Κοινές δηλώσεις Δένδια-Λαβρόφ: Δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός».

«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου».

Ν. Σταμούλη

 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι δύο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών και στο πλαίσο των κοινών δηλώσεων που ακολούθησαν, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι στο τραπέζι τέθηκε το θέμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκιας στην ευρύτερη περιοχή και οι «νεο-οθωμανικές της βλέψεις».

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία «επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης» και πρόσθεσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα», ώτσε «να υπερασπίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαίωματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογο του το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η γειτονική μας χώρα «αποσταθεροποιεί το συνολο χωρών της περιοχής»

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τη ρωσική αντίληψη για τη Συρία και τη Λιβύη, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές».

Προηγήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα