Κατηγορώ Πομπέο για Τουρκία – Αρνήθηκε επικοινωνία ο Ακιντζί

13/9/20 | 0 | 0 | 130 εμφανίσεις
Από τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έστειλε το ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα μιλώντας για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε εξορύξεις των φυσικών της πόρων στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη. 

Ο Μ. Πομπέο τόνισε επίσης ότι οι εντάσεις δεν επιλύουν προβλήματα και υπογράμμισε την ανάγκη όπως  οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου εργαστούν μαζί για το κοινό τους μέλλον.

Περαιτέρω ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στάθηκε στο θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ελλιμενισμό των ρωσικών εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ακούσει τις θέσεις των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την ετοιμότητα της ΚΔ να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Τουρκία για οριοθέτηση των μεταξύ τους οικονομικών ζωνών. Τόνισε επίσης την ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην περιοχή. Ενώ ζήτησε και την παρέμβαση Πομπέο για το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Μάικ Πομπέο έφτασε στο Προεδρικό λίγο μετά τις 9 και τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ευθύς μετά έγινε δεκτός από τον ΠτΔ και άρχισαν οι συνομιλίες των δύο πλευρών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών δεν πήγε στα κατεχόμενα για να τον συναντήσει. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Τζούντιθ Γκάρμπερ είχε ενημερώσει τηλεφωνικώς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ότι λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας που θα βρίσκεται στο νησί δεν θα είναι κατορθωτό να συναντηθούν. Σε δεύτερη επικοινωνία που είχαν Ακιντζί και Γκάρμπερ η Αμερικανίδα πρέσβειρα τον ενημέρωσε ότι ο Μ. Πομπέο ήταν διατεθειμένος να συνομιλήσουν τηλεφωνικώς. Πρόταση που απέρριψε ο Ακιντζί κατηγορώντας τους Αμερικανούς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Μάικ Πομπέο στο νησί, Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία για την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού κέντρου το οποίο θα χρηματοδοτήσουν οι Αμερικανοί και θα είναι κυπριακής ιδιοκτήσιας.

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1017162/katigro-pompeo-ga-toyrkia-arnithike-epikoinonia-o-akintzi

Category: Διπλωματία, Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/9/20 | (0 σχόλια)
    euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας