός αν διατίθεσαι να παραδοθείς».

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι συμφωνία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μπορεί να σημαίνει και κάποιες υποχωρήσεις. «Πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις και, μάλιστα, χωρίς αναφορά σε κόκκινες γραμμές, εκτός αν διατίθεσαι να παραδοθείς. Η άλλη πλευρά το πρώτο που θα κάνει είναι να διασφαλίσει όσα δίνεις εκ των προτέρων. Μετά θα ζητά επιπρόσθετες υποχωρήσεις, ενώ δεν θα σου δίνει τίποτα έχοντας “προσαρμοστεί” στην επιλογή σου».