Κορωνοϊός: Νέο «καμπανάκι» ειδικών – Πλεύρης: Δεν εξετάζεται επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την ανησυχία τους για την έξαρση που παρατηρείται στα ημερήσια κρούσματα, αλλά και για την άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων, εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι επί του παρόντος, δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

koronoios-neo-kampanaki-eidikon-pleyris-den-exetazetai-epektasi-ypochreotikotitas-emvoliasmoy-561561571

Την ανησυχία τους για την έξαρση που παρατηρείται στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και για την άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων, εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι επί του παρόντος, δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ούτε και υιοθέτηση γενικών περιορισμών τύπου lockdown.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι αμιγείς χώροι δεν θα έχουν περιορισμούς, ενώ πρόσθεσε ότι οι όποιοι νέοι περιορισμοί, αν αποφασιστούν, θα αφορούν χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι με ανεμβολίαστους.

Καπραβέλος: Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για ρεκόρ κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος με 44 εισαγωγές και τόνισε ότι νοσηλεύονται και 40άρηδες. Όπως είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όλοι είναι ανεμβολίαστοι. Επεσήμανε, δε, ότι λύση είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άτομα υψηλού κινδύνου άνω των 55-60 ετών και τόνισε πως δεν είναι λύση να κλείσει η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα». Υπογράμμισε, δε, ότι «οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί».

Θωμαΐδης: Είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής από το τέλος του Σεπτεμβρίου μέχρι χθες αυξήθηκε 93%, μέσα σε ένα μήνα. «Τα θετικά κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν 51%, είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας Σεπτεμβρίου με αυτόν που διανύουμε. Όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στην επικράτεια προχθές ήταν 3.434. Τον Αύγουστο στο ανώτατο σημείο ήταν 3.200, άρα είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι», είπε.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλέστηκε ο καθηγητής, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων θα φτάσει τα 4.000 και ενδεχομένως παραπάνω, ενώ παρατήρησε ότι ήδη οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται κάθε μέρα, όπως και οι θάνατοι. Ο ίδιος ανέφερε επιπλέον ότι τον Δεκέμβριο ενδέχεται να καταγράφονται περίπου 55 με 60 θάνατοι ημερησίως, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους άνω των 40.

Τζανάκης: Αυξημένο το ποσοστό νοσηλειών σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Το πρωί της Παρασκευής, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι από την 1η Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 961 θάνατοι, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για 1.000 θανάτους ανά μήνα μέχρι το τέλος του έτους. Όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι πολίτες. Επεσήμανε, δε, ότι σε περιοχές με υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, το ποσοστό των νοσηλειών ανέρχεται περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Στον αντίποδα, όπως είπε, το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου στο 15-20%.

Για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι το υγειονομικό σύστημα της πόλης επιβαρύνεται καθώς μεταφέρονται και διασωληνωμένοι από γειτονικές περιφερειακές ενότητες. «Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», σημείωσε ο ίδιος σχετικά με το αν πρέπει να αναμένουμε ένα νέο lockdown. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολη η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων από το υγειονομικό σύστημα.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα plus, είπε ότι γίνεται επεξεργασία των δεδομένων στην Αγγλία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανώς τα εμβόλια προφυλάσσουν και από τη νέα μετάλλαξη. Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο τόνισε ότι επιβάλλεται να γίνει για λόγους περαιτέρω ανοσοποίησης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και μολύνει τους εμβολιασμένους, και μπορούν και εκείνοι να τη μεταδώσουν, επιβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα για όλους η τρίτη δόση, για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης», εξήγησε.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα