ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΘΗΣΕΙΟΥ – Πρόγραμμα Μαρτίου 2021

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνεχίζει και αυτόν το μήνα τις διαδικτυακές δράσεις Αστρονομίας για μικρούς και για μεγάλους, καθώς οι δια ζώσης επισκέψεις δεν είναι ακόμη εφικτές στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στους λόφος των Νυμφών και Πνύκας. Τα προγράμματα που προσφέρονται για το κοινό υλοποιούνται από τους αστρονόμους του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου και έχουν ως εξής:

Εξερευνώντας το Διάστημα

Ένας νέος κύκλος των σεμιναρίων Αστρονομίας για παιδιά 7-11 ετών “Εξερευνώντας το Διάστημα” ξεκινά εντός του Μαρτίου. Καθώς ο πρώτος κύκλος, που έχει ξεκινήσει δύο μήνες πριν βρήκε μεγάλη ανταπόκριση σε παιδιά που τον παρακολούθησαν, ξεκινά και δεύτερος ο οποίος περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές: Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους,  Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Σύμπαν, Εξερεύνηση του Διαστήματος – Αποστολές του Μέλλοντος. Τον κύκλο μαθημάτων ακολουθεί  και διαδικτυακή παρατήρηση του ουρανού από τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου. Ο επόμενος κύκλος των σεμιναρίων «Εξερευνώντας το διάστημα» θα πραγματοποιηθεί: Σάββατο 13/03, 20/03, 27/03, ώρα 11:00 και Δευτέρα 29/03, ώρα 20:00. Τα τμήματα που συγκροτούνται συγκεντρώνουν έως 20 παιδιά τη φορά.

Συζητώντας με έναν Αστρονόμο

Πρόκειται για διαδικτυακές παρουσιάσεις που αναφέρονται σε σχολεία. Απευθύνονται προς τμήματα μαθητών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και η θεματολογία αφορά σε σύγχρονα θέματα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής.

Μαθητές από σχολεία όλης την Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με τα Κέντρα Επισκεπτών του ΕΑΑ και να συζητήσουν με έναν Αστρονόμο για θέματα που αφορούν τον Ήλιο και την φυσική του, τις σχέσεις Ηλίου – Γης, το πλανητικό μας σύστημα, τις σύγχρονες διαστημικές αποστολές ή τις κλίμακες των αποστάσεων στο Σύμπαν. Το θέμα της παρουσίασης κάθε φορά επιλέγεται σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα καθηγητή που ενδιαφέρεται για την δράση.

Αστρονομικές Συναντήσεις

Οι «Αστρονομικές Συναντήσεις» είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα Αστρονομίας σχεδιασμένο για ενήλικες. Στόχος του είναι η επικοινωνία βασικών στοιχείων Παρατηρησιακής Αστρονομίας, σύγχρονων ζητημάτων Αστροφυσικής, αλλά και θεματολογία που αφορά την ιστορία και την εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας. Με την διαδικασία αυτή δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ενδιαφερόμενους που βρίσκονται σε κάθε περιοχή της χώρας μας, ή και εκτός αυτής. Την Κυριακή 14 Μαρτίου ξεκινά ο επόμενος κύκλος των Αστρονομικών Συναντήσεων, ο οποίος θα διαρκέσει τρεις Κυριακές, σε βραδινές ώρες (19:00 – 21:00) και η θεματολογία του έχεις ως ακολούθως:

14/03: Αστερισμοί του Νυχτερινού Ουρανού, 21/03: Μηχανισμός των Αντικυθήρων και  28/03: Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική.

Σε κάθε συνάντηση περιλαμβάνεται (καιρού επιτρέποντος) διαδικτυακή παρατήρηση από τηλεσκόπιο.

Οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία, μετά το πέρας των διαδικτυακών συναντήσεων και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να παρακολουθήσουν μια εκτεταμένη ξενάγηση στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, το Μουσείο Γεωαστροφυσικής και την Βιβλιοθήκη.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος και την διαδικασία συμμετοχής στις παραπάνω δράσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 3490160, 210 3490055 και το e-mail: drasi@noa.gr.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα