Κορωνοϊός: «Έφυγε» και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος- υπήρξε μοναχός στο Άγιον Όρος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο επίσκοπος Αμφιλόχιος (σερβικά: Амфилохије) ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στην ιεραρχία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά τον Πατριάρχη Ειρηναίο, και με τα μηνύματα και την εμφάνισή του δεν άφησε κανέναν αδιάφορο επί δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι πολλοί τον λάτρεψαν και άλλοι τον αντιτάχθηκαν.

Μέχρι την τελευταία ημέρα, αγωνίστηκε για τη Μητρόπολη και τη Σερβική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια ως μέρος της Σερβίας, για τη διατήρηση της σερβικής ταυτότητας και της αξιοπρέπειας των Σέρβων και των Ορθόδοξων Μαυροβουνίων στο Μαυροβούνιο.

Ήταν εναντίον της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και υπέρ της ενοποίησης των σερβικών εδαφών.

Ο Αμφιλόχιος δεν αναγνώρισε τη νομιμότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου.

Αντιτάχθηκε δημοσίως στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε την αναγνώριση της μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Ποντγκόριτσα.

Σε συνέντευξή του το 2017, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος εξήγησε ποιος είναι ο ρόλος του και σε ποιον είναι υπόλογος.

«Η Μητρόπολη στο Τσέτινιε (Cetinje, ελληνικά Κετίγνη) έχει το δικό της βάρος και τώρα πρέπει να φροντίσω τους ανθρώπους μου. Κανείς δεν αναρωτιέται τι κάνει ο Πάπας με τη θέση του και τις δηλώσεις του για κάθε τι που γίνεται στον κόσμο σε ηθικά  ή κοινωνικά θέματα. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Πάπα της Ρώμης και του Μητροπολίτη του Τσέτινιε Αμφιλόχιου;

Κάθε φορά που φεύγω από το Τσέτινιε, παίρνω την ευλογία από τον Άγιο Πέτρο του Τσέτινιε και σε αντάλλαγμα τον θεωρώ υπεύθυνο και υπόλογο. «Σέβομαι την κυβέρνηση, αλλά πρώτα από όλα  σέβομαι εμένα», δήλωσε ο μητροπολίτης.

Οι οπαδοί του λένε ότι τα τελευταία 30 χρόνια, όσο ήταν μητροπολίτης, περισσότερες Ορθόδοξες εκκλησίες έχουν ξαναχτιστεί ή χτιστεί στο Μαυροβούνιο από ό, τι στην εποχή (της δυναστείας) των Νεμάνγιτς.

Οι αντίπαλοι τον έχουν επικρίνει επειδή συμμετείχε πολύ στην πολιτική. Και απάντησε σε μια συνέντευξη στη σερβική ραδιοτηλεόραση – «αν η προστασία της ζωής των  ανθρώπων και της αξιοπρέπειας τους προέρχεται από την πολιτική, τότε ασχολούμαι με την πολιτική».

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν αναπληρωτής πατριάρχης του Παύλου από το 2007 μέχρι το θάνατό του το 2009 και στη συνέχεια μέχρι την εκλογή του Πατριάρχη Ειρηναίου το 2010.

Εκείνα τα χρόνια, ρωτήθηκε αν είδε τον εαυτό του ως νέο πατριάρχη, στον οποίο απάντησε «Οι Μαυροβούνιοι δεν θα με ξεφορτωθούν τόσο εύκολα».

Ο Αμφιλόχιος είπε ότι μόνο η Αλβανία του  Ενβέρ Χότζα ήταν περισσότερο αθεϊστική χώρα από το τότε  Σοσιαλιστικό Μαυροβούνιο, αλλά ο ίδιος εξεπλάγη 30 χρόνια αργότερα από τον αριθμό των ανθρώπων που τον ακολούθησαν σε δικαστικές υποθέσεις που διαμαρτύρονταν για την έγκριση νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας που καταργούσε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δικαστικών διαφορών και της λαϊκής αντίστασης, η κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς, η οποία κυβέρνησε στο Μαυροβούνιο για 30 χρόνια χωρίς διακοπή, έπεσε.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων (με το παλιό),  στις 7 Ιανουαρίου 1938, και το κοσμικό του όνομα ήταν ο Ρίστο Ράντοβιτς.

Εντάχθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για να γίνει μοναχός, όπου διέμενε  εκεί επτά χρόνια.  Έγινε μοναχός και υπηρέτησε ως ιερέας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγραψε το διδακτορικό του για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά.

Μετά από ένα χρόνο στο Άγιον Όρος, έφυγε για να γίνει καθηγητής στο Ινστιτούτο του Αγ.Σέργιου στο Παρίσι, και από το 1976 έγινε βοηθός καθηγητής, κατόπιν καθηγητής στη Σχολή Θεολογίας της  Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι.

Μιλούσε Ρωσικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

Ο Αμφιλόχιος πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 2020 στο Κέντρο Κλινικών Νοσοκομείων του Μαυροβουνίου, ήταν 82 ετών και είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Παραπονιούνταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει…

VecerMakfax,

http://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα