Κοσσυφοπέδιο: Μυστική συνάντηση Θάτσι με Αμερικανό πρέσβη στο Βερολίνο

7/1/19 | 0 | 0 | 342 εμφανίσεις

Υπό την πίεση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και την έκκληση του ιδίου του προέδρου των ΗΠΑ, για μια συμφωνία ειρήνης στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δεσμεύθηκε να προβεί σε ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του αυξανόμενου προβλήματος με τη Σερβία, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

«Ο Τραμπ έκανε μια ασυνήθιστη άμεση έκκληση στους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου -που εδώ και δέκα χρόνια εχθρότητας θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε ένοπλη σύγκρουση-,  χρησιμοποιώντας ένα πρωτόγνωρο κανάλι επικοινωνίας για τη μείωση των εντάσεων με τη Σερβία, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία», γράφει η «The Washington Post».

Το μυστικό ταξίδι του Θάτσι

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, πραγματοποίησε ένα μυστικό διπλωματικό ταξίδι στο Βερολίνο τον προηγούμενο μήνα,  όπου συναντήθηκε   με τον Αμερικανό πρέσβη Ρίτσαρντ Γκρένελ, έναν στενό συγγενή του Τραμπ.

Ο Θάτσι αργότερα υποσχέθηκε να άρει τη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση του Κοσόβου.

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή, ο Θάτσι σε γραπτή απάντηση προς την «The Washington Post» ανέφερε ότι είναι «έτοιμος να εξετάσει την άρση της δασμολόγησης, εάν γίνει σαφής η πορεία για την επίτευξη μια τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Η δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων κατά 100%, που επιβλήθηκε το Νοέμβριο, ακολουθήθηκε με την ανακοίνωση της δημιουργίας στρατού του Κοσσυφοπεδίου, προβαίνοντας σε μια προφανή παραβίαση  της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, το οποίο διατηρεί μια μικρή στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο επί μια δεκαετία μετά το διαχωρισμό από τη Σερβία και τη διαμόρφωση του ως κυρίαρχου κράτους.

Η υπέρογκη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων προκάλεσε, επίσης,  πολλές αντιδράσεις, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, τη Σερβία, αλλά και τις ΗΠΑ, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

tetovasot.com

https://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    11/8/20 | (6 σχόλια)
    Επιλογή μας είναι οι χαμηλοί και προσεκτικοί τόνοι. Αλλά κάποιες επισημάνσεις κοινής λογικής. Μέχρι στιγμής: -Η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Διάφοροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορεί να βρίσκεται ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας