«Καταπέλτης» η Ευρωπαία εισαγγελέας για το έγκλημα στα Τέμπη: «Η Ελλάδα να αλλάξει άμεσα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών»

- Advertisement -

Αφορμή για την παρέμβαση της Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ήταν η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ «σύμβαση 717» που υπογράφηκε το 2014

Η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, κάλεσε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, να αλλάξει άμεσα  τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που παρέχει ασυλία στους υπουργούς, λέγοντας ότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και εμποδίζει την έρευνα της ΕΕ για το έγκλημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους το 2023.

Σύμφωνα με το Euractiv, αφορμή για την παρέμβαση της Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ήταν η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ «σύμβαση 717» που υπογράφηκε το 2014 για την ανακατασκευή και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στα ελληνικά τρένα.

Αναλυτές λένε ότι το έγκλημα των Τεμπών, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα συστήματα αυτά ήταν σε λειτουργία.

Όπως επισημαίνεται, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ερευνά γιατί η σύμβαση δεν εφαρμόστηκε από τους εμπλεκόμενους Έλληνες πολιτικούς, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει περαιτέρω, καθώς η ασυλία των υπουργών προστατεύεται από το ελληνικό σύνταγμα.

Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες

Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Κώστας Αρβανίτης έθεσε το θέμα τη Δευτέρα σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ρωτώντας την Kövesi για τις εξελίξεις της έρευνάς της.

Ο ευρωβουλευτής επικαλέστηκε επίσης επιστολή που αποκάλυψε το Euractiv χθες, την οποία έστειλε η Μαρία Καρυστιάνου, εκπρόσωπος των γονέων των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επιστολή κατήγγειλε την απόφαση της προέδρου της Κομισιόν να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο μεταφορών της επόμενης Επιτροπής της στον Έλληνα Επίτροπο.

Στην απάντησή της, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ανέφερε ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά 23 υπευθύνων λήψης αποφάσεων και ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές βελτιώνεται.

«Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, μόνο μια κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να διερευνήσει τέτοιες υποθέσεις.

Η διάταξη αυτή στρέφεται κατά του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Έτσι, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε, διότι το μέρος της υπόθεσης που αντιστοιχούσε σε εμάς θα έπρεπε να σταλεί σε αυτή την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όπως σας είπα, αυτό δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και πρέπει να αλλάξει», σημείωσε η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι.

Η αρμόδια επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν είχαν ποινικές ευθύνες και ως εκ τούτου, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Το ελληνικό σύνταγμα

Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη σε όσους είναι ή ήταν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως επισημαίνει το Euraktiv, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, διερευνώντας την πιθανή κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην προκειμένη περίπτωση, φέρεται να διαπίστωσε ευθύνες πρώην υπουργών τόσο από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) όσο και στον κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε παραγραφή του αδικήματος, ενώ στην περίπτωση του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην επιτροπή της Βουλής ψήφισε κατά της δίωξής του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο νόμος αυτός. Το κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία συνήθως εμποδίζει τη δίωξη υπουργών του κόμματός του, ενώ όταν είναι στην αντιπολίτευση λέει το αντίθετο.

Η Μ.Καρυστιάνου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Τετάρτη για τρίτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει πίσω στην υπόθεση αυτή.

Το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον υποψήφιο επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος, αν και προσωπικά δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αυτή, αναμένεται να υποβληθεί σε ακρόαση από τους Ευρωβουλευτές και να ερωτηθεί για το θέμα αυτό.

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/katapeltis-i-eyropaia-eisaggeleas-gia-to-egklima-sta-tempi-i-ellada-na-allaksei-amesa-ton-nomo-peri-eythynis-ypourgon/

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφού ισχύει το Σύνταγμα μας και δεν ζητήθηκε από κανένα κόμμα η τροποποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων για την κρίση των υπουργών ,γιατί να δίνουμε λόγο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα Ρουμάνα κ. Κορβέσι ”να μας τα ψάλλει” στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσία των ολίγων ευρωβουλευτών των left (Aριστεράς) όχι για το δυστύχημα των Τεμπών -αυτό καθ’έαυτό- αλλά για την καθυστέρηση υλοποίησης της Συμφωνίας 717;;;.
    ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ για να ικανοποιηθεί η Αριστερά που εκμεταλλεύεται πλήρως το δυστύχημα των Τεμπών.

    • Από κόμμα περιμένεις να ζητηθεί η κατάργηση τού σκανδαλώδους αυτού άρθρου, που τα ευνοεί; Όλα από τα κόμματα τα περιμένεις εσύ; Ρωτήθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός αν το εγκρίνει, αφού βεβαίως τού εξηγήσουν τι απαράδεκτη κάλυψη παρέχει στους υπουργούς και πώς καταργεί την ισονομία και ισοπολιτεία; Η Ευρωπαία εισαγγελεύς κάνει πολύ σωστά την δουλειά της. Ζητά την κατάργηση τής προστασίας εκείνων που έφταιξαν, αλλά καλύπτονται πίσω από τα αναθεματισμένα κόμματά σου.

  2. Φαντάζομαι γνωρίζει η εισαγγελεύς, ότι κάποιου τύπου νόμος περί ευθύνης υπουργών, υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου.

    Έτσι λέει ο Βενιζέλος τουλάχιστον.

    • “κάποιου τύπου νόμος” δεν σημαίνει παραγραφή μετά από δύο βουλευτικές περιόδους, ούτε έγκριση τής Βουλής για να δικαστεί μέλος της. Παρόμοιος νόμος υπήρχε στην Αργεντινή, φτιαγμένος το 1999 από την κυβέρνηση Μένεμ, η οποία ξεπούλησε τον πλούτο τής χώρας, απάλλαξε υπευθύνους εργολάβους για μη τήρηση συμφωνιών και άλλα πολλά. Όταν το 2003 ο νέος πρόεδρος Nestor Kirschner κάθισε στο σκαμνί υπευθύνους τής τραγωδίας εκποιήσεως για κομμάτι ψωμί τής περιουσίας τής χώρας, ουδείς δικάστηκε, διότι απλούστατα τα εγκλήματα είχαν παραγραφεί.

      “Έτσι λέει ο Βενιζέλος τουλάχιστον”

      Εμ ποιος ήθελες να το λέει; Ο Χατζηπετρής;

  3. Παρέμβαση Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο – Πώς σχολίασε τον διορισμό Τζιτζικώστα στη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών

    Τι είπε για την συγκάλυψη και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο συγκλονιστικός επίλογος

    Στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τής Κυρίας Καρυστιανού, διότι δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να περάσει ΚΑΙ αυτό στο ντούκου. Επιτέλους, κάποτε πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να πάψουν οι διαφορές και ανισότητες μεταξύ απλών πολιτών και τής “εκλεκτής” (sic) κάστας των πολιτικών.

  4. Το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι διάβασαν τα άρθρα 62 και 86 του εν ισχύι Συντάγματος μας ότι τίποτε δεν μπορούν να καταφέρουν για να αλλάξουν την δικαστική πορεία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ,όσον αφορά στην εμπλοκή αρμοδίων ή μη υπουργών ή βουλευτών.
    Τώρα με αυτά και με αυτά- και με μια συναυλία-θέλουν να διατηρούν το θέμα στην δημοσιότητα ,να συκοφαντούν το Ελληνικό κράτος και βασικά να φθείρουν την σημερινή κυβέρνηση , ξεχνώντας και αυτοί ότι κέρδισε διπλές εκλογές το 2023 τέσσερες μήνες μετά το δυστύχημα και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την δικαστική έκβαση αυτής της υποθέσεως είναι κάτω του 10% ( όσοι οι ψηφοφόροι του Σύριζα).
    Δεν μας κάνει εντύπωση ότι και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και όλοι σχεδόν οι νομικοί σιωπούν για τις προτροπές της Ευρωπαίας -Ρουμάνας -Εισαγγελέως (πολύ σοβαρά πήρε τον ρόλο της) ,ενώ ο Άρειος Πάγος την ”στρίμωξε” για τις παρεμβάσεις σκοπιμότητος που έκανε και κάνει ;;; .
    Αλήθεια και γιατί δεν ομιλούν γιαυτά τα θέματα οι συνήγοροι των συγγενών των θυμάτων που θα παραστούν στα Δικαστήρια και γιατί μόνο ο ευρωβουλευτής του Σύριζα κ. Αρβανίτης αναδεικνύει και αναδεικνύεται από αυτήν την υπόθεση;;; .
    ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΔΩ (η ώρα του Δικαστηρίου πλησιάζει ,αρκεί να δεχθούμε χωρίς αστερίσκους την απόφαση του).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα