Καταδικάστηκαν και στο Εφετείο για εικονική απασχόληση το ζεύγος Φιγιόν και ο αναπληρωτής του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Πώς η οικογενειοκρατία ώθησε τον Μακρόν, κυρίαρχο, στο γαλλικό πολιτικό στερέωμα όχι για 5 αλλά για 10 χρόνια.

Αυτό αναφέρει σήμερα 9-5-2022 στο σχετικό ρεπορτάζ της η Aude Le Gentil (JDD) και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο : «Εικονικές θέσεις εργασίας : ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων ένα χωρίς αναστολή, μετά από έφεση» (Emplois fictifs : l’ex-Premier ministre François Fillon condamné à quatre ans de prison dont un ferme en appel).

Η είδηση λοιπόν αναφέρει ότι το Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε εκ νέου σήμερα 9-5-2022 τον Γάλλο πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν σε φυλάκιση 4 ετών, εκ των οποίων ένα χωρίς αναστολή, για την υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας της συζύγου του Πηνελόπης. Σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανέφεραν οι δικηγόροι του.

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση εκ των οποίων ένα χωρίς αναστολή

Στην υπόθεση  των πλασματικών θέσεων εργασίας της συζύγου του, Πηνελόπης, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε τη Δευτέρα 9-5-2022, μετά από έφεση, σε 4 χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων ένα χωρίς αναστολή, καθώς και σε πρόστιμο 375.000 ευρώ και 10 χρόνια μη εκλογιμότητας. Στη σύζυγό του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή, πρόστιμο 375.000 ευρώ και 3 χρόνια μη εκλογιμότητας. Ο τελευταίος κατηγορούμενος, ο πρώην αναπληρωτής βουλευτής του, Marc Joulaud, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή και 5 χρόνια μη εκλογιμότητας. Οι τρεις κατηγορούμενοι, απόντες τη Δευτέρα που εκδόθηκε η απόφαση, καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση δημοσίων χρημάτων, για συνέργεια σε κατάχρηση και απόκρυψη των δύο αυτών αδικημάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 800.000 ευρώ στην Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε ασκήσει το δικαίωμα της πολιτικής αγωγής.

Τέσσερις επίμαχες συμβάσεις.

Ο FrançoisFillon και ο αναπληρωτής του Marc Joulaud θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι είχαν προσλάβει εικονικά την Penelope Fillon ως κοινοβουλευτική βοηθό, όταν ήταν βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Η δίκη κάλυψε πολλές αμφισβητούμενες συμβάσεις:

  • Η πρώτη, μεταξύ του Φρανσουά Φιγιόνκαι της συζύγου του, μεταξύ 1998 και 2002.
  • Η δεύτερη, αυτή τη φορά μεταξύ του MarcJoulaudκαι της Penelope Fillon, μεταξύ 2002 και 2007.
  • Η τρίτη, μεταξύ του Φρανσουά Φιγιόνκαι της συζύγου του, μεταξύ του 2012-2013.

Σε αυτές προστίθεται μια σύμβαση ως «λογοτεχνικός σύμβουλος» που χαρίστηκε στην Penelope Fillon από την «Επιθεώρηση των δυο κόσμων» (Revue des deux mondes), της οποίας εκδότης ήταν στενός φίλος του Φιγιόν ο οποίος καταδικάστηκε με αναστολή το 2018 αφού ομολόγησε ότι η λογοτεχνική σύμβουλος δεν ήταν και τόσο...

Ελαφρότερη η ποινή

Αυτές οι ποινές είναι ελαφρότερες από εκείνες  που επιβλήθηκαν πρωτόδικα στις 29 Ιουνίου 2020 : ο πρώην Πρωθυπουργός είχε καταδικαστεί σε 5 χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων 2 χωρίς αναστολή, πρόστιμο 375.000 ευρώ και 10 χρόνια μη εκλογιμότητας, όταν η σύζυγός του είχε φάει ποινή 3 ετών φυλάκισης με αναστολή, πρόστιμο 375.000 ευρώ και δύο χρόνια μη εκλογιμότητας. Ο Marc Joulaud είχε καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, συνοδευόμενη από πρόστιμο 20.000 ευρώ και 5 χρόνια μη εκλογιμότητας. Το Εφετείο, μάλιστα, επιβεβαίωσε την ενοχή των κατηγορουμένων ως προς τις προαναφερθείσες συμβάσεις, με εξαίρεση την πρώτη, «λόγω  αμφιβολιών».

Αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δικηγόροι του πρώην πρωθυπουργού ανακοίνωσαν με δελτίο τύπου ότι ο πελάτης τους θα προσφύγει στο ΣτΕ. Αυτό το ένδικο μέσο καθιστά δυνατή την προσβολή της παρούσας δικαστικής απόφασης ενώπιον του ΣτΕ, εάν ο καταδικασθείς κρίνει ότι η απόφαση είναι αντίθετη προς το νόμο ή ότι δεν έχει τηρηθεί  η προβλεπόμενη διαδικασία. Η Penelope Fillon και ο Marc Joulaud θα προσφύγουν επίσης στο ανώτατο δικαστήριο της δικαιοσύνης.

Και τώρα ?

Οι εφέσεις στο ΣτΕ δεν είναι ανασταλτικές, αλλά ο Φιγιόν δεν θα μπει απαραίτητα στη φυλακή. Η ποινή φυλάκισής του χωρίς αναστολή είναι  ευέλικτη. Ο δικαστής εκτέλεσης της ποινής μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, να του επιβάλει τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Γιατί η απόφαση έχει τεράστια σημασία

Αυτή η καταδικαστική απόφαση μετά από έφεση διευθετεί μια υπόθεση της οποίας η απήχηση υπερβαίνει το απλό δικαστικό πλαίσιο. Ήταν γεμάτη πολιτικές συνέπειες : οι αποκαλύψεις της σατυρικής εφημερίδας «Αλυσοδεμένη  πάπια» (Canard enchaîné ) για την εικονική απασχόληση της Penelope Fillon στην Εθνοσυνέλευση είχαν ξεσπάσει στις αρχές του 2017, δηλαδή στη μέση της τότε προεδρικής εκστρατείας, και βάραιναν τον πρώην ένοικο της πρωθυπουργικής έδρας  Matignon. Ο υποψήφιος της δεξιάς τερμάτισε τέταρτος. Μόλις δε εξελέγη Πρόεδρος, ο Εμανουέλ Μακρόν  ψήφισε δύο σχετικούς νόμους «για την εμπιστοσύνη στην πολιτική ζωή». Απαγορεύεται πλέον σε βουλευτή ή σε υπουργό να προσλάβει μέλος της στενής οικογένειάς του.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα