ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
 του Παντελή Σαββίδη
Ένα θέμα που αναδεικνύει η “Καθημερινή” ενισχύει την επίμονη θέση μου πως αν η Αθήνα δεν αλλάξει την νοοτροπία της η Ελλάδα δεν ‘εχει μέλλον. Θα περιοριστεί στον παρακμιακό άξονα Αθήνα-Μύκονος και θα καταρρεύσει.
Το θέμα που προβάλλει η “Καθημερινή” λέει πως ενώ υπήρξε συνεννόηση η Βουλγαρία να προμηθεύεται φυσικό αέριο απο έναν κάθετο του TAP αγωγό, τελευταία στράφηκε προς την Τουρκία για να προμηθεύεται απο τον Turkish Stream αέριο το οποίο μπορεί να είναι και ρωσικό, μετονομαζόμενο σε τουρκικό.
Υποτίθεται όλη αυτή η επιχείρηση συντελείται στο πλαίσιο των εθνικών RepowerEU για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και εάν εγκριθεί τότε δεν υπάρχουν περιθώρια αναστροφής της κατάστασης.
Η Αθήνα είναι εκνευρισμένη και με την Σόφια και με τις Βρυξέλλες, επειδή ούτε η Ε.Ε. κάνει κάτι να την βοηθήσει.
Είναι καλομαθημένοι στην ελληνική πρωτεύουσα και νομίζουν πως τον “αθηναϊσμό” τους ως ιδεολογία, επειδή μπορούν να τον επιβάλλουν στην εσωτερική αποικία τους, έχουν την δυνατότητα να τον επιβάλλουν και στο εξωτερικό. Κούνια που τους κούναγε…
Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Ηγεσία και λαός. Το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα μας οδηγεί στον γκρεμό. Πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει και η αντίληψη του κεντρικού κράτους για τον ρόλο του και η νοοτροπία των συνιστωσών του, οικονομικών, πολιτικών και πνευματικών.
Τα Βαλκάνια είναι πνεύμονας της χώρας θέλουν δεν θέλουν στην Αθήνα. Και τα Βαλκάνια δεν μπορούν να τα διαχειρισθούν απο το Σύνταγμα. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να μεταφέρουν το Βαλκανικό Τμήμα του υπουργείου εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη. Και να καταστήσουν την πόλη έναν απο τους βαλκανικούς πόλους. Τα περί πρωτευουσας των Βαλκανίων και άλλα παρόμοια ας τα λένε στα στάδια των ομάδων τους. Εδώ δεν περνάνε.
Αντί να ενισχύσουν την κρατική και διπλωματική παρουσία στην πόλη αποδυναμώνουν και το μικρό τμήμα του υπουργείου εξωτερικών που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.
Ο μόνος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα στα Βαλκάνια σήμερα είναι να καταστεί θεραπαινίδα της Τουρκίας. Προς τα εκεί βαδίζει. Αυτό μπορεί και αυτό θέλει. Το προτιμά να είναι η Αθήνα θεραπαινίδα της Άγκυρας παρά να δώσει μια δυναμική σε μια άλλη πόλη της Ελλάδας.
Το ρεπορτάζ της Καθημερινής καταλήγει: “Αυτό που απασχολεί πλέον είναι κατά πόσο η στροφή της Βουλγαρίας προς την Τουρκία θα καταστήσει ανενεργές κι άλλες υποδομές της χώρας και θα την περιθωριοποιήσει γεωπολιτικά”.
Σας φαίνονται παράξενα; Κάποια στιγμή θα τα καταλάβετε.
spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η αναβίωση του εθνικού διχασμού δεν προσφέρει κάτι. Η Θεσσαλονίκη εκτός από ψυχαγωγία και διασκέδαση έχει περιορισμένες δυνατότητες και νοοτροπία αντι-…… Περισσότερες δυνατότητες πλέον έχει η Αλεξανδρούπολη και ακολουθεί η Καβάλα.
  Στην Θεσσαλονίκη κάποιοι έχουν μείνει στην κυβέρνηση Βενιζέλου κάπου στον ΑΠΠ.
  Το ΑΠΘ έχει γίνει σουρωτήρι και τα πολιτισμικά δρώμενα κινούνται σε χαμηλό επίπεδο. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν τραβάει και οι ιδιωτικές επενδύσεις λίγες.
  Με τον ΠΑΟΚ, τον Σαββίδη, τον Κούγια και ανοιχτή χείρα βοηθείας δεν σώζεται η Θεσσαλονίκη.
  Δεν φταίει ο αθηναισμός τον οποίο υπηρετούν με πάθος πολλοί στη Θεσσαλονίκη, αλλά η νοοτροπία του φέρτε μας Αθηναίοι το φαγητό στο πιάτο για να φάμε και να πιούμε.
  Τόσοι υπουργοί και πρωθυπουργοί πέρασαν από την Θεσσαλονίκη αλλά τίποτα δεν κουνήθηκε.
  Είναι η νοοτροπία ρε γαμώτο.

  • ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΘΥΜΙΟ .
   ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ- Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ -(ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΗΣ ” Α΄ΕΘΝΙΚΗΣ” ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΤΗΣ ”Β ΈΘΝΙΚΗΣ”) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ”ΛΑΙΛΑΠΑ” ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ -ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ- ,ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΠΙΑ ,ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ,ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ”ΣΩΤΗΡΕΣ” ΤΗΣ , ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ.
   ΕΞ’ΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑ ΞΑΝΑΛΑΜΨΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ.
   Όσον αφορά στα ”τερτίπια” της Βουλγαρίας ,αυτή εδώ και δύο χρόνια έχει πολιτική αστάθεια,(να φτύσουμε τον κόρφο μας να μη έχουμε και εμείς ) έχει διχαστεί σε φιλορώσους και αντιρώσους ,αλλά στην συνάντηση της 16 Φεβρουαρίου 2023 στην Αθήνας του Βούλγαρου Προέδρου-ελλείψει νομίμου πρωθυπουργού της -επιβεβαιώθηκε η σύνδεση και με νέο αγωγό της Αλέξανδρούπόλης-Μπουργκάς (παλαιά ήταν Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που θα μετέφερε ρωσικό αέριο).
   Ας περιμένουμε. Η κατάσταση δεν έχει οριστικοποιηθεί .Εκλογές γίνονται σε Τουρκία και Ελλάδα .Να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση και η Βουλγαρία ,η οποία -ας μη ξεχνάμε ότι είναι χώρα του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ)και της Ε.Ε. και όλα αυτά ”θα ζυγιστούν” προτού κινηθεί η Βουλγαρία για φυσικό αέριο προς την Τουρκία.
   Εκτιμήσεις γίνονται αλλά βεβαιότητα δεν θα υπάρξει.

 2. “Τα Βαλκάνια είναι πνεύμονας της χώρας θέλουν δεν θέλουν στην Αθήνα. ”

  Περί υπερσυγκεντρωτισμού της εξουσίας στην Αθήνα ουδεμία αμφιβολία εκ μέρους μου.
  Περί ανθελληνισμού της ελληνικής πολιτικής τάξης η οποία επέλεξε την Αθήνα ως έδρα της, παρομοίως συμφωνώ.
  Περί ερημοποίησης της ελλαδικής Περιφέρειας, επαυξάνω.
  Όμως περί βαλκανικής ενδοχώρας και λοιπά άνευ της οποίας δεν μπορεί να ζήσει η Ελλάς, το πράγμα σηκώνει πολλή συζήτηση. Τους Βαλκάνιους τους ρωτήσαμε; Μας βλέπουν ως πιθανούς φίλους ή ως μελλοντικό στόχο κατάκτησης;
  Σε κάποια κέντρα εξουσίας των όμορών μας βαλκανικών κρατών παραμένουν ή όχι υπόγειες βλέψεις ελέγχου ή ακόμα και προσάρτησης της Θεσσαλονίκης;
  Την ελληνική διείσδυση (οικονομική – πολιτιστική – πολιτική) οι κοινωνίες στις χώρες αυτές τις βλέπουν με καλό μάτι;

  Σημερινή είδηση συνηγορεί υπέρ της δυσκολίας σχηματισμού βαλκανικού πόλου (άρα και πνεύμονα για την Ελλάδα):

  https://www.protothema.gr/world/article/1370065/alvania-sunelifthi-o-upopsifios-dimarhos-heimarras-fredis-beleris-deite-video/

  https://www.protothema.gr/greece/article/1370166/alvania-prosorina-eleutheros-o-upopsifios-dimarhos-heimarras-fredu-beleris/

  Παραβλέπουμε μονίμως ότι ο ελληνισμός είχε επί χιλιετίες έναν τρίτο πόλο εκτός της χερσονήσου του Αίμου και της Μικράς Ασίας: την Νότια Ιταλία. Γιατί δεν κοιτάμε γεωπολιτικώς προς τα εκεί για να βρούμε τις συμμαχίες που ζητάμε, άρα και τον “πνεύμονα της χώρας”; Η Εγνατία οδός είναι κατασκευασμένη, δεν είναι θεωρητικό σχήμα. Το Ιόνιο μπορεί να παίξει γεωπολιτικό ρόλο σχεδόν ισότιμο με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (ακόμα και υδρογονάνθρακες έχει στο φινάλε).
  Και ναι, αναμφισβήτητα, από τους πολιτικούς της αθηναϊκής κομματοκρατίας δεν αναμένουμε διαμόρφωση μιας τέτοιας δυτικής-μεσογειακής στρατηγικής. Αλλά οι διανοούμενοί* μας μήπως έχουν παραμείνει σε αντιλήψεις τύπου “ΕΚΟΝ-Ρήγας Φεραίος” και επιμένουν υπερβολικά στην βαλκανική προοπτική;
  Αναρωτιέμαι, δεν δογματίζω…

  *Δεν αναφέρομαι επ’ ουδενί σε εσάς κ. Σαββίδη, που γνωρίζω καλά ότι βλέπετε τα πράγματα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά σε ένα εύρος λογίων, από τους πρώην νεο-ορθόδοξους μέχρι τους πούρους μαρξιστές, πολλοί εκ των οποίων δεν δίστασαν να επικροτήσουν ή και να υπογράψουν την Προδοσία των Πρεσπών.

  • Όταν επισημαίνω την ανάγκη ενδιαφέροντος για τα βαλκάνια δεν αναφέρομαι στα παραμύθια περί σημαντικού ρόλου της Ελλάδας ή της Θεσσαλονίκης ως μητρόπολης. Αλλά περί αναζήτησης μιας θέσης που μπορεί η Ελλάδα να κατέχει. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Στο αν είναι ή όχι πνεύμονας, δεν ερωτάται κανείς. Είναι εκ των πραγμάτων. Δείτε πόσοι μπαινοβγαίνουν καθημερινά στη χώρα.

   • Επεσήμανα ότι την ουσία των θέσεων σας την ασπάζομαι. Άλλες αντιλήψεις επέκρινα. Και με τα Βαλκάνια εντάξει, δεν λέω η Ελλάδα να είναι απούσα. Τουναντίον ειδικά η Βουλγαρία μπορεί να λειτουργήσει ως δυνάμει σύμμαχος της χώρας μας κατά του τούρκικου επεκτατισμού. Βέβαια άλλο να μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα εργαζόμενοι, επιχειρηματίες ή περιηγητές Βούλγαροι και άλλο να τους αφήσουμε στο τέλος να εποικίσουν μία περιοχή της Ελλάδας, π.χ. την ανατολική Μακεδονία: χρειάζεται προσοχή.
    Έδωσα όμως και μία νέα κατεύθυνση, μεσογειακή, παράλληλα με την βαλκανική. Δεν εννοώ τα γνωστά παραμύθια περί ευρωπαϊκού νότου που δήθεν θα αντιμετωπίσει την επικυριαρχία της Γερμανίας και ηχηρά παρόμοια.
    Αναφέρομαι σε οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές επαφές με την πάλαι ποτέ Μεγάλη Ελλάδα. Αυτό γιατί δεν το συζητάμε ποτέ; Το θεωρούμε εντελώς ουτοπικό;

 3. Πως μου φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη Έλληνες , που τα Βαλκάνια τα θεωρούν ξένα και εχθρικά προς την Ελλάδα και οιονεί αποικίες της Ελλάδος , ενώ σχεδόν όλα τα κράτη της -που δημιουργήθηκαν μετά το 1913- έγιναν μέλη ή πρόκειται να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , στην οποίαν -εάν δεν διαλυθεί (πανδύσκολα -σχεδόν αδύνατον)- σε βάθος 50ετίας ,το πολύ, θα αποτελούν (μαζί με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε ) στα σημερινά εδάφη τους προστατευόμενες πλήρως ως εθνικές, θρησκευτικές, γλωσσικές μειονότητες με μια ιθαγένεια και ταυτότητα την Ευρωπαϊκή . ΟΠΟΤΕ
  η Θεσσαλονίκη μας,- με το μεγαλύτερο λιμάνι , τον Όλυμπο και την Χαλκιδική και ως συμβασιλεύουσα των Βυζαντινών -θα είναι η οικονομική , πολιτιστική και τουριστική πρωτεύουσα των Βαλκανίων και θα την επισκέπτονται -θέλουμε δεν θέλουμε – όλοι σχεδόν οι νότιοι Βαλκάνιοι , που είναι ομόδοξοι και οι περισσότεροι των Βορείων ως τουρίστες ,όπως και γίνεται -γιατί η Βιέννη και το Μόναχο είναι μόνο για τον χειμώνα.
  Τούτων δοθέντων η εδαφική μας ακεραιότητα μέσα στην Ε.Ε δεν θα μεταβληθεί από άλλο κράτος -μέλος της ,αλλά κινδυνεύουμε -όπως όλα τα σημερινά εθνικά κράτη-να έχουμε αναθεωρητισμό και παραχάραξη της Ιστορίας μας (είχαμε ήδη αφομοίωσή της από το ”μόρφωμα”- ως πολυεθνικό – των Σκοπίων , το οποίο μετά την Συμφωνία των Πρεσπών το ονομάσαμε -λέγε μας Τσίπρα ,Καμμενο και Κοτζιά – Βόρειο Μακεδονία.
  ΤΕΛΟΣ να επιδιώξουμε – και τώρα με τις εκλογές-να εκλέξουμε αντιπροσώπους μας ,υποστηρικτές του οικουμενικού ελληνισμού εντός της Ε.Ε (νέα Μεγάλη Ιδέα μας ) ,αλλά και μαχητές της Ελληνορθοδοξίας και της ενδόξου ιστορίας μας , την οποίαν υπολήπτονται και σπουδάζουν μυριάδες ελληνιστές σε όλο τον κόσμο από την εποχή της Αναγεννήσεως και φυσικά με δηλωμένο πρόγραμμα για ταχύτερη δημιουργία υποδομών του νέου ρόλου της Θεσσαλονίκης μας.
  Υ.Γ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ-.

  • ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ;

   “ἔσσεται ἦμαρ ὅτ᾽ ἄν ποτ᾽ ὀλώλῃ Ἴλιος ἱρὴ” (Ομήρου Ιλιάς, Δ, 164): Θα ξημερώσει μέρα κάποτε πού θα χαθεί το κάστρο της Τροίας

   Δηλαδή κατ’ αναλογία θα καταστραφεί η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη;
   Ας προσέχουμε την χρήση της ελληνικής γραμματείας γιατί έχει παραγίνει το κακό.

   • ΝΑΙ αλλά είναι και ο τελευταίος χρησμός της Πυθίας, που είπε ”έστ΄ήμαρ ο τε Φοίβος πάλιν ελεύσεται και ες αεί έσσεται” . (Πάντα μισοάδειο βλέπετε το ποτήρι)
    ΤΗΝ ΔΕ ΚΑΒΑΛΑ, ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ.
    Καλημέρα σας.

    • “έστ΄ήμαρ ο τε Φοίβος πάλιν ελεύσεται και ες αεί έσσεται”

     Ποια είναι η πηγή της δήθεν προφητείας;
     (Η εύρεση της φράσης στο διαδίκτυο δεν μετράει ως πηγή προφανώς)

     • Τη δική σας πηγή που την βρήκατε και γιατί αυτή είναι μοναδική;;;.
      Τέλος πάντων. Καλή εβδομάδα με την νίκη του κόμματος με τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας .

 4. Σ.Α.Ν. May 14, 2023 At 10:19 pm

  “Τη δική σας πηγή που την βρήκατε”
  Στην Ιλιάδα Δ, 164. Το έγραψα προηγουμένως.

  “και γιατί αυτή είναι μοναδική;;;.”
  Εσείς έχετε το βάρος της απόδειξης αν υπάρχει στην αρχαία ελληνική γραμματεία η φράση που χρησιμοποιήσατε και αν τελικά είναι αυθεντική (όχι αποτέλεσμα χαλκεύσεως δηλαδή).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα