«Καρότο και μαστίγιο» από Μέρκελ για την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η καγκελάριος ζήτησε την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ

«Καρότο και μαστίγιο» από Μέρκελ για την Τουρκία
 Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να αφήσει την Τουρκία «να απομακρυνθεί κι άλλο», χαρακτηρίζοντας όμως και πάλι απαράδεκτες τις κατηγορίες της Άγκυρας περί ναζιστικών πρακτικών από την πλευρά του Βερολίνου.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτή τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο», δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι τεταμένες.

«Από τη μία πλευρά υπάρχουν πολλά κοινά ευρωπαϊκά και τουρκικά συμφέροντα και από την άλλη βαθιές διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας. Και το αισθανόμαστε αυτό τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Κατά τη δική μας γνώμη αξίζει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, όμως βάσει των αξιών και των προσδοκιών μας και με διαύγεια», εξήγησε η Μέρκελ.

Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» μετά την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές εκδηλώσεων στη Γερμανία υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, στις οποίες θα παρίσταντο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η Μέρκελ τόνισε ότι είναι λυπηρό να ακούει την Τουρκία να μιλά για τους ναζί και πρόσθεσε ότι οι συγκρίσεις αυτές δεν μπορούν να σχολιαστούν σοβαρά, ενώ υποβαθμίζουν όσα συνέβησαν από τη ναζιστική Γερμανία. Επίσης υπογράμμισε ότι αυτού του είδους τα σχόλια από την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου ανταποκριτή της Die Welt που κρατείται στην Τουρκία.

Αναφερόμενη στους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία, η Μέρκελ δήλωσε ότι αποτελούν μέρος της γερμανικής κοινωνίας, αλλά προειδοποίησε ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι δεν θα εξαχθούν στη Γερμανία οι ενδοτουρκικές διαμάχες.

newsbeast.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα