Κορονοϊός: Περί Ψυχής της τεχνολογίας και σκέψης

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Χιλάλ Ιμπραχίμ είναι φίλος μου. Είναι Κούρδος νομικός, από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Τον γνώρισα πριν τρία χρόνια. Έχει μια ιδεατή εικόνα για την Ελλάδα, τον ελληνισμό, τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική φιλοσοφία.  Παρά το γεγονός ότι ήταν αποκαταστημένος, επαγγελματικά, στην πατρίδα του (όσο μπορεί να είναι κανείς με τις συνθήκες που επικρατούν) ήρθε στην Ελλάδα να σπουδάσει φιλοσοφία, να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει στα κουρδικά τους Έλληνες φιλοσόφους.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι στη βασική σκέψη δικό του. Το διόρθωσα στο βαθμό που καταλάβαινα τη σκέψη του. Είναι το πρώτο κείμενό του στα ελληνικά γι αυτό μην είστε αυστηροί μαζί του αν κάτι δεν αποδόθηκε σωστά. Σ αυτό, μπορεί να φταίω εγώ που διορθώνοντας το κείμενο μπορεί να μην αντιλήφθηκα τη σκέψη του συντάκτη του. Διαβάστε τον και περιβάλλετέ τον με αγάπη Του αξίζει.

Παν. Σαβ. 

Hilal Ibrahim(Ορφέας)*

Αυτό το κείμενο, είναι το πρώτο κείμενό μου στη ελληνική γλώσσα. Πρώτο θα ήθελα να πω κάτι νοσταλγικό για την ελληνική φιλοσοφία, για την ελληνική σκέψη.

Όπως η ελληνική γλώσσα συνεχίζει στην ζωή μέχρι σήμερα και η ελληνική φιλοσοφία συνεχίζει στη ζωή και στην αγορά, επίσης.

Σήμερα ο κόσμος αναζητά μια θεραπεία για τον κορονοϊό. Τι σημαίνει εξάπλωση του κορονοϊού; Γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια συγκεκριμένη θεραπεία κα. Όλα αυτά δεν έχουν σημασία ( πιστεύω ότι πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο για τον Κορονοϊό, γενικά χρειάζεται προσοχή για τη υγεία μας).

Τώρα πολύ σημαντικά είναι οι τεχνολογίες στη ζωή μας και η παρουσία του ανθρώπου. Οι τεχνολογικές εξελίξεις βοηθούν στον έλεγχο του ανθρώπου. Η τεχνολογία όχι μόνο μπορεί να βάλει λουκέτα (καφετέριες, θέατρα ,Βιβλιοθήκες ,Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι) αλλά μέσω αυτής μπορούν να ελεγχθούν σωματικά οι άνθρωποι. Όπως βλέπουμε, δεν είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια και το πρόσωπο μας και όλοι αναμένουμε τον από μηχανής Θεό.( Ο καλός καιρός).

Η αξία της τεχνολογίας σήμερα, είναι πάνω από την ανθρώπινη αξία. Ο Μάρτιν Χάιντεγκερ Γερμανός φιλόσοφος (1889 – 1976) λέει «πρέπει να ρωτήσουμε σχετικά με την τεχνολογία, και θέλουμε να προετοιμάσουμε μια ελεύθερη σχέση με αυτήν. Η σχέση πρέπει να είναι ελεύθερη αν ανοίξει την ανθρώπινη ύπαρξή μας στην ουσία της τεχνολογίας» .- Martin Heidegger. The Question Concerning Technology and Other Essays.1977)

Τι σημαίνει ελεύθερη σχέση; Και πως σχετίζεται με την τεχνολογία; Όταν μιλάμε για την ελεύθερη σχέση μιλάμε για την ισορροπία μεταξύ ουσίας του ανθρώπου και ουσίας της τεχνολογίας.

Η λέξη τεχνολογία αναλύεται σε τέχνη και λόγος, οπότε μιλάμε για τα δύο αυτά πράγματα.

Τώρα, τι σημαίνει τέχνη και τι λόγος; Και πια σχέση υπάρχει μεταξύ τους; Όταν μιλάμε για την τέχνη μιλάμε για καλύτερη ζωή. Και όταν μιλάμε για το λόγο μιλάμε για την ελευθερία. Πρέπει να έχουμε καλύτερη ζωή με ελευθερία.

Η τεχνολογία πρέπει να παρέχει υπηρεσίες προς ίδιον όφελος. όπως φίλους και αγάπη …Αλλά η τεχνολογία χρησιμοποιείται και για έλεγχο. Είναι πάνω από όλα τα πράγματα.

Μπορώ να πω ότι η τεχνολογία έχει ψυχή για αυτό ονομάζω το κείμενο μου «ψυχή της τεχνολογίας».

Ο Αριστοτέλης λέει: «Η γνώση είναι μέσα σε ένα υποκείμενο και συγκεκριμένα στην ψυχή». Αριστοτελης –Οργανον,Εκδότης Οδυσσέας Χατζοπουλος1994)

Τώρα, μόνη λύση είναι η φιλοσοφία. Όπως λέει ο Χάιντεγκερ: «Ο τρόπος είναι τρόπος της σκέψη»

 • Κούρδος Νομικός και υποψήφιος στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ευχαριστούμε, Hilal !

  Aν η τεχνολογία έχει ψυχή, όπως λες, τότε θα πρέπει μάλλον και η τεχνολογία ν’ αναζητά την ελευθερία.
  Αλλά τι θα μπορούσε να σημαίνει η ”ελευθερία” για την τεχνολογία ;
  Μήπως υπέρβαση των αλγορίθμων κι απελευθέρωση από την νομοτέλειά των ;
  Μα τότε, μήπως θα μιλούσαμε γι τον θάνατο της τεχνολογίας ;
  Ή, αντιθέτως, θα μιλούσαμε για τον εξανθρωπισμό της ;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,639ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα