ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΧΡΕΩΚΟΠΊΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κομμουνισμού, Ευρωπαϊσμού και της Παγκοσμιοποίησης

του Renaud Girard, συμβούλου του «ομίλου  σκέψης» Geopragma

Από γεωπολιτική άποψη, η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε στην Κίνα το 2019 (Covid-19), αποκαλύπτει τη  χρεωκοπία τριών ιδεολογιών: του κομμουνισμού, του ευρωπαϊσμού και της παγκοσμιοποίησης.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για την εμφάνιση και την αρχική εξάπλωση αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου. Ζωικής προέλευσης, ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο στο Wuhan, μια μεγάλη πόλη στην κεντρική Κίνα. Αυτή η μετάδοση πραγματοποιήθηκε στην αγορά Huanan, στα τέλη Νοεμβρίου του 2019. Ήταν μια αγορά στην οποία πωλούσαν ζωντανά άγρια και οικόσιτα ζώα, των οποίων τα κλουβιά ήταν στοιβαγμένα, σε απεχθείς ανθυγιεινές συνθήκες. Ο ιός μεταδόθηκε αρχικά από μια νυχτερίδα, η οποία το πέρασε σε ένα πανγκολίνο. Οι πλούσιοι Κινέζοι αγαπούν τα άγρια ζώα, μια κατανάλωση στην οποία προσδίδουν πολλές φανταστικές ιδιότητες (αύξηση της σωματικής δύναμης, σεξουαλική δύναμη κλπ.). Ο ιός Ebola προερχόταν επίσης από νυχτερίδα. Ο ιός του AIDS μεταδόθηκε στους ανθρώπους από έναν χιμπατζή.

Το πρόβλημα είναι ότι οι κινεζικές αρχές αγνόησαν κάθε προηγούμενη προειδοποίηση. Τον Νοέμβριο του 2002, εμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νοτιοανατολικά της Κίνας) μια επιδημία SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, οφειλόμενο σε κορωνοϊό), σε μια αγορά που πωλεί επίσης άγρια ζώα και κατοικίδια ζώα. Όλοι οι επιστήμονες γνωρίζουν τον κίνδυνο των ζωονόσων (μεταδοτικές ασθένειες των σπονδυλωτών ζώων που μεταδίδονται στον άνθρωπο).

Ακόμη πιο σοβαρή από αυτή την απερισκεψία, η δεύτερη χρεωκοπία του ΚΚΚ προήλθε από τον εθισμό του στα κρατικά ψέματα και την απόκρυψη. Με την επιτακτική ανάγκη να εγγυηθεί πάση θυσία την “κοινωνική σταθερότητα”, το ΚΚΚ της περιοχής του Χουμπέι προτίμησε να κλείνει τα μάτια του στην αρχή.  Τιμώρησε ακόμη και τους γιατρούς του Κεντρικού Νοσοκομείου του Wuhan για την προειδοποίησή τους. Το ΚΚΚ δεν εξήγησε ακόμα στον κόσμο γιατί διέταξε απότομα το κλείσιμο του εργαστηρίου δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Fudan (Σαγκάη) στις 12 Ιανουαρίου. Την παραμονή, αυτό το εργαστήριο αιχμής είχε δημοσιεύσει την αλληλουχία του ιού Covid- 19 στο virological.org, ένα επιστημονικό φόρουμ με θέμα τους ιούς, με ελεύθερη πρόσβαση. Αυτή η δημοσίευση των δεδομένων του γονιδιώματος οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου διαγνωστικού τεστ  του ιού.

Για τρεις εβδομάδες οι αξιωματούχοι του ΚΚΚ περνούσαν τη λογική μιας δήθεν αλάνθαστης εξουσίας σε βάρος της ιατρικής αλήθειας. Αυτές οι τρεις χαμένες εβδομάδες στον αρχικό αγώνα ενάντια στον ιό μετρούν τώρα πολύ βαριά. Εάν η νόσος είχε αντιμετωπιστεί θεραπευτικά μόλις είχε δημιουργηθεί, δεν θα υπήρχε πανδημία σήμερα.

Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, το ΚΚΚ πρόσθεσε τις “ψευδείς ειδήσεις” στο ψέμα και την κάλυψη. Στις 13 Μαρτίου του 2020, ο Zhao Lijian, ο νέος εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόλμησε να τουιτίσει ότι «ο αμερικανικός στρατός μπορεί να έχει φέρει την επιδημία στο Wuhan». Τον Οκτώβριο του 2019, Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στους παγκόσμιους στρατιωτικούς αγώνες, οι οποίοι έλαβαν χώρα στο Wuhan. Οι κινεζικές κομμουνιστικές αρχές είναι τώρα πολύ νευρικές επειδή καταλαβαίνουν ότι ο λαός τους γνωρίζει πολύ καλά ότι, στην αρχή, του είπαν ψέματα και ότι ξεκίνησαν αργά την αμείλικτη – και προφανώς επιτυχημένη – επίθεσή τους κατά του ιού.

Η δεύτερη χρεοκοπία είναι αυτή της ευρωπαϊκής ιδεολογίας, η οποία θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (και η θρησκεία της του ανοίγματος των συνόρων) είναι ιδανικό από μόνο του, αντί να κάνει μόνο ρεαλιστική χρήση του, προς το συγκεκριμένο συμφέρον των χωρών της ΕΕ. Στις 13 Μαρτίου 2020, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε το κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισαν ορισμένες χώρες της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας. Την επόμενη μέρα, η γενέτειρα της Ursula von der Leyen υιοθετούσε ένα τέτοιο μέτρο κοινής λογικής … Οι Κινέζοι “έκλεισαν” τα σύνορα του Hubei, επαρχίας πενταπλάσιας από την Ολλανδία! Η απόφαση του Tραμπ να κλείσει από τα τέλη Ιανουαρίου τα σύνορά του σε ταξιδιώτες από την Κίνα εξηγεί την καθυστέρηση της ασθένειας στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.

Τέλος, είναι επίσης χρεωκοπία της ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης, η οποία πιστεύει στις αρετές ενός απόλυτου διεθνούς καταμερισμού της εργασίας, με βάση αποκλειστικά τους κλασικούς νόμους του οικονομικού φιλελευθερισμού. Είναι απαράδεκτο να εξαρτόμαστε σήμερα για την παρασκευή των φαρμάκων μας από μια χώρα τόσο μακρινή και διαφορετική από εμάς όπως η Κίνα· και ο Λευκός Οίκος να προσπαθεί να εξαγοράσει το αφεντικό του γερμανικού εργαστηρίου CureVac, προκειμένου να μονοπωλήσει το εμβόλιο που αναπτύσσει. Όταν βγούμε από αυτή την πανδημία, οφείλουμε επειγόντως να δημιουργήσουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική κυριαρχία!

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Είναι απαράδεκτο να εξαρτόμαστε σήμερα για την παρασκευή των φαρμάκων μας από μια χώρα τόσο μακρινή και διαφορετική από εμάς όπως η Κίνα” :
    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΡΙΣΚΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΔΥΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ LEIDEN ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ.

  2. Θα συμφωνούσα απολύτως με με το πρέπει του Renaud Girard αν κατέληγε ότι οφείλουμε επειγόντως να δημιουργήσουμε “μια πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική αυτάρκεια” και όχι”μια πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική κυριαρχία”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα