Ο Εμμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε χθες τον καθηγητή Ραούλ στη Μασσαλία
Ήταν λογικό, ήταν αναμενόμενο και συνέβη. Η έκπληξη – επίσκεψη του Προέδρου Eμμανουέλ Μακρόν στη Μασσαλία για να συναντηθεί με τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ την Πέμπτη επισκίασε όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις. Όπως και η προ-μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα από τον διάσημο γιατρό της Μασσαλίας: διαβεβαιώνει ότι το 91% μιας χιλιάδας ασθενών του έχουν θεραπευτεί με βάση τη χλωροκίνη. Ενθουσιασμός από τους υποστηρικτές του, επικρίσεις από τους αντιπάλους του: στον επιστημονικό τομέα, η μέρα έμοιαζε με τις προηγούμενες.
Το νεότερο είναι αυτό που δείχνει αυτή η μετακίνηση. Ο αρχηγός του κράτους αναγνώρισε επίσημα την ομάδα της Μασσαλίας. Στο Προεδρικό μέγαρο την Πέμπτη βράδυ, το ξεκαθάρισαν: ήταν απλώς μια περιοδεία διαβούλευσης, τίποτα περισσότερο, και όχι ιατρικές αμφιβολίες. Εν αναμονή αναμφισβήτητων αποτελεσμάτων, δεν τίθεται ζήτημα ενθουσιασμού. Στη Sanofi [την παρασκευάστρια εταιρία], το ίδιο πνεύμα. Η αποστολή 100 εκατομμυρίων δόσεων υδροξυχλωροκίνης σε 50 χώρες, που ανακοίνωσε το πρωί, δεν συνδέεται με τις θεραπευτικές της ιδιότητες [επί του κορωνοϊού].
0,5% θνησιμότητα
Αφού μίλησε εκτενώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχε ήδη συναντήσει στο Προεδρικό μέγαρο πριν από ένα μήνα, ο Ντιντιέ Ραούλ έδωσε τα συμπεράσματα της μελέτης του. Από τους 1.061 ασθενείς στη φροντίδα του, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία “εξ ολοκλήρου με υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη“, 973, ή το 91.7% αυτών, πέτυχαν ιολογική θεραπεία σε δέκα ημέρες. Πριν από αυτό, ο ιολόγος είχε αφήσει κατά μέρος τις κυβερνητικές οδηγίες, εντοπίζοντας συστηματικά και θεραπεύοντας τους ασθενείς που επισκέπτονταν το ινστιτούτο του, μετά από αμφισβητούμενο προκαταρκτικό τεστ που διεξήχθη σε 24 ασθενείς. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περίπου 66.000 διαγνωστικά τεστ στη μονάδα του καθ. Ραούλ.
Και οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. “Θα δείτε στα αποτελέσματα ότι η θνησιμότητα είναι περίπου 0,5% και ότι το ποσοστό θεραπείας είναι εξαιρετικά υψηλό“, είπε, προσθέτοντας ότι “συγκρίσιμα” αποτελέσματα επιτεύχθηκαν “από «άλλες υγειονομικές μονάδες» και αυτό «ανεξάρτητα από την ομάδα [του]». Λεπτομερέστερα, διενήργησε 59.655 διαγνωστικά τεστ σε 38.617 ασθενείς, από τις 3 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου. Από τους 3.165 ασθενείς, θετικούς σε Covid-19, επιλέχθηκαν 1.061 για θεραπεία. Η μέση ηλικία τους ήταν 43,8 έτη και το 46,4% ήταν άνδρες. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε καρδιακή τοξικότητα.
Ωστόσο, παρατηρήθηκε αποτυχία σε 46 ασθενείς: δέκα μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ, πέντε, ηλικίας 74 έως 95 ετών, πέθαναν και 31 νοσηλεύτηκαν για άλλες δέκα ημέρες. “Ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (HCQ-AZ), όταν χορηγήθηκαν αμέσως μετά τη διάγνωση, είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για το Covid-19, με ποσοστό θνησιμότητας 0,5% σε ηλικιωμένους ασθενείς. Αποτρέπει την επιδείνωση και εξαλείφει την εμμονή και τη μεταδοτικότητα του ιού στις περισσότερες περιπτώσεις “, κατέληξε ο ερευνητής.
Ο καθ. Ραούλ είναι διάσημος λοιμωξιολόγος και είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι επιδίωξε να αποκτήσει όνομα μέσω της χλωροκίνης. Εργαζόμενος στη Μασαλία, μάλλον «δεν τον πάει» το παρισινό κατεστημένο και ένα φτηνό φάρμακο, όπως η χλωροκίνη, είναι κίνδυνος για τις megapharme εταιρίες.
Οι επικριτές, ωστόσο, του ερευνητή μπορούν να αντιτείνουν ότι η παρουσία μιας ομάδας ελέγχου είναι απαραίτητη για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας.