Καρκίνος οισοφάγου: Ένα μικρό μπαλόνι που καταπίνεται προβλέπει τον κίνδυνο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που ανιχνεύει κατά πόσο ένας άνθρωπος κινδυνεύει από καρκίνο του οισοφάγου στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα μικρό μπαλόνι που καταπίνεται και συλλέγει δείγματα DNA από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται για τυχόν πρόδρομες ενδείξεις καρκίνου. Η νέα τεχνική μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στην ενδοσκόπηση του οισοφάγου, μια επεμβατική διαδικασία που είναι χρονοβόρα και απαιτεί νάρκωση του ασθενούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Έλεν Μοϊνόβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, ανέφεραν ότι από τους 128 ανθρώπους που κατάπιαν τη συσκευή, σχεδόν κανείς δεν ανέφερε άγχος, πόνο ή αίσθηση πνιγμού, ενώ οι περισσότεροι είπαν ότι θα συνιστούσαν τη νέα μέθοδο σε άλλους.

Η συσκευή αποτελείται από μια κάψουλα λίγο μεγαλύτερη από ασπιρίνη, η οποία περιέχει ένα μπαλονάκι. Αυτό συνδέεται με έναν καθετήρα, ο οποίος το φουσκώνει μόλις αυτό φτάσει έως το στομάχι, μετά από περίπου τρία λεπτά, αφότου το έχει καταπιεί ο ασθενής. Αφού φουσκώσει, το μπαλονάκι εφάπτεται στον οισοφάγο κι έτσι συλλέγει κυτταρικά δείγματα για περαιτέρω ανάλυση DNA. Στη συνέχεια το μπαλόνι ξεφουσκώνει πάλι μέσω του καθετήρα και επιστρέφει μέσα στην κάψουλα, η οποία ανακτάται από το στόμα. Τελικά, τα δείγματα εξάγονται από τη συσκευή και αναλύονται γενετικά.

Το μπαλονάκι μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων όπως ο οισοφάγος Barrett, που αποτελεί συχνό πρόδρομο του καρκινώματος του οισοφάγου. Σήμερα περίπου το 95% των περιπτώσεων του οισοφάγου Barrett δεν ανιχνεύονται, εωσότου ο ασθενής έχει πια φτάσει στο στάδιο του αδενοκαρκινώματος, το οποίο έχει κακή πρόγνωση και η πενταετής επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση δεν ξεπερνά το 20%. Τα περιστατικά οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος έχουν υπερτετραπλασιαστεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως έδειξε η κλινική δοκιμή του νέου τεστ σε 86 άτομα, η νέα μέθοδος επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του οισοφάγου Barret σε ποσοστό άνω του 90% των ασθενών. Αυτό θα διευκολύνει την έγκαιρη αφαίρεση των επικίνδυνων προκαρκινικών δυσπλασιών, ώστε να μην εξελιχθούν σε κανονικό καρκίνο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

www.onmed.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα