Κοτζιάς: Ο πυρήνας του Κυπριακού είναι πλέον στο τραπέζι

23/1/17 | 0 | 0 | 440 εμφανίσεις

Πυρήνας του Κυπριακού είναι το θέμα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Αίθουσα Σύνταξης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοντζιάς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εκλογή Τράμπ, αλλά και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, τονίζοντας ότι οι ενεργειακοί δρόμοι δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από Τουρκία, κάνοντας παράλληλη αναφορά στον διάδρομο EastMed.

Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Κοτζιάς. κληθείς να απαντήσει για την σημαντικότητα του ανθρώπου ο οποίος χειρίζεται το αμερικανικό ΥΠΕΞ, κι ο οποίος έχει συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε ότι υπάρχει ένα πλεονέκτημα και ελπίζει σε μια καλή συνεννόηση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Εμείς σαν κυβέρνηση θέλουμε μια λύση του Κυπριακού. Το υπογραμμίζω. Όταν λέμε λύση εννοούμε δυο πτυχές. Ρύθμιση διακυβέρνησης ανάμεσα σε δυο κοινότητες και μειονότητες. Εδώ δεν ανακατευόμαστε. Ούτε εξέφρασα την γνώμη μου.

Σέβομαι την κυριαρχία τηε ΚΔ αυτό πρέπει να δείχνουμε. Η δεύτερη πτυχή η κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Εδώ βάσει συνθηκών Ζυρίχης Λονδίνου, ως εγγυήτριες δυνάμεις υποχρεούμαστε να έχουμε γνώμη», ανέφερε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αποδεκτό ότι η Ασφάλεια και ό,τι συνεπάγεται το κεφάλαιο αυτό, είναι αντικείμενο συζήτησης. Αυτό είναι μια μέγιστη επιτυχία της ελληνοκυπριακής διπλωματίας ανέφερε, αφού για πρώτη φορά βρίσκεται ο πυρήνας του Κυπριακού στο τραπέζι.

Ο διεθνής παράγοντας, εξάλλου, για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται το κομβικό αυτό πρόβλημα, σημείωσε.

Σχετικά με την προσφώνηση του ΠτΔ ως εξοχώτατου, στην Διάσκεψη της Κύπρου, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι με την εμφάνιση του σε μια Διάσκεψη, είναι αυτόματα ο Πρόεδρος της χώρας. Αυτό επισημάνθηκε και στην αρχική δήλωση που έγινε από τον γγ του ΟΗΕ είπε ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά και από την ομιλία του ιδίου στην Διάσκεψη.

Αναφορικά με το όριο αποχώρησης των στρατευμάτων, που αναφέρονται στο προτεινόμενο σύμφωνο του Νίκου Κοτζιά, αυτό σημείωσε είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Ως ΥΠΕΞ μελετήσαμε όλα τα παραδείγματα που υπάρχουν στο διεθνές πεδίο. Το πιο ενδιαφέρον παράδειγμα ήταν η αποχώρηση του σοβιετικού στρατού», είπε.

www.sigmalive.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας