ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΒΙΕΤΝΑΜ: Πληθυσμός 97 εκ., κανένας θάνατος!!!

των Anis Chowdhury και Jomo Kwame Sundaram.

Το Βιετνάμ, ακριβώς νότια της Κίνας, είναι η 15η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο με 97 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του, από τις 13 Απριλίου, υπήρχαν 262 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, [268 στις 20 Απρ.] εκ των οποίων 144 έχουν αναρρώσει ή εγκαταλείψει νοσοκομεία [215 στις 20 Απρ.], και κανένα θάνατο.

Χάρη στην ταχεία δράση των αρχών για τον εντοπισμό και τον έλεγχο επαφών, καθώς και την καραντίνα και τη θεραπεία μολυσμένων ατόμων, το Βιετνάμ έλεγξε το πρώτο κύμα λοιμώξεων τον Ιανουάριο. Μετά από ένα δεύτερο κύμα 41 νέων υποθέσεων, το Βιετνάμ επέβαλε γενική απομόνωση στις 31 Μαρτίου. Η χώρα έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερα από 121.000 τεστ, με περισσότερους από 75.000 ανθρώπους σε καραντίνα ή σε απομόνωση.

Μετά από θετικό έλεγχο περισσότερων από δώδεκα ατόμων συνδεόμενων με το νοσοκομείο Bach Mai στο Ανόι, οι αρχές αναζήτησαν τις επαφές και ενημέρωσαν περισσότερα από 10.000 άτομα που ήταν στο νοσοκομείο από τις 12 Μαρτίου για τεστ και «κλειδώθηκε» ένας γειτονικός αγροτικός οικισμός για 14 ημέρες.

Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής σημείωσε ότι “η εμπειρία του Βιετνάμ δείχνει πώς, εστιάζοντας στην έγκαιρη εκτίμηση κινδύνου, στην αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, μια χώρα με ανεπαρκείς πόρους και ένα σύστημα υγείας επισφαλές μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία. Αντιμέτωποι με έναν απροσδιόριστο ξένο, αποφασιστική ηγεσία, ακριβείς πληροφορίες και αλληλεγγύη της κοινότητας επιτρέπουν στους ανθρώπους να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Το σημαντικό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι Financial Times και άλλες εφημερίδες επαινούν το Βιετνάμ ως μια φθηνή επιτυχία στον αγώνα κατά του Covid-19, το οποίο πρέπει να μιμηθούν οι φτωχές χώρες με περιορισμένους πόρους.

Αφού αντιμετώπισε το SARS1, τη γρίπη των πτηνών και άλλες πρόσφατες επιδημίες, το Βιετνάμ ενήργησε γρήγορα και πρόωρα στην απειλή του Covid-19. Ενώ μόνο 27 κρούσματα Covid-19 είχαν εντοπιστεί στην πόλη Γουχάν στα μέσα Δεκεμβρίου 2019, το Υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της στενής παρακολούθησης των παραμεθόριων περιοχών και άλλων μέτρων για να αποτρέψει τη μόλυνση του πληθυσμού του.

Όταν η Κίνα επιβεβαίωσε επίσημα τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορωνοϊό στις 11 Ιανουαρίου, το Βιετνάμ αύξησε γρήγορα τους υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σύνορα και στα αεροδρόμια. Θερμομετρούσε τους επισκέπτες κατά την άφιξη. Οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, πόνο στο στήθος ή δυσκολίες στην αναπνοή απομονωνόταν αμέσως για εξέταση και παρακολουθούνταν αυστηρά σε ιατρικές εγκαταστάσεις, ενώ εντοπίζονταν οι πρόσφατες επαφές για παρακολούθηση.

Ελεγχος επιβατών στο διεθνές αεροδρόμιο του Καν Θο (Photo CDC Can Tho cdccantho.vn)

 

 

 

 

Ακολούθησαν άλλα σκληρά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων, το δελτίο στις χειρουργικές μάσκες, η ακύρωση ορισμένων πτήσεων και ο περιορισμός εισόδου στους περισσότερους αλλοδαπούς. Επιβλήθηκαν άνισα, όπως απαιτείται, και όχι ως γενικά μέτρα. Η κυβέρνηση ζήτησε από όλους τους πολίτες να υποβάλλουν αναφορές υγείας στο διαδίκτυο και οι πληροφορίες ενημερώνονταν τακτικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Βιετνάμ ήταν η πρώτη χώρα μετά την Κίνα που απομόνωσε μια μεγάλη κατοικημένη περιοχή. Αφού εντόπισε ορισμένες περιπτώσεις εργατών που επέστρεψαν από το Γουχάν, επέβαλε 21 ημέρες περιορισμό στις 13 Φεβρουαρίου σε τμήμα της επαρχίας Vinh Phuc, βόρεια του Ανόι, όπου ζουν περισσότερα από 10.000 άτομα.

Η κυβέρνηση διέταξε επίσης καραντίνα για όλους τους επισκέπτες της χώρας, ενώ όσοι φτάνουν μετά τις 8 Μαρτίου πρέπει να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση. Δύο πόλεις μπήκαν σε καραντίνα στις 9 Μαρτίου μετά την επίσκεψη ενός βρετανού τουρίστα που μετέφερε τον ιό.

  • Πολλά τεστ

Το Βιετνάμ ανέπτυξε ένα γρήγορο, αποτελεσματικό και προσιτό κιτ τεστ σε ένα μήνα. Πολλές χώρες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για αυτό το κιτ, το οποίο χρησιμοποιεί μια εγκεκριμένη από τον ΠΟΥ τεχνική. Η ταχεία ανάπτυξη του κιτ προήλθε από εκτεταμένες επείγουσες διαβουλεύσεις με ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, συντονισμένο από το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Αντί να διεξάγει μαζικά τεστ, όπως η πλουσιότερη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ επικεντρώθηκε στην απομόνωση των μολυσμένων και την εύρεση των «πρωταρχικών» (άμεσων) επαφών τους και “δευτερευόντων” (έμμεσων) για αναζήτηση και εξέταση των ατόμων που είναι πιο πιθανό να μολυνθούν.

Το Βιετνάμ «σταμπάρει» κάθε περιστατικό μόλυνσης με έναν αριθμό. Κατ ‘εξαίρεση, η κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει δημοσιεύσει την ταυτότητα και τις μετακινήσεις μιας εξέχουσας προσωπικότητας θετικής στον κορωνοϊό. Όταν οι τοπικές επιχειρήσεις κατηγορήθηκαν ότι απομάκρυναν τους αλλοδαπούς, ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε αυτές τις διακρίσεις.

  • Κοινωνική κινητοποίηση

Κινητοποιήθηκαν φοιτητές Ιατρικής καθώς και συνταξιούχοι γιατροί και νοσοκόμες. Σύμφωνα με τον Tran DacPhu, ανώτερο σύμβουλο του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του Βιετνάμ, “Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλη την κοινωνία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να καταπολεμήσουμε την επιδημία μαζί και είναι σημαντικό να βρούμε και να απομονώσουμε γρήγορα τις περιπτώσεις.”

Στις 19 Μαρτίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού γιατρών, νοσοκόμων, αστυνομικών και στρατιωτών σε στενή επαφή με ασθενείς, καθώς και για αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα. Μέχρι τις 5 Απριλίου, περισσότερα από 2,1 εκ. άτομα δεσμεύθηκαν εγγράφως ότι θα συνεισφέρουν.

  • Διαφάνεια

Η διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Υγείας δημοσιεύει αμέσως κάθε νέα υπόθεση σε όλα τα μεγάλα μέσα και το ευρύ κοινό, με λεπτομέρειες (τόπος, τρόπος μόλυνσης και μέτρα που έχουν ληφθεί). Οι πληροφορίες διαδίδονται μέσω της τηλεόρασης και των κοινωνικών μέσων, ενώ παράλληλα το κείμενο αποστέλλεται σε όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Διαφορετικά υπουργεία έχουν αναπτύξει από κοινού μια «εφαρμογή», πολύ εύκολη στη χρήση, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να πληροφορούνται τα «καυτά σημεία» όπου έχουν εντοπιστεί πρόσφατα νέα περιστατικά.

Η απάντηση του Βιετνάμ έχει αποκτήσει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών του. Περίπου το 62% των Βιετναμέζων ερωτηθέντων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση αντέδρασε θετικά, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 40%.

  • Αλληλεγγύη

Ενώ ορισμένες πλούσιες χώρες ενεργούν εγωιστικά, το Βιετνάμ ακολουθεί τα βήματα της Κούβας και της Κίνας δείχνοντας ανθρωπιστική αλληλεγγύη απέναντι στην απειλή που θέτει ο Κόβιντ-1.

Έχει αποστείλει 450.000 προστατευτικές στολές στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματίες υγείας και έχει δωρίσει 550.000 μάσκες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Το Βιετνάμ έχει επίσης δωρίσει προστατευτικές στολές, ιατρικές μάσκες, εξοπλισμό και κιτ δοκιμής – αξίας άνω των 300.000 $ – στην Καμπότζη, το Λάος και την Ινδονησία.

Τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός Nguyen Xuan Phuc περιέγραψε τις προσπάθειες του Βιετνάμ να συγκρατήσει τον ιό ως “γενική εαρινή επίθεση του 2020”, αναφερόμενος στην κρίσιμη επίθεση Tet του 1968 από τους αντάρτες Βιετκόνγκ κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου.

Πηγή : https://consortiumnews.com

 

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Υπόδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας

του Manon Laplace.

Με σχεδόν το 61% των ασθενών να θεραπεύονται και μόνο δύο νεκρούς σε ενάμιση μήνα, η Σενεγάλη αποτελεί εξαίρεση στην ήπειρο. Πού οφείλεται αυτό το «θαύμα» και πόσο μπορεί να διαρκέσει;

Δύο θάνατοι και 60,5% των ασθενών ανέκαμψαν. Με 314 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις 2 Μαρτίου, [377 περιστατικά και 5 νεκρούς στις 20 Απρ.] εκ των οποίων 190 θεραπεύτηκαν και βγήκαν από το νοσοκομείο στις 15 Απριλίου, η Σενεγάλη έχει ρεκόρ θεραπείας στην ήπειρο. Συγκριτικά, το Μαρόκο, όπου η επιδημία έφτασε ταυτόχρονα, κατέγραψε στις 14 Απριλίου μόνο 11% των ασθενών που θεραπεύτηκαν, η Αλγερία 30%, η Νότια Αφρική 18% και το Καμερούν 15%. Στο ίδιο διάστημα έχει μόνο δύο θανάτους(0,64% των ασθενών!!! [1,3% στις 20 Απρ.]) όταν το ποσοστό θανάτων στην Αλγερία ανέρχεται στο 15%.

Αυτά τα δύο στατιστικά στοιχεία, «τα οποία πρέπει να ερμηνευθούν με μεγάλη προσοχή», σύμφωνα με τον Δρ. Abdoulaye Bousso, διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (COUS), υπό την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται ωστόσο να τροφοδοτούν την ιδέα της Σενεγάλης ως εξαίρεσης. Από τις αρχές Απριλίου, η χώρα βλέπει ακόμη και τον αριθμό των ασθενών να μειώνεται, με 121 περιπτώσεις υπό θεραπεία [137 στις 20 Απρ.] στις 15 Απριλίου, έναντι 143 πριν από δέκα ημέρες.

Εάν θυμίζει ότι είναι “ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τη μελλοντική εξέλιξη της επιδημίας“, ο Δρ. Abdoulaye Bousso θέλει να βλέπει σε αυτήν την πληθώρα “ενθαρρυντικών” στοιχείων τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων που έλαβε ο αρχηγός του Κράτους. Η απαγόρευση των αεροπορικών πτήσεων, από τις 20 Μαρτίου, έλυσε εν μέρει το ζήτημα των εισαγόμενων φορέων, οι οποίοι, μέχρι τώρα, αντιπροσώπευαν με τις επαφές τους το 96% των ασθενών, σύμφωνα με τον Δρ. Bousso .

Ωστόσο, η Σενεγάλη απέχει πολύ από το να έχει τα πιο δραστικά μέτρα υγείας στην ήπειρο. Προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτημα περιορισμού εκτός των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας, από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ., σε αντίθεση με τη Νότια Αφρική, η οποία τον επέβαλε από τις 26 Μαρτίου.

Δεν υπάρχει επίσης υποχρέωση να φοράτε μάσκα, όπως συμβαίνει στο Μαρόκο, αν και το μέτρο είναι υπό συζήτηση. Ούτε και απομόνωσης. Όσον αφορά την κοινωνική απόσταση που υποστηρίζεται σε όλο τον κόσμο, φαίνεται να υπάρχει μόνο στις ευαίσθητες ομάδες που έχουν συρρεύσει στους δρόμους του Ντακάρ.

Ντακάρ: Σταθμός λεωφορείων, 24 Μαρτίου 2020. © Sylvain Cherkaoui/AP/SIPA

 

 

 

Πώς εξηγούνται αυτά τα καλά αποτελέσματα, όταν τα μέτρα υγείας είναι a priori πιο ευέλικτα από ό, τι σε άλλες χώρες της ηπείρου; «Η Σενεγάλη είχε πολύ λίγες σοβαρές περιπτώσεις και αντιμετώπισε τους ασθενείς της πολύ γρήγορα: τα αποτελέσματα των δειγμάτων είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών, όλοι οι ασθενείς που ήταν θετικοί νοσηλεύονταν συστηματικά, είτε παρουσίαζαν συμπτώματα είτε όχι, και οι άμεσες επαφές τους περιορίστηκαν », συνοψίζει ο καθηγητής Bousso.

Μπορεί επίσης να προσθέσουμε και τη θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη, στην οποία βασίστηκε από τις 26 Μαρτίου ο καθηγητής Moussa Seydi, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου της Fann, όπου γίνονται δεκτοί ασθενείς. «Οι ασθενείς με υδροξυχλωροκίνη θεραπεύονται γρηγορότερα», είπε σε συνέντευξη τύπου στις 2 Απριλίου, αν και δεν υπάρχει ακόμη ιατρική συναίνεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή τον κίνδυνο των θεραπειών με βάση τη χλωροκίνη ενάντια στον κορωνοϊό.

Είμαστε πολύ μακριά από το τέλος της σήραγγας“, λέει ο καθηγητής Ousmane Faye, υπεύθυνος του τμήματος ιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ, που εκτελεί τις διαγνώσεις. Διότι εάν ο ρυθμός θεραπείας αυξάνεται, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παραμένει σταθερός. Τον Απρίλιο, οι αρχές εντόπιζαν κατά μέσο όρο οκτώ έως εννέα νέες περιπτώσεις την ημέρα.

Η εντύπωση ότι η καμπύλη πέφτει δεν σημαίνει ότι η επιδημία δεν εξαπλώνεται πλέον“, επιμένει ο άνθρωπος που ήταν στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του Έμπολα και του κίτρινου πυρετού στην ήπειρο.

Εάν η πρόοδος παραμείνει αργή και οι περιπτώσεις επαφής παρακολουθούνται γενικά, η πρόκληση τώρα είναι να σταματήσει εντελώς η εξέλιξη της πανδημίας. Ένα έργο που περιπλέκεται από τον πολλαπλασιασμό των «συναθροίσεων» (αυτές οι περιπτώσεις των οποίων η αλυσίδα μετάδοσης δεν είναι γνωστή).

Όσο υπάρχουν συναθροίσεις, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ασθενείς φορείς κορωνοϊού που έχουν διαφύγει από τα «ραντάρ» και αυτό αντιπροσωπεύει κίνδυνο“, πρόσθεσε ο Lucile Imboua, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Σενεγάλη.

Αντιμέτωποι με αυτές τις συναθροίσεις και το σταθερό ποσοστό νέων λοιμώξεων, το κράτος της Σενεγάλης αναζητά μια νέα στρατηγική, γνωρίζοντας ότι οι πολυάριθμες θεραπείες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δεν θα είναι αρκετές για να αποφευχθεί η κρίση. Γενικός περιορισμός, η υποχρεωτική μάσκα ή ο μαζικός έλεγχος είναι όλα υπό συζήτηση.

Εν τω μεταξύ, “πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η επιδημία εξακολουθεί να υπάρχει, ότι εξαπλώνεται ακόμα και ότι είμαστε ακόμα στην καυτή ζώνη. Εάν ο αριθμός των μολύνσεων είναι εκθετικός, η κατάσταση μπορεί να γίνει δύσκολη στη διαχείριση », προειδοποιεί ο καθηγητής Ousmane Faye.

Πηγή: https://www.jeuneafrique.com

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα