Καρακωστάνογλου: Το αδιέξοδο των διερευνητικών και η «παγίδα» του Κυπριακού

27/2/21 | 0 | 0 | 195 εμφανίσεις

Οκαθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στο διεθνές δημόσιο δίκαιο και διεθνολόγος, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, μιλώντας σε συνέντευξή του στον Γιώργο Σαχίνη, εξήγησε γιατί η  νέα τουρκική πρόκληση με τις υδρογραφικές έρευνες του “Τσεσμέ” στην καρδιά του Αιγαίου ξεσκεπάζει την τακτική του επιθετικού γείτονα και αποτελεί κόλαφο στους Ευρωπαίους, που προετοιμάζονται με χαμόγελα να τους “αθωώσουν” στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου (συμβολική και τραγική η σύμπτωση!), για την παραβατικότητά τους απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, που έχει λάβει πλέον διαστάσεις εκρηκτικές! Ακόμη χειρότερα , που έρχεται και η ναυτική άσκηση πρόκληση εν μέσω διερευνητικών με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» στη καρδιά του Αιγαίου, το οποίο επίσης η Τουρκία θέλει να του αλλάξει όνομα σε «θάλασσα των νησιών» .


Όπως; Είπε, ορθά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρεται σε μια μόνη διαφορά της οριοθέτησης ΑΟΖ/ Υφαλοκρηπίδας και όχι  γενικά περί διαφοράς θαλασσίων ζωνών που ατυχώς χρησιμοποιεί και το Μέγαρο Μαξίμου σε αντίθεση με την ακρίβεια τοποθέτησης του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ο κ.  Καρακωστάνογλου μίλησε για την περίεργη διακήρυξη θαλάσσιων οικοπέδων της Αιγύπτου ιδίως στο κομμάτι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν η Αίγυπτος δείχνει μια ατολμία πολιτικά να πιέσει την Τουρκία . Ενώ για το Κυπριακό και την άτυπη πενταμερή του Απριλίου, εξέφρασε την επιφύλαξη πως αν εκεί δεν επιτευχθεί η άρση του τουρκικού αφηγήματος περί δύο χωριστών κρατών ή χαλαρής συνομοσπονδίας, τότε είναι πιθανόν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα να παγιδευτούν σε μια διαδικασία που θα θυμίζει επαναφορά του σχεδίου Ανάν με άλλο τρόπο και εκφράσεις που στην ουσία θα καταργούν την κρατική οντότητα της Κύπρου , προσπερνώντας ότι με αυτή την οντότητα και όχι μόνο εντάχθηκε στην Ε.Ε. , αλλά της αναγνωρίστηκε και ενιαία το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

pentepostagma

Category: Διπλωματία, Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/7/21 | (0 σχόλια)
    Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο