Κοινό ψήφισμα 4 πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για την αιρεσιμότητα καταβολής κοινοτικών πόρων Όταν  καταπατείται το Κράτος Δικαίου και η Ελευθερία του Τύπου από τις κυβερνήσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Στην καθημερινή παγκόσμια και ευρωπαϊκή ειδησεογραφία ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε ότι καταπατούνται η Ελευθερία του Τύπου και το Κράτος Δικαίου σε διάφορες δικτατορικές χώρες του κόσμου, όπως : η Λευκορωσία, η Ρωσία, η Κιργιζία, το Αζερμπαϊτζάν,  η Κίνα, το Ιράν, η Συρία,  η Τουρκία, κλπ, αλλά δυστυχώς και στις κοινοτικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία. Για το τι γίνεται στην πρώτη ομάδα χωρών, εκφράζω την λύπη και τον αποτροπιασμό μου για την κυριαρχία της ανελευθερίας εκεί. Για την δεύτερη όμως ομάδα κοινοτικών χωρών, πέραν των άλλων, εκφράζω και την αγανάκτησή μου ως ευρωπαίος πολίτης κι έχω ήδη αρθρογραφήσει σχετικά στις Ανιχνεύσεις και την 1η Οκτωβρίου 2020 : ΕΔΩ

 

Κι ενώ εμείς εδώ αμέριμνοι μοιράζουμε ήδη τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων που θα (;) «πλημυρίσει την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία», οι παραπάνω κοινοτικές χώρες περί άλλων τυρβάζουν, δηλαδή τί ; Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σουπερμάρκετ όπως τη θεωρούν, περιμένουν να εισπράξουν τους πόρους της, συνεχίζοντας όμως να καταπατούν  την Ελευθερία του Τύπου και το Κράτος Δικαίου, δίχως καμία αιρεσιμότητα (conditionnalité) ! Εξ ου και απειλούν ότι δεν θα εγκρίνουν ούτε τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, ούτε και το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ήταν καιρός να αναλάβουν μια σχετική πρωτοβουλία ενός κοινού ψηφίσματος, όπως των παρακάτω 4 πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, για να μην περάσει αυτή η θρασύτατη στάση εκείνων των κοινοτικών κυβερνήσεων που βιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες τους, για την νομή της εξουσίας τους.

Το εν λόγω ψήφισμα δημοσιεύθηκε στις 6-10-2020 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, με τίτλο : «Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: μια πραγματική αιρεσιμότητα που συνδέεται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου είναι απαραίτητη» (Budget européen : une véritable conditionnalité liée au respect de l’Etat de droit est indispensable).

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς, οι Πρόεδροι των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενωνόμαστε για να στείλουμε το ακόλουθο μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: οι αξίες μας δεν είναι προς πώληση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φάνηκαν τελείως διστακτικοί στο να αλλάξουν ακόμη και ένα γιώτα του συμβιβασμού για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και του σχεδίου ανάκαμψης  «Next Generation EU », το οποίο συμφωνήθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες το φετινό καλοκαίρι. Τούτο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σχετικά με την καθιέρωση ενός μηχανισμού αιρεσιμότητας όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Χαιρετίζουμε ομόφωνα το σχέδιο ανάκαμψης. Οι οικονομίες μας χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια για να σώσουν θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για το μέλλον. Η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σαφής. Αυτό το δείξαμε ψηφίζοντας για το σχέδιο ανάκαμψης στις 16 Σεπτεμβρίου. Τώρα είναι η σειρά των 27 κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων τους να κάνουν το ίδιο. Οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εκείνοι που υπονομεύουν το Κράτος δικαίου είναι διατεθειμένοι να πιάσουν όμηρο το Ταμείο Ανάκαμψης και να εξυπηρετούν έτσι τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των πολιτών τους.

Το σύστημα δικαιοσύνης μας βρίσκεται σε κρίση. Ολόκληρο το ευρωπαϊκό μας νομικό οικοδόμημα παρασύρεται, όταν μια από τις κυβερνήσεις μας φιμώνει τους δικαστές της και δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και ελέγχου σε όλα τα επίπεδα του εθνικού δικαστικού της συστήματος.

Οι πολιτικές μας ελευθερίες, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός βρίσκονται υπό τεράστια πίεση. Οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, στην κοινωνία των πολιτών, οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφωνακόμη και οι δολοφονίες – και η ανάληψη του ελέγχου ομάδων μέσων μαζικής ενημέρωσης από μια ολιγαρχία που συνδέεται με την εξουσία φαίνεται να γίνεται ο κανόνας σε ορισμένα Κράτη μέλη. Η ελευθερία του Τύπου δεν είναι μια πολυτέλεια. Είναι μια προϋπόθεση για την ύπαρξη ελεύθερων και λειτουργικών δημοκρατιών. Η εσωτερική μας αγορά απειλείται. Σε ορισμένα Κράτη μέλη βλέπουμε ότι μια χούφτα άνθρωποι παίρνουν τον έλεγχο των κεφαλαίων, όπως και τις δημόσιες συμβάσεις και η διαφθορά αποτελεί τον κανόνα.

Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι μια πραγματική αιρεσιμότητα που συνδέεται με τον σεβασμό του Κράτους δικαίου, στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Λείπουν θεμελιώδεις εγγυήσεις

Ο χρόνος πιέζει. Το Συμβούλιο υιοθέτησε τη θέση του, η οποία επιτρέπει επιτέλους την έναρξη των διαπραγματεύσεων! Δυστυχώς όμως λείπουν ορισμένες θεμελιώδεις εγγυήσεις. Η διαδικασία αιρεσιμότητας πρέπει να είναι σαφής. Πρώτον, η απόφαση για πιθανές κυρώσεις πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή και να μην μπορεί να ανατραπεί παρά μόνο με μια ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο. Δεύτερον, το πεδίο εφαρμογής αυτής της αιρεσιμότητας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον την παραβίαση των αρχών του Κράτους δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να βασίσει τα πορίσματά της στη νέα ετήσια έκθεση για το Κράτος δικαίουβασιζόμενη επίσης σε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Τρίτον, δεν πρέπει να υπάρξει διαφυγή : η ιδέα να προσφερθεί στα Κράτη μέλη η δυνατότητα αναβολής της ημερήσιας διάταξης αυτών των θεμάτων σε μελλοντικές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα τους επέτρεπε στην πραγματικότητα να αναβάλουν τις αποφάσεις. Τούτο δεν εξυπηρετεί παρά μόνο τα συμφέροντα εκείνων που δεν θέλουν να ληφθούν αποφάσεις.

Ένας σημαντικός ρόλος για το Ευρωκοινοβούλιο

Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες ενάντια  στην συμπεριφορά ορισμένων κυβερνήσεων. Αυτό περνάει μέσα από ένα σύστημα που τις επιτρέπει να συνεχίσουν να εισπράττουν πόρους απευθείας. Ούτε ένας ευρωπαίος πολίτης δεν θα έπρεπε να τιμωρείται επειδή η κυβέρνησή του δεν σέβεται και υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσής μας. Επιπλέον, τα τρία θεσμικά μας όργανα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πράγμα που σημαίνει έναν σημαντικό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλευρό  της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του, όπως ζητούν οι πολίτες μας.

Καλούμε το Συμβούλιο να κάνει το ίδιο με το Ευρωκοινοβούλιο και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση στο ζήτημα του Κράτους δικαίου. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τη μεγάλη ευρωπαϊκή μας δημοκρατία, την οικονομία μας, τις αξίες μας και πάνω απ’όλα, τους πολίτες μας. Για να τα καταφέρουμε, θα παραμείνουμε πιστοί στην αποστολή μας, η οποία είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση.

Η Συλλογικότητα

Dacian Ciolos, πρόεδρος της ομάδας Renew Europe (οι Φιλελεύθεροι),

Iratxe Garcia Perez, πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D),

Ska Keller και Philippe Lamberts, συν-πρόεδροι της ομάδας των Πρασίνων και Ελεύθερης ευρωπαϊκής Συμμαχίας

Manfred Weber, πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (PPE).

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα