«Κοσμικό Γιέτι»: Αστρονόμοι ανακάλυψαν μυθικό γαλαξία

24/10/19 | 0 | 0 | 275 εμφανίσεις

Είδε μία κουκίδα στα νέα στοιχεία που παρείχε το Atacama Large Millimeter Array στην Χιλή και κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το φως βρισκόταν σε μία περιοχή όπου δεν υπήρχε κάποιος γνωστός γαλαξίας.

«Ήταν πολύ μυστηριώδες γιατί το φως φαινόταν να μην συνδέεται καθόλου με κανέναν γνωστό γαλαξία», σημείωσε η αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που υπογράφει την έρευνα που δημοσιεύτηκε για τη σημαντική ανακάλυψη στο περιοδικό Astrophysical Journal.

«Όταν είδα ότι αυτός ο γαλαξίας δεν ήταν ορατός από κανένα άλλο σημείο, ενθουσιάστηκα γιατί αυτό σήμαινε ότι πιθανότητα βρισκόταν πολύ μακριά και ήταν κρυμμένο πίσω από σύννεφα καπνού».

Χωρίς να το θέλει λοιπόν, η Williams είχε εντοπίσει τα ίχνη που την οδήγησαν σαν έναν γαλαξία, που αποδείχθηκε πελώριος.  Μάλιστα, χρονολογείται από την «αυγή» του σύμπαντος, πριν από 12,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Video: Ο γαλαξίας που δεν σταματά να «γεννά» αστέρια

Οι ερευνητές συγκρίνουν την ανακάλυψη με το μυθικό Γέτι, καθώς – έως και σήμερα – δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη του.

Το φως που παρατήρησε η αστρονόμος δημιουργήθηκε από σωματίδια σκόνης, τα οποία είχαν θερμανθεί από τα αστέρια. Σύννεφα σκόνης, όμως, έκρυβαν τα αστέρια κάτι που έκανε τον γαλαξία σχεδόν αόρατο.

«Καταλάβαμε ότι ο γαλαξίας είναι στην ουσία πελώριος και έχει όσα αστέρια όσα και ο γαλαξίας μας. Ωστόσο, αυτά είναι πολύ πιο δραστήρια από τα αστέρια του γαλαξία μας», ανέφερε ο Ivo Labbe, που συνυπογράφει την έρευνα.

Video: Εκεί που χτυπά η καρδιά του Γαλαξία μας

«Ο κρυμμένος, πελώριος γαλαξίας έχει τα κατάλληλα στοιχεία για να είναι ο χαμένος κρίκος», σημείωσε η Williams, εξηγώντας πως ενδέχεται να έχει πολλά κοινά στοιχεία με το σύμπαν.

Πλέον, η επιστημονική κοινότητα πρέπει να ερευνήσει εάν αυτή η ανακάλυψη ήταν μία και μοναδική ή εάν υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι… θησαυροί σαν κι αυτόν.

CNN

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    19/10/20 | (1 σχόλια)
    ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ* 18.10.2020 • 09:59 Η νέα ΝAVΤEX της Τουρκίας για την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» κατέδειξε τα όρια της δεσμευμένης περιοχής, που εκτείνονται νοτίως του σημείου που απέχει 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλορίζου. Πρόκειται για περιοχή υφαλοκρηπίδας από ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας