Κορωνοϊός και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα Μακρόν-Μέρκελ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επαφές Μέρκελ – Μακρόν στο Fort de Brégançon. Ψηλά στην ατζέντα η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά. Η πρώτη επίσκεψη γερμανού ηγέτη στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία μετά από 35 χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχεται την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην θερινή προεδρική κατοικία Fort de Brégançon στη Γαλλική Ριβιέρα. Οι δυο ηγέτες θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους σε μια σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από την άμεση υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος αρωγής των πληττόμενων από την πανδημία χωρών, την ελληνοτουρκική σύγκρουση στη Μεσόγειο αλλά και το πραξικόπημα στο αφρικανικό Μαλί.

Όπως επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, κύκλοι του Μεγάρου των Ηλυσίων υπογραμμίζουν την ξεχωριστή σημασία της σημερινής επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στη Γαλλία. Αξιοσημείωτο ότι είναι η πρώτη επίσκεψη γερμανού ηγέτη στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία Bormes-les-Mimosas μετά από 35 χρόνια. Το ιστορικό οικοδόμημα του 17ου αιώνα χρησιμοποιείται περιστασιακά από γάλλους προέδρους. Ο τελευταίος γερμανός καγκελάριος που το επισκέφθηκε ήταν ο Χέλμουτ Κολ τον Αύγουστο του 1985, προσκεκλημένος του Φρανσουά Μιτεράν.

Τις μέρες αυτές ο νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Μακρόν περνά εκεί τις θερινές του διακοπές. Τα τελευταία χρόνια συνήθιζε να υποδέχεται τα καλοκαίρια στο Fort de Brégançon ομολόγους του από άλλες χώρες. Το 2018 είχε την τιμητική της η τότε βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι, ενώ πέρσι είχε καλέσει τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ευρεία και δύσκολη ατζέντα

Ο Μακρόν θεωρείται από τους σφοδρότερους επικριτές του ΕρντογάνΟ Μακρόν θεωρείται από τους σφοδρότερους επικριτές του Ερντογάν

Με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις σημερινές επαφές Μακρόν-Μέρκελ είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τον Ιούλιο και έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε ένα οικονομικό πακέτο-μαμούθ με συνολική δύναμη πυρός 1,8 τρις ευρώ. 1.074 δις προβλέπονται για το επόμενο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ 750 δις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Το Παρίσι φέρεται να πιέζει τώρα για την απαρέγκλιτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την επικύρωση των σχετικών αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια.

Την ίδια ώρα η Γαλλία τονίζει την ανάγκη συντονισμού όσον αφορά ενδεχόμενους νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των ευρωπαίων αλλά και τους συνοριακούς ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κύκλους του Ελιζέ, αναμένεται να συζητηθούν και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

Συμφωνία στα ελληνοτουρκικά;

Τα ελληνοτουρκικά θα απασχολήσουν τη συνάντηση Μέρκελ-ΜακρόνΤα ελληνοτουρκικά θα απασχολήσουν τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η ελληνοτουρκική σύγκρουση στη Μεσόγειο. Όπως σημειώνει το dpa η ΕΕ επενδύει καταρχήν στο διάλογο και στη διπλωματική πρωτοβουλία και όχι στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Διαμεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει στο μεταξύ το Βερολίνο. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ένας από τους λόγους της γερμανικής εμπλοκής είναι οι φόβοι ότι ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό. Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν και η απροκάλυπτη εργαλειοποίηση του ζητήματος επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες.

Όπως αναφέρουν γαλλικοί κυβερνητικοί κύκλοι η Γαλλία στηρίζει τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε ένδειξη συμβολικής στήριξης της Ελλάδας όμως ο Μακρόν ανακοίνωσε την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο γάλλος πρόεδρος θεωρείται από τους σφοδρότερους επικριτές του Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί ανοιχτά και για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Σε αυτά τα συμφραζόμενα και όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας το dpa διαπιστώνει μια «ιδιαίτερη ανάγκη συντονισμού» μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ παρότι το ίδιο το Παρίσι δεν διακρίνει εγγενείς αντιφάσεις.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα